jaaj, mne nedošlo, asi je ten článok blokovaný. ..
"Zákon zároveň upravuje, ako presne sa majú vzorky odoberať a ako sa testujú. Na Slovensku sa to robí v Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave, ktorý má na to akreditovaný spôsob.
Počas testovania sa vzorky homogenizujú, čo zjednodušene znamená, že sa z nich urobí kaša. Tú následne zalejú tekutinou a prefiltrujú. Výsledkom je čistá tekutina a pomocou špeciálneho prístroja sa v nej zmerajú dusičnany. Testuje sa vždy viac produktov, aby sa vylúčili náhodné odchýlky. "
"„V spomínanom videu sa dusičnany merajú prístrojom, ktorého princíp fungovania nepoznáme. Nevieme, či a kedy na ňom bola vykonaná kalibrácia, ani to, ako stanovuje dusičnany,“ vysvetľuje Zuzana Büchlerová z odbornej sekcie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy."
"Nepopiera, že dusičnany môžu ublížiť deťom do jedného roka a vyvolať u nich dusenie. „Také malé deti však zrejme nepijú cviklovú šťavu a nejedia hlúby z kapusty.“
Dospelým ľuďom škodia len vtedy, ak jedia priveľa údenín a spracovaných mäsových výrobkov. Dusičnany sa v týchto produktoch postupne zmenia na látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu.
V ostatných prípadoch však dusičnany pomáhajú, tvrdí Bukovský. „Podľa najnovších poznatkov zvyšujú prekrvenie v tele a existujú klinické dôkazy, že môžu celkovo zvýšiť výkonnosť človeka. Napríklad vrcholoví športovci a olympionici podporujú svoju výkonnosť tým, že pijú cviklovú šťavu.“ Cvikla totiž v sebe kumuluje veľké množstvo dusíka zo zeme a šťava z nej je výdatným zdrojom dusičnanov."