Eulalia Antonio, aj keď som 17-tka v najlepšom veku, kľudne mi môžeš tykať. Poraďáci sú pre mňa jedna veľká rodina a my si v rodine tykáme.
Tých "možno" a "keby" je v takýchto situáciách viac než dosť. Si skutočne veľmi mladý na to, aby si rozmýšľal o odchode. Nemysli si, že Tvoja bývalá bude mať výčitky svedomia. Ak už 5 mesiacov po svadbe Ťa dokázala vymeniť za iného, vôbec ju to nebude mrzieť. Ja viem, z Tvojho pohľadu sa nám druhým to všetko ľahko hovorí. Ale aj my sme už kadečo preskákali, život nám uštedril kadejaké rany a kopance a sme tu.
Myslím, že bývalej by si sa viac pomstil, keby si si spravil ten doktorát, našiel si novú ženu (a tú si dobre prever, kým sa druhýkrát oženíš) a viedol šťastný život.
Zámerne hovorím o pomste, pretože Ty v tejto chvíli myslíš práve na pomstu. Či je to pozitívne alebo negatívne, to je už druhá vec. Vieš, keď stratíš milovaného človeka (a tým teraz myslím skutočnú smrť), ten žiaľ má tiež niekoľko etáp. Prvá je absolútna neschopnosť uveriť, že ho už niet. Druhá etapa je práve obrovský hnev, ako mi to len mohol urobiť, že mňa tu nechal s problémami a on si odišiel. Ďalšia fáza je zmierenie sa so skutočnosťou, že ho už neuvidím, nedá sa nič robiť, už sa s ním nemôžem poradiť o ničom, nemôžem mu povedať, že ho mám rada a nemôžem mu ani vynadať, že niečo spravil zle. No a nakoniec už len spomienky. Ani by si neveril, ale človek si na blízkeho, ktorý odišiel, uchováva predovšetkým tie pekné spomienky, zlé proste vytesní z pamäte.
Možno odborníci nebudú súhlasiť s týmto mojím popisom, je to moja skúsenosť.
Ty si teraz v tej druhej fáze - hnevu, zloby, pomsty a nejak sa z nej nevieš vymotať. Lepšie povedané, nechceš vymotať. Asi potrebuješ trochu pofúkať Tvoje boľačky a poľutovať. Prosím Ťa, toto neber ako výsmech, to je normálna ľudská reakcia, že niekedy potrebujeme aj trochu tej ľútosti.
Ale je najvyšší čas, aby si prešiel do ďalšej fázy - zabúdanie. A ak by sa Ti veľmi nechcelo pokračovať, snaž sa zobudiť v sebe pocit zodpovednosti. Rodičia Ti ešte žijú a snažia sa Ti pomôcť. Vieš, čo je pre rodiča absolútny trest a rana? Keď mu zomrie dieťa. Taká rana sa nikdy, ale skutočne nikdy nezahojí. Nezažila som to na vlastnej koži, ale mám vo svojom okolí niekoľko matiek, ktorým zomreli deti a už len pohľad na trpiacu matku je utrpenie. Takže mysli v tomto zmysle na svojich rodičov a skús na sebe zapracovať práve v zmysle tej zodpovednosti - aj voči nim.
A chcieť - to musíš Ty sám. My Ťa môžeme povzbudiť, poradiť z našich životných skúseností, ale nič viac. Podstatné rozhodnutie je na Tebe. Skús si predstaviť, ako by Ťa privítali na konci tunela, keby si to nezvládol. Myslíš, že by si zo zvládania života dostal výbornú?
Takze ahoj Eva.
Najprv ta chcem poopravit, nebol som zenaty.
Myslim si, ze kazdy, kto sa dostal do depresii, v istom momente o samovrazde rozmysla. Je to najjednoduchsi sposob, ako uniknut a mat konecne sväty pokoj. Ja som sa o to pokusil, ale moja mama bola vzdy v spravnom case na spravnom mieste a zachranila ma (do slova a do pismena). Aj teraz mam z casu na cas taku myslienku, ale skutocne, ako pises, viem, ako by som rodine ublizil. A to ma zatial drzi.
Presne si vystihla tu fazu pomsty. V nej sa nachadzam. A hoci som mal a mam kopu planov, ako to vykonat, chvalabohu, vdaka zdravemu rozumu (co je vlastne paradox, kedze depresia je o hlave) som nic z toho nedokonal.
Ako pises, nie som schopny sa z tejto fazy (v kombinacii s tou prvou) vymotat. Stale mi totiz nieco tu osobu pripomina: ci uz pesnicka, film, na ktorom sme boli v kine, fraza, ktoru vyslovi uplne niekto iny a mne nieco implikuje, a pod. Ciastocne zabudnem v praci (aj ked nepracujem na 100%; dufam, ze to nebude citat sefka), no v okamihu, ako som sam, moje myslienky maju jediny smer a nepomozem si.
Perfektne si sa trafila aj do toho, ze potrebujem pofukat rany. Nemam rad, ked ma ludia lutuju, no teraz akosi moje ego neprotestuje. Mam niekolko dobrych priatelov, ale zhodou okolnosti maju oni a ony rovnako tazke obdobie. Ja by som mal teraz stat pri nich, a nie ziadat, aby mi pomahali. Istu pomoc, v ramci moznosti, dava rodina, ale vsetci su dost unaveni. Teraz by som potreboval partnera - pevne objatie, drzanie za ruku. A to bol fantasticky balzam na tie rany.
No a na zaver k tej znamke. Vies, do januara 2002 som vlastne nemal takmer nijaky problem, vsetko mi islo hladko, zmaturoval som, robil som si vysku. Prva rana (prva depresia) mi moj system narusila, druha rana (druha depresia) ma odrovnala. Preto tvrdim, ze neviem zvladat takeho tazke zivotne situacie, nemal som sa to kde "naucit". Takze svoje momentalne zvladanie zivota hodnotim na slabu dostatocnu.
Zatial ahoj. A dakujem. Velmi dobre sa pise s clovekom, ktory, napriek tomu, ze druheho nepozna, hovori mu z duse. Ty to vies naozaj vystihnut.