MartaMM, potešili ste ma, konečne tu je niekto do polemiky na tému EZU.
Takže moja reakcia na Váš príspevok.
1. Moje narodenie a problémy s tým spojené boli súkromnou vecou mojej rodiny. Netýkalo sa to ostatných "poistných poplatníkov", občanov Slovenska. Preto tento príklad považujem za nevhodný.
2. Náš program takisto vznikal s problémami. Ale kto nechcel, si ho nekúpil. Náš zákazník mal a má širokú možnosť výberu medzi rozličnými softvérmi na vedenie účtovnej a mzdovej agendy. Zamestnávateľ na Slovensku však má na výber len v tom, či bude posielať výkazy cez EZU alebo "ručne". Preto nie je jedno, či projekt EZU bol alebo nebol zavádzaný s problémami.
3. Projekt EZU je "prkotina" v porovnaní s komplexným ekonomickým software. Veci typu kontrola na rodné číslo, sú maličkosťou. Na to, koľko ľudí sa v SP točí okolo tohto projektu, by to malo fungovať ako hodinky. Ja osobne som už nekonečne veľakrát vyslovil vetu, že keby niekto z autorov EZU robil takýmto štýlom v našej firme, už by nerobil.
4. Na dôkaz nedokonalosti EZU dávam tento príklad. V prílohe výkazu sa pre jednotlivých zamestnancov uvádzajú tzv. výnimky. Zoznam týchto výnimiek nájdeme napr. na
https://podatelna.socpoist.sk/Resour...y/EZU_FAQ.html.
Takže napríklad ak máte zamestnanca s kratším pracovným časom, uvediete mu kód výnimky = 3. Ak máte zamestnanca dôchodcu, poberajúceho starobný dôchodok - ktorý neplatí poistenie v nezamestnanosti - dáte mu kód výnimky L. Ale aký kód výnimky dáte, ak máte zamestnanca
dôchodcu s kratším pracovným časom ??? Hoci robíte 10 firiem, na veľa problémov ste zrejme nemali to šťastie naraziť...