Zavrieť

Porady

Pečieme domáci kváskový chlieb

taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Piekli ste, pečiete, alebo sa chystáte piecť domáci chlieb ? Aká múka? Ako kysnúť ? Ako na kvások ? Prečo mi chlieb nevykysol?
Pochváľte sa svojimi bochníkmi, možno poraďte iným pri problémoch, zdieľajte recepty.

Niektore recepty, podnety, zaujimavosti:
Nemieseny chlieb Sumava
Vinohradsky psenicny kvaskovy chlieb
Špaldový kváskový chlieb
Letkov pšenično-ražný chlieb
Zakladanie kvásku s ananásovou šťavou
Prečo nemraziť kvások
Kvakin kvaskovy chlebik a skúsenosti
Turbo chlebik, psenicno, spaldovo, razny, so zeleninou
Naposledy upravil taiko : 14.12.17 at 06:50
Usporiadat
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Nandrolon
taiko
lujza.j
Som mlyncekovo nalomena
Nasla som 5kg.vrecko spaldy 3,75
no v dlhodobom meritku sa to isto oplati a navyse mas vzdy cerstvu muku
neviem neviem, skor je to pre "hračičkov/.
Mozno, ze za 2 roky bude potrebovat renovaciu v cene 2/3 mlynceka. Nepredpokladam, ze to pojde 10 rokov bez investicii.
No..keby som sa na vsetko tak kukala....nekupim nic...su veci...co umru v zaruke a este ti povedia...ze na totok sa.nevztahuje...
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
taiko
lujza.j
Som mlyncekovo nalomena
Nasla som 5kg.vrecko spaldy 3,75
no v dlhodobom meritku sa to isto oplati a navyse mas vzdy cerstvu muku
neviem neviem, skor je to pre "hračičkov/.
Mozno, ze za 2 roky bude potrebovat renovaciu v cene 2/3 mlynceka. Nepredpokladam, ze to pojde 10 rokov bez investicii.
no mas mas zaruku 12 rokov na kamen a 24 na stroj a kamen Ti vraj zadarmo vymenia
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
lujza.j
Nasla som na fb
TURBO CHLEBA


Recept na cca kilový chlebík: Do misky si preosejeme 300g špaldovej chlebovej múky, 150g pšeničnej chlebovej múky, 50g ražnej chlebovej múky. Prilejeme 280 -300 ml vody a pridáme 2pl ražného kvásku. Zamiešame len tak, aby sa to prepojilo a necháme hodinu autolyzovať (oddychovať v miske pod utierkou).
Následne pridáme asi 100g rozmixovanej uvarenej zeleniny z vývaru (mrkva, zemiak, petržlen - kľudne dajte len uvarený zemiak alebo zaexperimentujte s inou zeleninkou), 15 g soli a trochu rasce.
Vypracujeme vláčne, také síce hydratovanejsie cesto ale nelepivé. Ak nemusíte nepodsýpajte, ale ak sa vám bude veľmi lepiť, tak trošku môžte. Nechajte na linke zakryté sáčikom a 3 x po 10 minútach cesto preložte a až potom dajte do misky na dve hodiny na teplé miesto oddychovať. (Ak máte chladnejšie, tak na 3 hodiny).
Cesto po nakysnuti preložíme a dáme do ošatky, kde bude kysnúť 1,5 - 2 hodiny. Nezabudnite pred pečením cesto narezať.
Pečieme na čo najviac rozohriatom plechu alebo kameni, so zaparenim rúry: 10 min pri 250 stupňoch a 20 min pri 200 stupňoch.
Dobrú chuť

Ako sa môže nelepivé cesto veľmi lepiť???
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
ako sa môže nelepivé cesto lepiť???
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Nandrolon
lujza.j
Nandrolon
taiko
lujza.j
Som mlyncekovo nalomena
Nasla som 5kg.vrecko spaldy 3,75
no v dlhodobom meritku sa to isto oplati a navyse mas vzdy cerstvu muku
neviem neviem, skor je to pre "hračičkov/.
Mozno, ze za 2 roky bude potrebovat renovaciu v cene 2/3 mlynceka. Nepredpokladam, ze to pojde 10 rokov bez investicii.
No..keby som sa na vsetko tak kukala....nekupim nic...su veci...co umru v zaruke a este ti povedia...ze na totok sa.nevztahuje...
Ja som ale reagoval na taika, že konkrétne u takýchto vecí ako mlynček /a vlastne všetky koníčky, lebo pečenie chleba je v prvom rade koníček/ sa nedá hovoriť o nejakej efektivite z pohľadu ceny, ako si naznačila o tom špaldovom zrne...
Presne tak, nie je to o efektivite. Ale uvazovat sa da aj v tejto rovine, hoci iba tak "pre zaujimavost.". U nas mlyncek zomelie asi 150 kg zrna rocne. Cize ak by bola cena muky z obchodu iba o 0,10 EUR vyssia ako kupujeme zrno, tak by sa zaplatil za dva roky. Tie cenove rozdiely su ale aj ovela vacsie, hlavne u raznej, spaldovej muky a pod. My ho mame uz myslim treti rok.

Nas povodny Jupiter sluzil asi 15 rokov. Mal ale nerezovu mleciu cast, bol preto podstatne pomalsi a bol velmi citlivy na raz. Ked sa zalepil, tak iba rozobrat, umyt, vysusit a zlozit. Navyse mal prevodovku a bol velmi hlucny. Za tych 15 rokov som 2 x vymienal uhliky v motore.

Tieto mlynceky su uz ina liga. Su tam kamene, takze to ide rychlo. Neviem si predstavit, ze by sa kamene zodrali, lebo sa prakticky ani nedotykaju. Teoreticky by sa mohi zodrat, ak by ste mali kamene v zrne. Aj manipulacia je lepsia, ked sa stane, ze sa zalepi razou alebo lanom, tak staci nasypat cistu psenicu a na chvilu uvolnit paku smerom na hruby strot. Pekne to prebehne a precisti. Rozoberat tento Jupiter ani velmi nejde, raz som to skusal, je potom problem to zlozit, neodporucam. Ale najlepsie je davat pozor na mnozstvo razi a na vlhkost, pretoze sa moze na tych kamenoch z toho vosku usadzat a moze to znizovat ucinnost.

Inak, obdivujem vas vsetkych, ktori miesite rucne a peciete v rure. Keby sme nemali pekaren, tak sa do toho nikdy nedam, na to som prilis lenivy. Aj tak som pozhanal recepty, kvasok, a zacal piect ja, ale teraz uz pecie iba manzelka.
0 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Táto téma je tu každý deň, nečítam, aký je glykemický index tohto chlebíka?
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Nandrolon
My máme pekáreň, ktorú som použil asi do 10x /a to som ešte piekol bábovku, chlieb tak 5-7x/.
Odvtedy leží v skrini. Máme tu pekáreň s tvarom vaničky ako kváder. Ten chlieb sa mi proste výzorovo a ani tým, ako bol upečený nepáčil.
....................................
Nandrolon, ja v takej pekárničke teraz miesim, program cesto, trvá 15 minút, dávam cca 330g kvásku, cca 300g vody a 700g múky, spolu 1,3kg, utiahne. Program nechám dvakrát na 10 minút prerušiť a ak treba, (vidím na ceste) pridám pár minút, kým sa cesto dobre neodlepuje z bokov formy.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Nandrolon
My máme pekáreň, ktorú som použil asi do 10x /a to som ešte piekol bábovku, chlieb tak 5-7x/.
Odvtedy leží v skrini. Máme tu pekáreň s tvarom vaničky ako kváder. Ten chlieb sa mi proste výzorovo a ani tým, ako bol upečený nepáčil.
No a u mňa jedia viac oči ako ústa, takže asi tak...
PS: ale už minule som rozmýšľal, že sa skúsim do toho ešte raz obuť a upiecť tam nejaký kváskový chlieb. Lenže to chce zase študovať návod, lebo pamätám si, že vtedy som musel doprogramovávať čas, lebo v predvolenom čase bol veľmi bledý.
Z pohľadu, že to tam nahádžem a vytiahnem chlieb je to lákavé, ale viem, že som mal návod do bodky naštudovaný a jediné, čo sa z tej pekárne dalo jesť bola bábovka. Chlieb mi nevychádzal, pričom som ho v rúre normálne bezproblémov piekol...
Nie som znalec na pekarne, My mame mega stary Moulinex a su tam nastavitlne tri stupne prepecenia korky (teda intenzity pecenia). Myslel som, ze to tak maju vsetky pekarne.

My mame problem skor s napasovanim predvoleneho programu na kysnutie. Ak je dost teplo, tak kysne dobre, ale v zime treba program radsej po vymiesani vypnut, nechat kysnut podla oka (pokojne aj na radiatore vo vybratej vanicke) a potom jednoducho pouzijeme posledny program, kde sa da jednoducho manualne zapnut pecenie v rozsahu do 70 minut.
Naposledy upravil misomiso : 19.12.17 at 20:37
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

misomiso
Nandrolon
lujza.j
Nandrolon
taiko
lujza.j
Som mlyncekovo nalomena
Nasla som 5kg.vrecko spaldy 3,75
no v dlhodobom meritku sa to isto oplati a navyse mas vzdy cerstvu muku
neviem neviem, skor je to pre "hračičkov/.
Mozno, ze za 2 roky bude potrebovat renovaciu v cene 2/3 mlynceka. Nepredpokladam, ze to pojde 10 rokov bez investicii.
No..keby som sa na vsetko tak kukala....nekupim nic...su veci...co umru v zaruke a este ti povedia...ze na totok sa.nevztahuje...
Ja som ale reagoval na taika, že konkrétne u takýchto vecí ako mlynček /a vlastne všetky koníčky, lebo pečenie chleba je v prvom rade koníček/ sa nedá hovoriť o nejakej efektivite z pohľadu ceny, ako si naznačila o tom špaldovom zrne...
Presne tak, nie je to o efektivite. Ale uvazovat sa da aj v tejto rovine, hoci iba tak "pre zaujimavost.". U nas mlyncek zomelie asi 150 kg zrna rocne. Cize ak by bola cena muky z obchodu iba o 0,10 EUR vyssia ako kupujeme zrno, tak by sa zaplatil za dva roky.
Citujem sam seba, lebo som si uvedomil, ze sa mi poradil Kažimírov graf. Niekedy je lepsie najprv mysliet potom pisat. Takze navratnost nie 2, ale 20 rokov. Ale jednak tie rozdiely v cenach byvaju aj vacsie ako 10 centov a napokon, o navratnost tu nikdy neslo.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Nandrolon
misomiso. my mame pekaren slusnu, ale aj na najvyssom stupni prepecenia to bolo furt blede...
No ak mas rad uplne do hneda, tak asi musis piect v rure. Oni to asi narocky nerobia tak, aby to pripekalo ten chlieb, pretoze prave naopak, EU chce teraz stanovit dokonca limity na obsah akrylamydov v predavanom pecive. https://www.aktuality.sk/clanok/4812...obit-rakovinu/
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Chlapci a keby sme sa k teme vratili ? Lebo takto sa nam tu ten upeceny domaci kvaskovy chlieb strati
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

taiko
Chlapci a keby sme sa k teme vratili ? Lebo takto sa nam tu ten upeceny domaci kvaskovy chlieb strati
A co je na tom od temy? Ved riesime kde ho piect, ci v rure alebo v pekarni. To su asi rovnako dolezite detaily nie? Ved receptov su tu uz desiatky, rovnako ako aj inde na nete...
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Kvaka
Nandrolon, ja v takej pekárničke teraz miesim, program cesto, trvá 15 minút, dávam cca 330g kvásku, cca 300g vody a 700g múky, spolu 1,3kg, utiahne. Program nechám dvakrát na 10 minút prerušiť a ak treba, (vidím na ceste) pridám pár minút, kým sa cesto dobre neodlepuje z bokov formy.
Ja sa nabuduce chystam vyskusat tento stary francuzsky sposob miesenia

