Zavrieť

Porady

Pečieme domáci kváskový chlieb

taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Piekli ste, pečiete, alebo sa chystáte piecť domáci chlieb ? Aká múka? Ako kysnúť ? Ako na kvások ? Prečo mi chlieb nevykysol?
Pochváľte sa svojimi bochníkmi, možno poraďte iným pri problémoch, zdieľajte recepty.

Niektore recepty, podnety, zaujimavosti:
Nemieseny chlieb Sumava
Vinohradsky psenicny kvaskovy chlieb
Špaldový kváskový chlieb
Letkov pšenično-ražný chlieb
Zakladanie kvásku s ananásovou šťavou
Prečo nemraziť kvások
Kvakin kvaskovy chlebik a skúsenosti
Turbo chlebik, psenicno, spaldovo, razny, so zeleninou
Naposledy upravil taiko : 14.12.17 at 06:50
Usporiadat
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
taiko
Nandrolon
Ten glygemický index sa ale prekvasením zmení...
edit: Korela - našiel som niečo k otázke http://kvaskovanie.sk/glykemicky-index-kvaskovy-chlieb/
Eej veru ale objavil som aj opacne informacie, podla ktorych medzi "normalnym" a kvaskovym chlebom nie je ziadny rozdiel, co sa tyka GI, resp ze to je individualne.
http://www.cell.com/cell-metabolism/...131(17)30288-7
takze asi najlepsie to bude otestovat na sebe glukomerom, aj ked som si nie isty nakolko preukazne to bude.

EDIT: po dlhsom skumani pozeram. ze drviva vacsina zdrojov potvrdzuje info od nandrolona a vseobecne info, ze kvaskovy chlieb ma nizsi glykemicky index a opacne informacie vychadzaju z jedneho klinickeho testu z 20 ludmi pocas jedneho tyzdna
Glukomer sa na toto moc nehodí. Každý ma iný metabolizmus a každý by pred pokusom mal "iný stav cukru", ktorý sa viaže na predchádzajúce dni, týždne aj mesiace. Jedine dať do nejakej karantény, X týždňov, mesiacov sa stravovať a piť presne rovnako, urobiť pokus, prestávka a urobiť druhý pokus :-))))) proste pravdepodobnejšie je, že tu zajtra pristanú mimozemšťania.
A je tam ešte milión ďalších vplyvov.
PS: vlastná skúsenosť...
Funguje to presne rovnako ako s alkoholom. Záleží, ako máš nabudené enzýmy + milión ďalších faktorov.
Jedine by sa to muselo zmerať laboratórne testami.
ja som myslel seba zmerat, nalacno a po zjedeni chleba, takeho aj takeho a teoreticky by mal byt cukor v krvi po zjedeni kvaskoveho nizsi. O to ide, ci nie ? Ci Ti cukor vystreli po zjedeni chlebika. Ale dalej sa uz nejdem pustat, nemam info
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Dnes idem zase rozkvasiť kvások, tak, aby som mal 340 + 20g "hladného" v sobotu, takže potrebujem dnes 13g kvásku.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Dnes idem zase rozkvasiť kvások, tak, aby som mal 340 + 20g "hladného" v sobotu, takže potrebujem dnes 13g kvásku.
ja beriem svoj aj na SK, uvidim ako mi tam vyjde chlebik.
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
Nandrolon
Je jedno koho budeš merať, ale 2 x sa nedostaneš NIKDY do identického stavu. Preto aj u lekára, kedy piješ tie humusy je tolerancia "DO"...
Preto tie výsledky budú nekorektné a nezmyselné. Iné by bolo to robiť na nejakej skupine a porovnávať výsledky a vývoj.
Jediné správne meranie ostáva aj tak laboratórne, nie priamo na človeku.
Čítam a čítam...nestačím sa čudovať, kde ste až dospeli...a že vraj dospelí.

Kuwa, zamiešať do prípravy chleba glykemický index je silná káva.
Ešte pridajte chlebové jednotky a bude vymaľované....
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

buchač, čo ti na tom nesedí? Pri diétach bežne zisťuješ glykemický index, aj pri objemových kúrach...
osobne ma to nezaujíma, lebo nerobím ani jedno ani druhé, len som sa zapojil, nakoľko čo-to mám poskúšané a naštudované z minulých období...
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

- tu by som trošku upresnil. Rozdielnym kvasením možno nie /už som aj nedávno písal, že ten môj chlieb NEkváskový so stopovým množstvom droždia kvasený cca 20 hod. bude tiež zdravší ako v obchode/, ale mení sa dĺžkou kvasenia.
Takže ak to zhrniem, chlieb obyčajný kvasnicový s 1,5 hod. kvasením bude mať vyššie gi ako chlieb z rovnakej múky kvasený 20h.
To, čo písal misomiso bude platiť obecne, ale v tomto prípade je rozhodujúca dĺžka kvasenia, kde kváskové už z princípu kvasia aj 15 x dlhšie ako "obyčajné".
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

kukučka
Mišo vďaka za cenné rady, uvedomila som si, že ani ľan do ražného chleba nie je vhodný a tak som sa rozhodla piecť bez semien.
No ja lan prave do chleba odporucam. Neviem, co robi v bielom, pretoze taky nepecieme, ale do celozrnneho je vhodny.

