afrikánka Mám takú skúsenosť...pravidelne chodíme na Turzovku-pútnické miesto na Kysuciach. Vždy tam naberieme vodu z prameňa, no ako ináč, do plastovej fľaše. Pri upratovaní špajze som objavila jednu "zabudnutú", možno dva, tri roky, predsa nevylejem takú vychýrenú uzdravujúcu, tak som ju preliala do sklenej. Aké prekvapenie, údiv...voda krásna, priezračná, ale pri pohybe fľaše v nej plávali strieborné trblietavé šupinky, pohľad priam nádherný. Prvá myšlienka...zázrak!
Po premýšľaní, čo s tým, som skonštatovala, že to bude zrejme onou plastovou fľašou, ale aj tak by som najradšej dala vodu odborne vyšetriť, čím to je...
Poznámka...byť poctená zázrakom sa akosi necítim
Na vodu chodíme tiež na viacero miest. To, čo opisuješ sa mi vôbec nezdá, že by boli chemikálie z fľaše. Skôr by som to tipoval na vyzrážané prírodné minerály z tej vody.
Vždy berieme vodu do niekoľko kusov 5 litrových PET fliaš z dojčenskej vody, nikdy žiaden problém, hoci voda po 3 rokoch už vypadá trošku ináč ako čerstvo nabratá, ale chuťovo vôbec nie je ani zatuchnutá, ani hnilobná, ani kyslá. Medzi moje najobľúbenejšie vody patrí voda z Luhačovíc, konkrétne OTTOVKA, ktorá je silno železitá a slaná. Prameň bol s prestávkami niekoľko rokov uzatvorený, nakoľko vplyvom veľkého sucha a malého preplachu tam našli hygienici fekálne baktérie. Ona nie je z hĺbkového vrtu, ale asi iba 6 m povrchovka. Potom samozrejme Vincentka, ktorá je už z hĺbkového vrtu vrtu. Tie vody sú po 2 rokoch hnedé z usadeného železa, samozrejme tam aj plávajú rôzne vyzrážané čiastočky.
Na Živčákovej hore boli jedného času pramene kvôli stavbe kostola a inžinierskych stavieb tak vyschnuté, že hore do nich dovážali v cisternách vodu /nakoľko si nemohli dovoliť nechať tie masy pútnikov aby išli odtiaľ preč/, to len na margo tej "zázračnej vody"....
Po Luhačoviciach je fest kvalitná voda a bez pútnického miesta, teda málokedy tam niekto naberá, voda v ČR v Horní Lomné. Je to jeden maličký naberací prameň, druhý vedľa buď vôbec netečie, alebo iba kvapká, takže by neobslúžil masy ľudí.
https://www.gorolweb.cz/voda-v-lomne...tivni-energii/
Tá voda podľa môjho názoru má predpoklad byť skutočne liečivou, narozdiel od ostatných obyčajných studničných vôd...