Pomaly si nachádzam svoj rytmus. Váhy som používala na začiatku pečenia a aj tak bolo treba raz doliať vody, raz dosypať múky a tak teraz odpočívajú. Kvások mám cca tretinu
v dvoch širokých sedemdeckách v chladničke. Jednu vyberiem, nalejem teplú vodu a pridám dve okopisté lyžice múky, vybehne veľmi rýchlo.* Pridám do pekárne, kde už mám dopredu pripravenú dosť teplú vodu aj múku aby to cesto rýchlejšie vykyslo, zapnem krátky program, pridám soľ, veľa semien a len čo je cesto hotové, vypnem. Po necelej hodine dám ešte raz krátko premiesiť, pridám lyžicu masti, to aby sa mi ľahšie vybrali lopatky. Občas skontrolujem a niekedy minútku prikúrim. Po cca dvoch hodinách zapnem hodinové pečenie.
Chlebík neskutočne dobre vonia, je hutný, ťažký, veľmi dlho je rovnako dobrý. Pečiem teraz trošku menší, lebo sa mi nedá pridať čas, Väčší by potreboval cca 70 minút.
* Hneď zarobím ďalší kvások a po vyskočení putuje do chladničky. Bola tu debata o kvalite, vôni. Stalo sa mi, že sadol, voda mala na povrchu povlak z celozrnnej múky, ktorý sa mi nie veľmi páčil, tak som ho zliala a pokračovala, prežil. Preto ho mám pre istotu dvakrát a v chladničke, nič neodoberám a nevyhadzujem. Už som vyskúšala aj knedľu v parnom hrnci, fotogenická nebola, zato veľmi jedlá. Znovu podotýkam, že bez obyčajnej pšenice.