Pre tých, čo ešte majú čerstvé maliny, tu je výborný recept. Robila som ju na stredu, ale do štvrtka sa zjedla.
Dá sa to spraviť aj z mrazených, ale čerstvé sú čerstvé. Dá sa však použiť aj iné drobné ovocie.
MALINOVÁ BOMBA
Potrebujeme:
- okrúhlu otváraciu tortovú formu 26 cm.
- sklenú, porcelánovú alebo nerezovú hlbšiu misu s priemerom 20 cm (asi 2,5 litra)
Na cesto:
* 3 velké vajcia
* 120 g kryštál.cukru
* 120 g hladkej múky
* 1 pol.lyžica práškového cukru
Na plnku:
* 1/2 dl likéru triple sec (netreba, postačí aj trochu malinového sirupu zmiešaný s 1/2 dl čistej vodky alebo pálenkyň
* 350 g malín (kludne aj viac)
* 1 vercko 10 g alebo 6 plátkov želatíny
* 2 dl smotany pochúťkovej (čo najviac percent)
* 100 g práškového cukru
* 2 vanilínové cukry
* 1 citrón
* 3 dl smotany na šlahanie (30-33%)
* lístočky medovky a pod. na ozdobenie podla vkusu
Postup:
1./ Na cesto vysteleme papierom na pečenie spodok otváracej formy. Rúru predhrejeme na 180 st.C. Vajcia najprv miešame/šlaháme 1 minútu s 3 PL horúcej vody na najvyššej rýchlosti, potom na strednej rýchlosti, postupne pridávame kryšt.cukor a šlaháme až do penista. Potom postupne zapracujeme preosiatu múku. Uhladíme do formy a pečieme v strednej časti rúry 25-30 minút. Tortu necháme vo forme ešte 20-25 minút chladnúť., potom ju posypeme práškovým cukrom, preklopíme na tortovú mriežku pokrytú papierom na pečenie a stiahneme papier.
2./ Kovovú alebo sklenú hladkú oblú misu s priemerom 20 cm (asi 2,5 l) vystelieme potravin.fóliou tak, aby konce hodne pretrčali cez okraj nádoby (po zahnutí ju majú celú pokryť)
3. / Cesto priečne prerežeme na 2 rovnaku vysoké pláty, každý potrieme likérom. Hladký povrch spodného plátu rozkrájame na 12 (trojuholníkových) dielikov, ako ked sa krája okrúhla torta. a špičkami dovnútra ich ukladáme do misy. Druhý plát obrežeme tak, aby mal priemer 20 cm. Ten bude tvoriť základ torty (podstavu).
4./ Maliny očistíme, 10-12 bobúl odložíme bokom na ozdobu.
Na krém namočíme želatínu do 1/2 dl studenej vody. Do smotany pridáme práškový a vanilínový cukor, postrúhanú kôru a precedenú šťavu z 1/2 citróna. Želatínu na miernom ohni rozpustíme a rýchlymi pohybmi do nej vmiešame najprv jednu, potom ešte jednu malú naberačku krému. Všetko zamiešame späť do smotanového krému a postavíme do studeného vodného kúpela chladnúť.
5./ Medzitým ušlaháme tuhú šlahačku a v niekolkých dávkach ju zlahka zapracujeme do krému. 1/3 krému navrstvíme do misy na piškótový základ. Otvorom nahor vkladáme maliny do krému, natrieme dalšiu vrstvu krému, znovu dáme maliny a nasleduje opäť krém. Tortu prykryjeme vyrezaným korpusovým kruhom 20 cm a mierne pritlačíme. Prečnievajúcou fóliou dobrte prykryjeme a uložíme misu na 12 hodín do chladničky.
6. / Pri podávaní misu preklopíme na plochú misu, stiahneme fóliu a tortu ozdobíme. Môžeme aj šlahačkou, ovocím alebo čokoládovou ryžou, podla fantázie.