polievka
zeleninová /zeleninka z vlastnej záhr., takže ako maslo
/
II.jedlo:
gratinované smotanové zemiaky so syrom
Sladkú smotanu-0,5 l priviesť k varu spolu s cesnakom-4 strúčiky narezané na plátky, tymiánom-3 vetvičky .
Keď to zovrie, pridáme na tenké plátky narezané zemiaky-1 kg, osoliť podľa chuti. Varíme, kým sa smotana zredukuje cca na 1//2 objemu.
Prelejeme do zapekacej nádoby-jenského skla a pod. vymazanej maslom, pritlačíme, aby neboli vzduchové bubliny, posypeme nastrúhaným syrom - cca 300 gr /parmezán doporučený, ja mám dnes ementaler/ a v predhriatej rúre - na cca 165 st. pečieme cca 40 min.
príloha:
šalát z čerstvej hlávkovej kapusty zmiešanej so soľou, rascou a oliv. olejom.
(Dnes nie je manžel doma, takže nemusí byť mäsko, tak si pochutíme s dcérou)