Práve kypí sezóna rajčín a stále, akoby sa po hypermarketoch váľali tie, čo k nám chodili počas zimy. Jedným z dôvodov je, že mamutie reťazce nevykupujú ovocie a zeleninu od miestnych pestovateľov, ale či je zima, jar, leto, alebo začiatok jesene, vláčia nedozreté plody v kamiónoch, aby vydržali dlhú cestu z hranice. Pritom sa to nezdá len nám, že veci už nie sú ako bývali. Výskumníci z Polytechnickej univerzity vo Valencii podrobili dnešné rajčiny skúmaniu. Zistili, že index chuti rajčín je 2,77, zatiaľ, čo pred pár rokmi bol 3,24. Stratili tak 15% svojej chuti. Majú aj o 17 miligramov vitamínu C menej, ako pred tridsiatimi rokmi. Výskumníci mali pritom k dispozícii plody nazbierané na vrchole zrelosti. Aké parametre má asi rajčina, ktorá zelená precestuje pol sveta a trochu sa prehreje lampou, aby chytila aspoň oranžový odtieň?