Zdieľajte s nami link na články z iných webov. Komentáre k linku budú zoradené podľa počtu hlasov, môžete využiť aj filter komentárov a zobraziť len komentáre od členov ktorých na Porade sledujete.
Milé pekárky a pekári v domácej pekárničke. Zakladám túto tému, aby sme v nej spoločne zhromaždili recepty, ktoré bežne pečieme a ktoré sa aj vydaria v našich pekárničkách. Preto vás prosím, dávajte sem len recepty vami overené, poprípade aj priložte fotografiu. Ide o to, aby sme v téme,kde o pekárničkách debatujeme zbytočne nemuseli náš obľúbený recept hľadať a aby aj tí, čo si len pekárničky kúpia ,mali recepty po ruke. Takže prikladám môj najobľúbenejší recept na chlebík, ktorý ma nikdy nesklamal.
Chlebík od Dáši.
V menšom množstve : na 750 g
270 ml vody alebo acidofilného mlieka
1 1/2 PL oleja
1/2 PL octu
1 a pol ČL soli
1 ČL cukru
1 čl droždia
rasca, semiačka tekvicové , slnečnicové, ľanové, sezamové
1 – 2 väčší uvarený nastrúhaný zemiak
420 g múky - 300 g hladkej T 650 + 120 g ražnej, špaldovej, žitnej, celozrnnej
V prípade použitia acidofilného mlieka sa ocot už nedáva.
A rozhodne je s mliekom chutnejší ako s vodou.
Inak tento recept dávam na najvyšší stupeň prepečenia a pečiem ho v Moulinex na programe č. 1 . Pozor - pri dávkovaní acidofilného mlieka...ono sa napení , takže ja dávam vždy takmer plnú odmerku. Javí sa to potom, že je mlieka viac. Ale keď lepšie pozriete, tak je to pena.
MAZANEC - domáca pekáreň chleba
RECEPT:
275 ml mlieka
100 g rozpusteného masla, alebo margarínu HERA
500 g polohrubej múky
5 PL cukru (z toho 2-3 lyžice vanilkového cukru)
1 lyžička soli
1 lyžička sušeného droždia
hrozienka, kandizované ovocie
POSTUP:
nalejeme tekuté suroviny, potom ostatné. Po zapípnutí vsypeme hrozienka a kandizované ovocie (ja aj to dávam už na začiatku).
Program ZÁKLADNÝ, veľkosť VEĽKÝ, farba kôrky SVETLÁ
Suroviny:
250 ml mlieka
1 vajce - nemusí byť (miesto vajca 1 PL olivového oleja)
500g polohr.múky
1 čl cukru
1 čl soli
1 čl sušeného droždia alebo 1/4 kocky čerstvého
Postup:
Po vykysnutí rozdelíme na dva rovnaké diely, vytvoríme knedlíky a necháme ešte cca 10 min.kysnúť.
Varíme nad parou:
25 minút.
Varíme vo vode:
Vložíme do vriacej vody a varíme 20 min.
Nastavenie pekárne: Program Cesto
na 3 knedlíky:
375 ml mlieka
2 vajíčka
750 g polohr. múka
1,5 ČL cukru
1,5 ČL soli
1,5 ČL droždie
Chcela by som trošku tento recept poopraviť,lebo som ho vyskúšala,a nevyšiel mi - cesto bolo veľmi tuhé. Tak som si pomer mlieka a múky upravila podľa pomeru,ktorý používam pri pečení chlebíka.
Takže môj recept na knedlík:
275 ml mlieka
1 žĺtok
420 g polohrubej múky
1 ČL soli
1 ČL cukru
1 ČL droždia.
Odporúčam po vykysnutí a vyformovaní cesta do tvaru knedlíka nechať ešte vykysnúť,lebo už 2x som na to zabudla a prvý knedlík sa mi nepodaril,druhý zatiaľ dokysol a bol vynikajúci. Dobrú chuť !
Brokolicu som mierne obvarila.
Na panvici som na oleji orestovala dve lyzice hladkej muky, zaliala mliekom (resp. vývarom), rozmiešala, pridala tavený syr a dve vajíčka.
Do chlebovej nádoby som dávala vrstvu brokolice a vrstvu omáčky.
Program na pečenie (na našej pekárni trva hodinu)
Čo sa týka roboty, tak to isté ako v rúre. Chuťovo mi toto príde trochu viac šťavnaté, ako keď robím v rúre.
