Zdieľajte s nami link na články z iných webov. Komentáre k linku budú zoradené podľa počtu hlasov, môžete využiť aj filter komentárov a zobraziť len komentáre od členov ktorých na Porade sledujete.
Milé pekárky a pekári v domácej pekárničke. Zakladám túto tému, aby sme v nej spoločne zhromaždili recepty, ktoré bežne pečieme a ktoré sa aj vydaria v našich pekárničkách. Preto vás prosím, dávajte sem len recepty vami overené, poprípade aj priložte fotografiu. Ide o to, aby sme v téme,kde o pekárničkách debatujeme zbytočne nemuseli náš obľúbený recept hľadať a aby aj tí, čo si len pekárničky kúpia ,mali recepty po ruke. Takže prikladám môj najobľúbenejší recept na chlebík, ktorý ma nikdy nesklamal.
Chlebík od Dáši.
V menšom množstve : na 750 g
270 ml vody alebo acidofilného mlieka
1 1/2 PL oleja
1/2 PL octu
1 a pol ČL soli
1 ČL cukru
1 čl droždia
rasca, semiačka tekvicové , slnečnicové, ľanové, sezamové
1 – 2 väčší uvarený nastrúhaný zemiak
420 g múky - 300 g hladkej T 650 + 120 g ražnej, špaldovej, žitnej, celozrnnej
V prípade použitia acidofilného mlieka sa ocot už nedáva.
A rozhodne je s mliekom chutnejší ako s vodou.
Inak tento recept dávam na najvyšší stupeň prepečenia a pečiem ho v Moulinex na programe č. 1 . Pozor - pri dávkovaní acidofilného mlieka...ono sa napení , takže ja dávam vždy takmer plnú odmerku. Javí sa to potom, že je mlieka viac. Ale keď lepšie pozriete, tak je to pena.
Pepsi možno tu niekde tento recept je, ale v rýchlosti ho neviem nájsť, musí sa Ti podariť na programe základné cesto:
270 ml vlažná voda
1,5 PL olej
0,5 PL ocot
1,5 Čl soľ
1 Čl cukor
300g hladká múka T650
120g ražná múka alebo akú máš
1ČL droždie/ja dávam suché droždie/
1ČL kmín/ja používam/
V tomto poradí, ak dáš všetko do pekárne musí sa urobiť dobrý chlebík, nechytať a neotvárať
Pepsi možno tu niekde tento recept je, ale v rýchlosti ho neviem nájsť, musí sa Ti podariť na programe základné cesto:
270 ml vlažná voda
1,5 PL olej
0,5 PL ocot
1,5 Čl soľ
1 Čl cukor
300g hladká múka T650
120g ražná múka alebo akú máš
1ČL droždie/ja dávam suché droždie/
1ČL kmín/ja používam/
V tomto poradí, ak dáš všetko do pekárne musí sa urobiť dobrý chlebík, nechytať a neotvárať
..
..ona sa tá mašina asik musí vypiecť, či čo..tento sa dnes už dal zjesť s gulášom,len ešte niečo by tej striedke chýbalo..bola málo upečená..
Dl'žka pečenia je pri všetkých druhoch chleba rovnaká, t.z.
1250g chlieb sa pečie 65 min.
1000g ----- -------- 60 min.
750g----------------56 min.
ked' je korka bledá dá sa predl'žit' doba pečenia. Ja som už piekla aj tak, že som na 750g chlieb dala program na 1250g. Vtedy bola korka chrumkavá a tmavšia, tak to má rád moj mužíček.
Dnes som robila v domácej pekárni super džem zo sliviek.
SLIVKOVÝ DŽEM
2 kg vykôstkovaných sliviek
400 g cukru
želírovací prípravok 2:1
Slivky som po vykôstkovaní krátko sparila na 1 dcl vody, rozmixovala som ich ponorným mixérom, pridala som cukor a želírovací prípravok a naliala do pekárne. Mám pekáreň BIFINET - program lekvár.
Je vynikajúci
Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac
Treba zvoliť 3 stupeň prepečenia (svetlá, stredná a tmavá kôrka) a podľa množstva surovín vybrať jeden z troch stupňov veľkosti chleba ( od 750g po 1250g)
Ja mám takú skúsenosť, že keď pečiem chlebík z T-650 a pod., väčšinou mám chlebík ušatý, ale je prepečený vždy, ak mám pochybnosť, tak pridám 10 - 15 min. Najlepšie sa pečie zo zmesí, viem sú drahé, resp. oveľa drahšie než z bežnej múky. Ale ja som objavil v Rakúsku zmesi lacnejšie ako u nás, aj ako v Lídli. Kilo z rakús stojí ako pol kila u nás, kto býva blízko a občas chodí do Blavy, môže skúsiť. Prikladám nejaké moje výtvory.
Ešte pripomienka, chlebík po chvíľke treba z formy vybrať, aby nenavlhol a mohol sa vydýchať, stačí tak po cca 2 min.
Naposledy upravil Gapo : 31.08.10 at 15:23Dôvod: doplnok
Ja mám takú skúsenosť, že keď pečiem chlebík z T-650 a pod., väčšinou mám chlebík ušatý, ale je prepečený vždy, ak mám pochybnosť, tak pridám 10 - 15 min. Najlepšie sa pečie zo zmesí, viem sú drahé, resp. oveľa drahšie než z bežnej múky. Ale ja som objavil v Rakúsku zmesi lacnejšie ako u nás, aj ako v Lídli. Kilo z rakús stojí ako pol kila u nás, kto býva blízko a občas chodí do Blavy, môže skúsiť. Prikladám nejaké moje výtvory.
Ešte pripomienka, chlebík po chvíľke treba z formy vybrať, aby nenavlhol a mohol sa vydýchať, stačí tak po cca 2 min.
ja síce ešte nemám pekárničku, ale týchto dňoch si robím intenzívny prieskum mňa by zaujímali tie zmesi o ktorých píšeš z Rakús, kde ich kupuješ teda v akom markete a ak by sa dalo daj foto obalov, dakujem