Zavrieť

Porady

Pečieme domáci kváskový chlieb

taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Piekli ste, pečiete, alebo sa chystáte piecť domáci chlieb ? Aká múka? Ako kysnúť ? Ako na kvások ? Prečo mi chlieb nevykysol?
Pochváľte sa svojimi bochníkmi, možno poraďte iným pri problémoch, zdieľajte recepty.

Niektore recepty, podnety, zaujimavosti:
Nemieseny chlieb Sumava
Vinohradsky psenicny kvaskovy chlieb
Špaldový kváskový chlieb
Letkov pšenično-ražný chlieb
Zakladanie kvásku s ananásovou šťavou
Prečo nemraziť kvások
Kvakin kvaskovy chlebik a skúsenosti
Turbo chlebik, psenicno, spaldovo, razny, so zeleninou
Naposledy upravil taiko : 14.12.17 at 06:50
Usporiadat
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Pozrel som kvasok, a taky som ho este nevidel. Dvojnasobna velkost a ked som ho lyzickou premiesal, tak mal vnutri vela vzduchu az take komory. Presne ako ked po 20-tich hodinam davam do hrnca nemieseny chlieb. Mozno pomohlo, ze som vcera dal navrch knizku /prve co bolo po ruke/. Preto sa asi skoro vsade uvadza alobal, alebo povoleny uzaver. Idem ho dnes dat do druhej flase a srobovacie vicko navrch, neutiahnute. V sobotu zrejme peciem...
nooo tak to si uz na dobrej ceste. Len zacni teraz z neho odoberat a doplnuj rovnake mnozstvo muky a vody, kolko nechas kvasku. Nech Ti zmocnie.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Prave som odobral :-))))
Ale otazoka, co som ani u teba nenasiel...
Do 50g kvasku by si dal 25+25, alebo 50+50 - muka/voda/. Lebo citavam to druhe... ale dal som trosku menej, uz je aj prebaleny, a poznaceny liehovkou.
evaj63. On mysli to, ze ak pridas cukor, tak zo vsetkych kultur podporis tu, ktora zabezpecuje to alkoholove kvasenie, ktore chceme eliminovat... Ale je otazne, ci ta mala troska cukru bude mat vobec nejaky meratelny vplyv, alebo iba prida chut...
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Prave som odobral :-))))
Ale otazoka, co som ani u teba nenasiel...
Do 50g kvasku by si dal 25+25, alebo 50+50 - muka/voda/. Lebo citavam to druhe... ale dal som trosku menej, uz je aj prebaleny, a poznaceny liehovkou.
evaj63. On mysli to, ze ak pridas cukor, tak zo vsetkych kultur podporis tu, ktora zabezpecuje to alkoholove kvasenie, ktore chceme eliminovat... Ale je otazne, ci ta mala troska cukru bude mat vobec nejaky meratelny vplyv, alebo iba prida chut...
50g kvasku + 50 g vody + 50 g muky.
kd uz bude mocnejsi, tak muky mozes dat trosku viac.
Moj je uz taky, ze za 24 hodin sa nafukne o viac ako 100% a potom vyhladne a splasne. Tak pri dennom krmeni davam muky o 20% viac ako kvasku, aby nehladoval. Ale casom ho asi budem musiet davat do chladnicky aby bol trosku pokojny , alebo pridavat este viac muky.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Prave som odobral :-))))
Ale otazoka, co som ani u teba nenasiel...
Do 50g kvasku by si dal 25+25, alebo 50+50 - muka/voda/. Lebo citavam to druhe... ale dal som trosku menej, uz je aj prebaleny, a poznaceny liehovkou.
evaj63. On mysli to, ze ak pridas cukor, tak zo vsetkych kultur podporis tu, ktora zabezpecuje to alkoholove kvasenie, ktore chceme eliminovat... Ale je otazne, ci ta mala troska cukru bude mat vobec nejaky meratelny vplyv, alebo iba prida chut...
niektori davaju cukor, med, javorovy sirup aby podporili to drozdie v kvasku aby rychlejsie cesto vybehlo, lebo drozdie je vo vseobecnosti aktivnejsie a dokonca som cital, ze sa tym aj zabrzdi to mliecne kvasenie, ktore produkuje tu kyslost, takze vysledny chlieb je menej kysly.
Rozni ludia robia rozne veci, takze nejake kategoricke tvrdenia nie su ako obvykle namieste.
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

možno by si mohol skúsiť poľský žurek - polievku z kvásku, tam by sa aj klobása uplatnila
http://www.nebickovpapulke.sk/recept/zurek-s-klobaskou
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Ja to chcem vo finale tak, ze pri tyzdennom peceni kvaskoveho chleba budem mat kvasok optimalne aktivny a aby som nic nevyhodil /do palaciniek nepojde, lebo to je tak raz za 2 mesiace, lievance skoro vobec, nelubime/... a do hovadzieho masa a kapustnice sa nehodi :-)))
no to potom budes musiet tak rozpocitat, aby si pri dennom krmeni pravidlo 1/3-1/3-1/3 dodrzal a na konci aby si mal pozadovane mnozstvo na chlieb a zvysok na pokracovanie
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Ale ved my tu iba piseme kazdy svoj nazor, a kazdy citatel sa zariadi podla svojho usudku, akokolvek kategoricky nase tvrdenia mozu vyznievat.

