JAHODOVÁ TOTRA na Deň matiek (ale vtedy nemávam jahody
)
čas príprvy 1 hodina + 12 hodín chladenie. Možno použiť hotový kúpený čokoládový korpus. Recept na korpus, aj čokoládový som už v predošlých príspevkoch písala, tak nebudem opakovať.
Otatné:
*1 3- vrstvový kakaový piškótový korpus priemer 26 cm
* 100 g jahodového džemu/lekváru na potretie korpusu
* 800 gramov jahôd (ale kludne podla odhadu)
na krém:
* 1 vrecko 10 g/resp. 6 plátkov želatíny
* 250 g jemného tvarohu
* 1 dl jogurtu
* 250 g mascarpone (dá sa aj kuslá smotana 16%, ale treba viac želatíny aby to držalo pokope, mascarpone je lepšie)
* 4 žltky (musia byť absolútne čerstvé)
* 100 + 100 g práškového cukru
* 3 + dl smotany na šlahanie aspoň 30%
* 1 vrecko tužidla na šlahačku
* 8-16 keksov v tvare srdca alebo podla fantázie
* zopár lístkov mäty, medovky a pod.
Postup. Ak pečiete korpus doma, upečte ho 1 den pred plnením. A kukujete hotová, tento krok vynechajte.
1. Lekvár zohreme a potrieme ním plaáty korpusu. Jahody umyjeme, osušíme, krajšie kúsky odložíme na zdobenie. Ostatné očistíme a pokrájame rozpolíme alebo rozštvrtíme. Na krém namočíme želatínu do 1/2 dl studenej vody. Tvaroh a jogurt spolu rozmicujeme, prípadne pretlačíme hmotu cez sito, aby neboli hrudky.
2. Mascarpone a žltky v osobitných miskách vymiešame do peny so 100 +100 g práškového cukru. . Vaječný krém po lyžičkách pridívame do mascarpone. Zpojíme s tvatohom. Z tvarohového krému odoberieme 1-2 PL alebo malú naberačku, rozpustíme v ňom želatínu a potom ju zamiešame do ostatného tvarohového krému. Rozpustená želeatína nesmie vrieť, len má byť číta, ani penu nesmie mať. Odtavíme ju z plameňa a podla návodu najprv do želatíny dáme 1-2 PL krému, rýchlo premiešame a potom celú želatínu dáme do krému a tiež rýchlo premiešame. Nesmie sa to zraziť.
- ušlamíme tuhú šlahačku a opatrne ju v niekolkých dávkach zapracujeme do želatínového krému, môžeme to robiť aj po čiastočnom vychladnutí krému.
- na plochú misu položíme plát korpusu potretou stranou hore. založíme tortovú obruč. Potom plát potrieme 1/2 krému, na to posypeme 1/2 pokrájaných jahôd, polžíme druhý plát, potieme druhou 1/2 krému, posypeme druhou 1/2 jahôd a položíme 3.plát potretou stranou navrch.. Po 12 hodinách chladenia vyškllaháme so stužovačo tuhú šlahačku, potrieme celú tortu a na vrch poukladáme do tvaru strdca rozrezané jahody. Zvyšnou šlahačko ozdobíme s nádstavcom na zdobenie ostatný povrch torty, ružičkami. Ale to už ako kto chce. A vtlačíme na boky srdiečka y keksov, navrch na jahody sa môžu dať lístky mäta a pod......hotovo! A je fakt výborná. Najbližšie ju spravím s malinami. určite aj taká bude suprová.
Ak sa použije hotový korpus, tak ten môj osvedčený z kauflandu dosť rýchlo nasáva vlhkosť z krému....takže úplne postačí plniť korpus hned ráno, ak po 17-18,00 má prísť návšteva. Ja som plnila večer predtým a ked dorazili okolo 18,00, už to bolo dosť nasaté, ale ja tak zmizla ako gáfor. Robila som si ju k narodkám. A VYBERAL JU MOJ STARŠÍ SYN
Tak som nemohla odmmietnuť