A spotrebu elektrickej energie môžem len odhadovať - ale ked zapnem elektrickú rúru, tak mám vyhriate aj okolie. Tak chcem veriť, že tu som spálila menej energie.
350 ml vody
1 lyžica octu
2 lyžice oleja
1 lyžička soli
450 g hladkej múky T650
50 g ražnej múky
50 g ovsených vločiek
1 lyžička sušeného droždia
Toto je môj overený recept, ide o náhradu 50g hladkej múky 50 g ovsených vločiek. Takže recept berte orientačne.
Tie ovsené vločky tomu dajú veľmi dobrú chuť.
Brokolicu som mierne obvarila.
Na panvici som na oleji orestovala dve lyzice hladkej muky, zaliala mliekom (resp. vývarom), rozmiešala, pridala tavený syr a dve vajíčka.
Do chlebovej nádoby som dávala vrstvu brokolice a vrstvu omáčky.
Program na pečenie (na našej pekárni trva hodinu)
Čo sa týka roboty, tak to isté ako v rúre. Chuťovo mi toto príde trochu viac šťavnaté, ako keď robím v rúre.
A spotrebu elektrickej energie môžem len odhadovať - ale ked zapnem elektrickú rúru, tak mám vyhriate aj okolie. Tak chcem veriť, že tu som spálila menej energie.
Super nápad,niečo take ma zatial nenapadlo ale určite vyskúšam.
350 ml vody
1 lyžica octu
2 lyžice oleja
1 lyžička soli
450 g hladkej múky T650
50 g ražnej múky
50 g ovsených vločiek
1 lyžička sušeného droždia
Toto je môj overený recept, ide o náhradu 50g hladkej múky 50 g ovsených vločiek. Takže recept berte orientačne.
Tie ovsené vločky tomu dajú veľmi dobrú chuť.
To áno, ale už som ho robila 3x, a nikdy mi nevykysol tak, ako bez ovsených vločiek .
Neviem, či ten cukor pomôže, ja som pridávala aj viac droždia aj cukru, aj menej ovsených vločiek, aj tak nevykysol ako pôvodný (osvedčený).Akurát sa z neho spravil "ušiak". Takže teraz znovu robím chlebík bez ovsených vločiek.
Neviem, či ten cukor pomôže, ja som pridávala aj viac droždia aj cukru, aj menej ovsených vločiek, aj tak nevykysol ako pôvodný (osvedčený).Akurát sa z neho spravil "ušiak". Takže teraz znovu robím chlebík bez ovsených vločiek.
Treba pridať viac vody, vykysne normálne. Do pôvodneho receptu som pridala 40 ml vody. Bolo by som rada, keby sa to dalo opravit aj v povodnom recepte.
Uvedomila som si, že to cesto bolo vždy veľmi tuhé, tak som to vyskúšala a pomohlo.
Prosím Vás máte niekto osvedčený recept na škvarkové pagáče do pekárne na vykysnutie. Vdaka
dobré pagáče by som asi spravila tak že cesto dám vymiesiť do pekárne potom ho vyberiem,rozvalkám bez kysnutia natrem mleté oškvarky,nechám odpočívať,postup 3krát zopakujem,nakoniec rozvalkám pohárom vykrajujem pagáče
350 ml vody
1 lyžica octu
2 lyžice oleja
1 lyžička soli
450 g hladkej múky T650
50 g ražnej múky
50 g ovsených vločiek
1 lyžička sušeného droždia
Toto je môj overený recept, ide o náhradu 50g hladkej múky 50 g ovsených vločiek. Takže recept berte orientačne.
Tie ovsené vločky tomu dajú veľmi dobrú chuť.
Dáška práve som dnes piekla tvoj chlebík ....je úžasný. Dala som o niečo viac ražnej múky na úkor hladkej a prisypala som ešte sezamové semienka. Nemá chybu. Dík za recept.
Každý, kto má domácu pekáreň a pečie chlieb, má svoj obľúbený recept. Tu je ten môj:
OBĽÚBENÝ CHLEBíK
100 g ražnej vyrážkovej múky
100 g špaldovej celozrnnej múky
100 g pšeničnej celozrnnej múky
120 g hladkej múky T650
250 ml vody
2 PL oleja
1 PL octu
1 ČL soli
1 ČL cukru
1 ČL suš.droždia
Pečiem na lidláckej pekárni zn. BIFINET, program č.3 (celozrnný chlieb), veľkosť 750 g, stupeň prepečenia 3. Pri zaznení signálu pridávam hrsť slenčnicových a hrsť ľanových semienok.
Dobrú chuť !