Ja som sice pisal ze na moje prekvapenie staci na chutny chlebik iba pomlete zrno, voda, kvasok, rasca a sol, a ze som zavrhol prisady ako olej, ocot a pod, ale zena zacala davat lan a velmi sa osvedcil. Dava chlebu vacsiu vlkost a vlacnost, len sa to nesmie prehnat.

Nema zmysel ale davat ho cely, nepomlety, pretoze lan ani nerozhyzies, takze takto nema ani chutovy, ani zdrvotny benefit. My to melieme priamo zo zrnom, ale ludia, co nemaju mlyncek na obilie zvyknu lan mliet na makovom mlynceku.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Nandrolon
.
Takže ak to zhrniem, chlieb obyčajný kvasnicový s 1,5 hod. kvasením bude mať vyššie gi ako chlieb z rovnakej múky kvasený 20h.
To, čo písal misomiso bude platiť obecne, ale v tomto prípade je rozhodujúca dĺžka kvasenia, kde kváskové už z princípu kvasia aj 15 x dlhšie ako "obyčajné".
Necital som to tu cele, ale vy az tak dlho kvaslte chleby? Ak ratas aj kvasenie kvasku tak to sedi, ale samotny chlieb nam dokaze vykysnut v lete dokonca aj v predvolenom programe, co je myslim 2,5 hod, a v zime podla teploty hodinku alebo dve pridame.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Svoj NEMIESENY bez kvasku iba so 0,5g sušeneho droždia /1/20 sáčku/ mi kvasí okolo 20 hodín pri izbovej teplote.
Kváskový robím tak, že použijem 340 g hotového kvásku /dnes ho idem rozkvasiť z 13g kvásku/, v sobotu budem mať 360g hladného kvásku, z ktorého 20g odoberiem do chladničky a trošku prikrmím. No a tých 340g zmiešam s 800g muky + a asi 450g vody a od zmiešania do pečenia uplynie cca 5-6 hodín, pri kúriacom radiátore.
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Nandrolon
Lujza, ale podstata je v niečom inom. Glykemický index múky ti vôbec nič nepovie, lebo z múky môžeš urobiť klasický kvasnicový chlieb, kváskový chlieb a ešte aj nejakú napr. kašu.
Každé jedlo bude mať iný glykemický index.
Uz mam za sebou stravovanie podla GI....takze viem,ze kazde jedlo-potravina ma iny GI
Teraz sa uz dakych par rokov stravujem-minimum jednoduchych cukrov....
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Ako dlho si ho piekol...
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je teraz online Dáša_

akú vôňu má mať kvások? Pracovať pracuje, len teda neviem, či je tá jeho vôňa OK
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je teraz online Dáša_

vďaka za odpovede. Fakt vonia tak trochu ako zlomené víno. Teda pred nakŕmením. Potom sa to zjemnilo. Tak môžem smelo pokračovať. Len už asi budem musieť odobrať časť, lebo pohar sa nebezpečne plní. Asi vyskúšam uvariť poľský žurek. len neviem, či mi to budú doma jesť. Aj keď vlastne to tak trochu ako kapustnica s klobasou, lem miesto kapusty ide kvások.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Tak čo, pečiete cez víkend či už Vás to omrzelo? Ja som ešte z chladničky od silvestra nerozkvasil, tak rozmýšľam, že až v nedeľu večer niečo spácham, aby som rozkvášal aspoň 2 dni.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Konecne som pozrel to video od 220870. Ma pravdu chlapec.
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

No davno som razno psenicny....veru je chutovo lepsi ako razno spalda....teda pre nas...
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Konecne som pozrel to video od 220870. Ma pravdu chlapec.
v com ma pravdu ?
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

V tej hladkej bielej muke a lepku.
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je teraz online Dáša_

len tak na okraj - stále kŕmim kvások a už vyzeralo, že sa začne poberať preč z pohára. Tak som sa dnes pokusila z časti uvariť polievku - niečo ako poľský žurek. Zatiaľ sa zdá, že je OK, silne pripomína kapustnicu.... Teda tou kyselkavou chuťou.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Nie je vo videu chyba s tou solou?
On uvadza na 2 kg chlieb 3g ???
Ved na 1,5 kg sa dava 20 - 30g a to je este spodna hranica...
Kolko soli davate vy?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať