Ja idem dnes tiež zarobiť, ako som už písala. Trochu som na nete hľadala, a tak som dospela k záveru, že pol kocky čerstvého je naozaj veľa. Našla som v debate o domácich pekárničkách dva zaujímavé príspevky, citujem:
1. sušené kvasnice jsou buď na půl kila mouky, nebo na kilo – informaci najdeš na sáčku. Případně tam napíšou, že odpovídá kostce (42 – 50 gramů) čerstvého droždí, v tom případě je na kilo. Takže v Tvém případě bych na 600 gramů mouky použila zhruba půl sáčku droždí určeného na kilo mouky.
2.Na sáčcích bývá napsáno,
jaké je dávkování do trouby a jaké pro domácí pekárnu. V pekárně se používá na půl kila mouky nebo směsi cca 1 a 1/2 max. 2 lžičky sušeného droždí. Jestli chceš dát čerstvé, pak na stejné množství stačí 12–14g. Víc nemá cenu, těsto sice krásně nakyne, ale ve finále spadne, protže je překynuté a neudrží se. Pak máš „ušatý“ chleba.
Ak vychádzam z receptu tu na porade, kde sa chlieb pečie v trúbe, píšete o 1/4 lyžičke sušeného, takže z tej kocky živého droždia asi treba podstatne menej, asi menej ako 1/4 kocky.
Droždie nepoužívam, keďže kysnuté nemusím. Iba raz v živote som robila nejaký koláč. Podaril sa, ale ja mám radšej rýchle recepty.