Co sa tyka kyslosti, ja tiez nemam rad prilis kysly chlieb, ale to sa da krasne reguovat dobou kysnutia kvasku, aj chleba. A podla vsetkych dostupnych zdrojov prave urcita kyslost kvaskovy chlieb chrani pred plesnivenim na rozdiel od kvasnicoveho. Pokilal chces chlieb par dni skladovat, tak je to tiez jedna z vyhod.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
taiko
Nandrolon
Ja to chcem vo finale tak, ze pri tyzdennom peceni kvaskoveho chleba budem mat kvasok optimalne aktivny a aby som nic nevyhodil /do palaciniek nepojde, lebo to je tak raz za 2 mesiace, lievance skoro vobec, nelubime/... a do hovadzieho masa a kapustnice sa nehodi :-)))
no to potom budes musiet tak rozpocitat, aby si pri dennom krmeni pravidlo 1/3-1/3-1/3 dodrzal a na konci aby si mal pozadovane mnozstvo na chlieb a zvysok na pokracovanie
Ked sa to rozbehne, tak to nebude problem + odchylka tam moze byt...
ale hej odchylka moze byt. Podstatne je aby kvasok nehladoval.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
misomiso
Ale ved my tu iba piseme kazdy svoj nazor, a kazdy citatel sa zariadi podla svojho usudku, akokolvek kategoricky nase tvrdenia mozu vyznievat.

Co sa tyka kyslosti, ja tiez nemam rad prilis kysly chlieb, ale to sa da krasne reguovat dobou kysnutia kvasku, aj chleba. A podla vsetkych dostupnych zdrojov prave urcita kyslost kvaskovy chlieb chrani pred plesnivenim na rozdiel od kvasnicoveho. Pokilal chces chlieb par dni skladovat, tak je to tiez jedna z vyhod.
Nabuduce ked budes piect, daj fotecky, nech vidime ako sa Ti dari a pridame aj Tvoj recept do zahlavia temy.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

taiko
misomiso
Ale ved my tu iba piseme kazdy svoj nazor, a kazdy citatel sa zariadi podla svojho usudku, akokolvek kategoricky nase tvrdenia mozu vyznievat.

Co sa tyka kyslosti, ja tiez nemam rad prilis kysly chlieb, ale to sa da krasne reguovat dobou kysnutia kvasku, aj chleba. A podla vsetkych dostupnych zdrojov prave urcita kyslost kvaskovy chlieb chrani pred plesnivenim na rozdiel od kvasnicoveho. Pokilal chces chlieb par dni skladovat, tak je to tiez jedna z vyhod.
Nabuduce ked budes piect, daj fotecky, nech vidime ako sa Ti dari a pridame aj Tvoj recept do zahlavia temy.
Priznam sa, ze teraz uz pekava manzelka, ale odfotit mozeme. Ja som tiez zo zaciatku experimentoval so vsetkym moznym, ale to caro je v jednoduchosti. Zo zaciatku som daval mnohe korenia, a dokonca olivovy olej, lebo som chcel mat ten chlieb nielen chutny ale aj "liecivy".
No zistil som ze ked pozijete cerstvu celozrnnu muku, (raz + psenica alebo spalda) tak okrem vody, soli a povedzme rasce tam netrba absolutne nic a dostanete nadherne vonajuci chlieb. To bolo pre mna dost prekvapujuce zistenie.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
misomiso
evaj63
misomiso
Lenze pozor, toto nie je kvaskovy chlieb, ale treba pouzit kvasnice. "Rozmiešať kvások svodou a medom...". Kvasom sa zo ziadnymi sacharidmi nemiesa, kvasnice potrebuju cukor, pretoze obilie "nezeru". Bohuzial niektoi ludia si stale mylia zakladne pojmy a nerozlisuju medzi kvaskom a kvasnicami.

Prečo si myslíš že tam treba kvasnice. Prvý chlieb som upiekla s kvasnicami, keď som mala 26, a odvtedy uplynulo viac ako 26 rokov. Ražný kváskový chlieb pečiem každý týždeň, špaldový menej. A veľmi dobre viem rozlíšiť kvások a kvasnice. Tie som nekúpila už pekných pár rokov, pretože všetko pečiem z kvásku, NIE z kvasníc.
Do chleboveho cesta nemusi (a podla mna by ani nemal) ist cukor, ak ho kvasime kvaskom. Ak budete pridavat cukor dokonca aj do kvasku, tak potom z neho vypestujete postupne ciste kvasnice, teda budete piect kvasnicovy chlieb a jedine vyhoda bude, ze tie kvasnice budete mat "bez DPH".
klucove slovo je "nemusi ". Ale moze ak chce dosiahnut nejake kvality chleba. A ked do cesta niekto prida nejaky med, tak to stale bude kvaskovy chlieb a pridanie medu do cesta neznamena, ze ten kto ho tam pridava si myli kvasok s kvasnicami.
A nakoniec, zadavatelka nepisala zeby pridavala med do kvasku. Pisala len o ceste.
Vo vseobecnosti. Chceme tu v teme zachovat pozitivneho konstruktivneho ducha. Vies nam s tym pomoct ?
Naposledy upravil taiko : 12.12.17 at 18:48
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
misomiso
Jasne, ale uz som napisal, ze nech si mi tu kazdy napiseme cokolvek, aj tak si kazdy upecie chliebm aky uzna za vhodne. Nemam problem, ked sa dvaja v hociakej teme hoci aj pohadaju, ja pokojne v klude posudim ich argumenty a zariadim sa podla toho.
Dakujem Ti. Na vadenie je tu dost inych tem . V tejto by sme sa chceli zvad vyvarovat.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Takže kvások mi už stabilne od večera po prikrmení do rána zdvojnásobí objem /mal som to naznačené fixkou, chýbalo asi 2 mm do dvojnásobného množstva/ a pritom pomer som mal 50g kvásku a asi 30 + 30 múky /presne si to nepamätám, lebo v posledných dňoch toho váženia bolo habadej/.
Takže ešte raz, díky za rady a nakopnutie!
blahozelame, len este raz pripominam, podla mna radsej viac muky ako kvasku
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Rozmýšľam, že ho začnem kŕmiť hladkou celozrnnou ražnou múkou, kvôli vyššiemu obsahu minerálov, vitamínov, stop. prvkov.
razna je vraj najlepsia, ale podla man hociaka celozrna bude fajn. Mozes kusit aj netradicne veci ako kamut, durum, proso atd.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Lebo čítam, že raždý kvások je najstabilnejší a netreba ho dokrmovať tak často, ako pšeničný. Vraj je aj menej náchylný na rôzne nežiadúce baktérie.
tak je. Ale kazdy dobre rozbehnuty kvasok je podla mna stabilny a odolny. Niektori maju viac druhov kvasku a miesaju ich
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
lujza.j
Nasla som na fb
TURBO CHLEBA


Recept na cca kilový chlebík: Do misky si preosejeme 300g špaldovej chlebovej múky, 150g pšeničnej chlebovej múky, 50g ražnej chlebovej múky. Prilejeme 280 -300 ml vody a pridáme 2pl ražného kvásku. Zamiešame len tak, aby sa to prepojilo a necháme hodinu autolyzovať (oddychovať v miske pod utierkou).
Následne pridáme asi 100g rozmixovanej uvarenej zeleniny z vývaru (mrkva, zemiak, petržlen - kľudne dajte len uvarený zemiak alebo zaexperimentujte s inou zeleninkou), 15 g soli a trochu rasce.
Vypracujeme vláčne, také síce hydratovanejsie cesto ale nelepivé. Ak nemusíte nepodsýpajte, ale ak sa vám bude veľmi lepiť, tak trošku môžte. Nechajte na linke zakryté sáčikom a 3 x po 10 minútach cesto preložte a až potom dajte do misky na dve hodiny na teplé miesto oddychovať. (Ak máte chladnejšie, tak na 3 hodiny).
Cesto po nakysnuti preložíme a dáme do ošatky, kde bude kysnúť 1,5 - 2 hodiny. Nezabudnite pred pečením cesto narezať.
Pečieme na čo najviac rozohriatom plechu alebo kameni, so zaparenim rúry: 10 min pri 250 stupňoch a 20 min pri 200 stupňoch.
Dobrú chuť
maju tam chybicku. Autolyza sa musi robit bez kvasku, iba s mukou a vodou.
Ake ta zelenina to je zaujimavy napad. To by mohlo by pomoct vyriesit problem "lepivosti" spaldy.
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Tai...ja tam asi max zemak...neviem kedy by so sa ja dala do pokusu? na tento....a aky by bol v celozrnnom prevedeni.....
Inak posledne dokrmenie som robila podla kukuč linku...ze dokrmim necham na stole iba s polozenym vieckom rano zatiahnem a dam do chladnice....a lepsie bublinky
Inak.ja.robim..ze do mrazaku uz sa nezie hned....chlebovy osial pominul
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Taiko: vychadzal som z receptu na vinohradnicky chlieb. pouzil som muku hladku 00 special + 340g razno-psenicneho kvasu rozkvaseneho v priebehu tyzdna.
1 1
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Moj rozkokoseny levain/starter z celozrnej spaldovej muky, tesiaci sa na spolupracu so T405 spaldovou mukou
Naposledy upravil taiko : 17.12.17 at 21:26
IMG_2904.JPG  
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Ja mam rad vsetko viac prepecene, okrem steakov. Aj v obchode som vyberal vzdy najtmavsi chlieb...
Ale pekny.
1 1
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať