Ne, že bych neměl nic jiného na práci, ale proti hlouposti se musí bojovat vědomostí, tak alespoň několik lží ze článku uvedu na pravou míru.
Už první věta je perla.
"Cukr je v podstatě pouze umělá chemikálie
(Cukr, neboli sacharóza, je přirozeně se vyskytující látka, obsažená např. v řepě, z které se vyrábí),
která je procesem rafinace zbavena jakýchkoliv živin (Hloupost - je to živina - jedna ze základních),
minerálů, či vitamínů (Sacharoza není minerál, ani vitamín, tudíž se od těchto látek při procesu rafinace čistí (Kdo chce vitamíny a minerály, ať chroupá řepu - tou si ale čaj moc dobře neosladíte - proto se cukr rafinuje - jednotné složení znamená standardní chuť a lepší zpracovatelnost v potravinářství)."
Dále:
"V okamžiku, kdy ho sníte, dostává vaše tělo šok. V žaludku se po jeho konzumaci začíná proces okyselení, aby se vyrovnalo PH. V tomto okamžiku potřebuje naše tělo zvýšený příjem vitamínů skupiny B, živin, vlákniny a některých minerálů."
- další hloupost. Cukry jsou velice lehce štěpitelné, štěpí se již v ústech působením enzymů tzv. amyláz, které štěpí glykosilový můstek v molekule sacharidu a sacharóza se štěpí na glukozu a fruktozu. Díky tomu je Sacharoza po monosacharidech (např. hroznový cukr - fruktoza) velice snadno a hlavně rychle stravitelná, dodá okamžitě energii a lidem s hypoglykemií zachraňuje život téměř okamžitě (nejen diabetici, ale i vrcholoví sportovci při velkém výkonu). Nějaký nutný zvýšený příjem minerálů a vitamínů je zavádějící, tělo prostě potřebuje vyrobit enzymy pro zpracování a takto se i připravuje na okamžitý požadovaný výkon). Horší a větší okyselení poskytuje naprostá absence sacharidů - vede ke spalování tuků a produktem jsou ketony - tělo upadá do ketoacidózy.
Vážné poškození zdraví způsobené konzumací cukru:
- vykrmuje rakovinné buňky (zvyšuje riziko rakoviny žaludku) - stejně jako každá jiná buňka v těle i ta rakovinná potřebuje z něčeho žít. Nejezte živiny! Sice umřete, ale aspoň nedostanete rakovinu, OMG!
- snižuje hladinu dobrého cholesterolu (zvyšuje hodnoty špatného cholesterolu) - tak tady jsem zmaten jako lesní včela, poprosil bych o uvedení relevantního zdroje tohoto tvrzení, nic takového jsem nenašel a vzhledem k tomu, že cholesterol je steroidní látka a má pouze souvislost s lipoproteiny, nevím, jakým principem může sacharoza regulovat cholesterol. Zřejmě je to blud daný dohromady s tím, že sladká jídla většinou obsahují ten "zlý" cholesterol.
- zapříčiňuje osteoporózu (viz výše - výmysl)
- vznik srdečně-cévních onemocnění
- dentální problémy (stejně jako každý jiný mono-, di- i polysacharid)
- poškozuje játra (proboha jak?)
- vznik cukrovky (lež - záleží na genetických předpokladech a životním stylu)
- problémy se zrakem (to jen v souvislosti s cukrovkou, ale jak jsem psal - cukr za to nemůže sám od sebe)
- přispívá ke vzniku Alzheimerovy choroby (to je v souvislosti s cukrovkou)
- způsobuje obezitu a hemoroidy (souvisí se stylem života. Hemoroidy nezáleží na cukru, ale např. i na tom, že lidé mají sedavá zaměstnání)
- stárnutí pokožky, úbytek kolagenu (zdroj?)
- žaludeční vředy a ledvinové kameny (Žaludeční vředy způsobuje bakteria Helicobacter Pylori, ledvinové kameny jsou tvořeny solemi - oxaláty, uráty, struvity - cukr ani náhodou - opět závidí na životním stylu).
Hovadin je v tomto článku víc, celkově je to článek ve stylu "Nepijte vodu - obsahuje hořlavý vodík a oxidující kyslík!", nebo "Zakažte chlorid sodný v kuchyňské soli - půl kila soli může zabít člověka!"
Musí citovat Paracelsa: "Všechny sloučeniny jsou jedy. Neexistuje sloučenina, která by jedem nebyla. Rozdíl mezi lékem a jedem tvoří dávka." Tudíž cukry rozhodně nejsou jedem, pokud se konzumují střídmě.
Nakonec bych rád doporučil všem lidem, aby mysleli vlastní hlavou a nenechali si kukat do hlavy ničím nepodložené žvásty, jako jsou v tomto článku. Nevěřte článkům bez citací relevantních zdrojů.
Kdybych tímto otevřel alespoň jednu hlavu - čas strávený nad tímto článkem nebyl zbytečný.
Některé zdroje (uvádím schválně z Wiki - ty jsou však ocitované ze seriózních věděckých článků):
http://en.wikipedia.org/wiki/Sucrose http://en.wikipedia.org/wiki/Cholesterol http://nemoci.vitalion.cz/ledvinove-kameny/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22427376