s tymto by tie bubliny mohli byt paradne
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Ja sa teraz trápim, snažím sa upiecť celozrný kváskový a navyše bez pšenice a so semienkami. A ešte s tomu len v pekárni. Tri sa mi podarili, dva nie, lebo cesto bolo ako blato a ešte som ich dala skoro piecť. Ten dnešný som chcela posúriť v kysnutí a zabudla vypnúť prihrievanie, našťastie je jedlý. Časť cesta som prezieravo odobrala do misky kisky a zarobila na ďalší. Mišo vďaka za cenné rady, uvedomila som si, že ani ľan do ražného chleba nie je vhodný a tak som sa rozhodla piecť bez semien. Včera som upražila semienka a urobila pomazánku, zmizla rýchlosťou blesku. Mám nakúpené múky z viacerých mlynov a doteraz som múky miešala, skúsim nájsť tu moju, ale až miniem zásoby.
K tým rôznym vplyvom nezabudnite priradiť aj fázy mesiaca, musím doštudovať.
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Ja len tekvicove,slnecnicove naposledy sezam.... na "moj" chleba 3PL...
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

korela
Táto téma je tu každý deň, nečítam, aký je glykemický index tohto chlebíka?
Kuknem ti jednoduche cukry na mukach a napisem....
Myslim,ze v tv som pocula do 55...ale to myslim ..ze bola rec o chlebe z bielej muky...
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Ten glygemický index sa ale prekvasením zmení...
edit: Korela - našiel som niečo k otázke http://kvaskovanie.sk/glykemicky-index-kvaskovy-chlieb/
Eej veru ale objavil som aj opacne informacie, podla ktorych medzi "normalnym" a kvaskovym chlebom nie je ziadny rozdiel, co sa tyka GI, resp ze to je individualne.
http://www.cell.com/cell-metabolism/...131(17)30288-7
takze asi najlepsie to bude otestovat na sebe glukomerom, aj ked som si nie isty nakolko preukazne to bude.

EDIT: po dlhsom skumani pozeram. ze drviva vacsina zdrojov potvrdzuje info od nandrolona a vseobecne info, ze kvaskovy chlieb ma nizsi glykemicky index a opacne informacie vychadzaju z jedneho klinickeho testu z 20 ludmi pocas jedneho tyzdna
Naposledy upravil taiko : 20.12.17 at 06:46
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Psenicna 0,70g,razna 1,90g,spalda 0,89g na 100g...celozrnne muky totok
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Lujza, ale podstata je v niečom inom. Glykemický index múky ti vôbec nič nepovie, lebo z múky môžeš urobiť klasický kvasnicový chlieb, kváskový chlieb a ešte aj nejakú napr. kašu.
Každé jedlo bude mať iný glykemický index.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

taiko
Nandrolon
Ten glygemický index sa ale prekvasením zmení...
edit: Korela - našiel som niečo k otázke http://kvaskovanie.sk/glykemicky-index-kvaskovy-chlieb/
Eej veru ale objavil som aj opacne informacie, podla ktorych medzi "normalnym" a kvaskovym chlebom nie je ziadny rozdiel, co sa tyka GI, resp ze to je individualne.
http://www.cell.com/cell-metabolism/...131(17)30288-7
takze asi najlepsie to bude otestovat na sebe glukomerom, aj ked som si nie isty nakolko preukazne to bude.

EDIT: po dlhsom skumani pozeram. ze drviva vacsina zdrojov potvrdzuje info od nandrolona a vseobecne info, ze kvaskovy chlieb ma nizsi glykemicky index a opacne informacie vychadzaju z jedneho klinickeho testu z 20 ludmi pocas jedneho tyzdna
Glukomer sa na toto moc nehodí. Každý ma iný metabolizmus a každý by pred pokusom mal "iný stav cukru", ktorý sa viaže na predchádzajúce dni, týždne aj mesiace. Jedine dať do nejakej karantény, X týždňov, mesiacov sa stravovať a piť presne rovnako, urobiť pokus, prestávka a urobiť druhý pokus :-))))) proste pravdepodobnejšie je, že tu zajtra pristanú mimozemšťania.
A je tam ešte milión ďalších vplyvov.
PS: vlastná skúsenosť...
Funguje to presne rovnako ako s alkoholom. Záleží, ako máš nabudené enzýmy + milión ďalších faktorov.
Jedine by sa to muselo zmerať laboratórne testami.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať