Zavrieť

Porady

Čo môžem urobiť aktuálne pre zdravie

ubka ubka

ubka je offline (nepripojený) ubka

Tak ma napadlo, že by som otvorila novú tému, kde by sme si mohli navzájom odovzdávať skúsenosti na báze alternatívnej a preventívnej starostlivosti o zdravie.
Osvedčené bylinné extrakty, obklady a pod. Každý si tu môže nájsť niečo, čo môže pre seba urobiť.
Ako prvé ponúkam: čistiaca jarná kúra Medvedím cesnakom.
Naposledy upravil ubka : 11.02.11 at 21:53
Usporiadat
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

zdenka131 Pozri príspevok
Liečivé účinky reďkovky
Neviem ako to budete vnímať, ale posuniem vám takú malú informáciu o červenej klasickej reďkovke. Na linke v kuchyni mi zostali dve stredne veľké reďkovky, ktoré sa neskonzumovali. Po troch dňoch z nich zostali iba dve malé
vysušené "hrozienka". Toľko k vláknine. Takže celá bulvička je prakticky z vody, skutočne sa hodí pre redukčnú diétu. (Ešte sme kúrili.) Teda okrem jej iného vzácneho zloženia.
2 0
2009 2009

2009 je offline (nepripojený) 2009

korela Pozri príspevok
Neviem ako to budete vnímať, ale posuniem vám takú malú informáciu o červenej klasickej reďkovke. Na linke v kuchyni mi zostali dve stredne veľké reďkovky, ktoré sa neskonzumovali. Po troch dňoch z nich zostali iba dve malé
vysušené "hrozienka". Toľko k vláknine. Takže celá bulvička je prakticky z vody, skutočne sa hodí pre redukčnú diétu. (Ešte sme kúrili.) Teda okrem jej iného vzácneho zloženia.
Pri mojich mnohoročných pokusoch s odšťavovačom som zistila, že najmenej šťavy vytlačím z celeru. Má to vari najviac vlákniny?.
1 0
zdenka131 zdenka131

zdenka131 je offline (nepripojený) zdenka131

logopéd, psychopéd, pedagóg, večný študent, absolvent viacerých VŠ ...viac
2009 Pozri príspevok
Pri mojich mnohoročných pokusoch s odšťavovačom som zistila, že najmenej šťavy vytlačím z celeru. Má to vari najviac vlákniny?.
Zeler predstavuje nízkokalorický zdroj vlákniny. Je bohatý na vitamín C, zinok, horčík, vápnik, železo a vodu. Má vynikajúce detoxikačné účinky na ľudský organizmus a čistí krv.
Najvyššie množstvo vlákniny zo zeleniny dáva hrášok, špenát, chren, čierny koreň, zeler (5 až 8 g vlákniny na 100g). Ešte nad 4 g vlákniny na 100g váhy zeleniny obsahuje ružičkový kel, fazuľka, paštrnák a petržlenová vňať.

Z ovocia 5 až 9 g vlákniny na 100 g ovocia dodávajú mišpule, čierne ríbezle a černice. Najvyšší podiel majú šípky, a to až 20 g na 100 g.
8 0
Stina Stina

Stina je offline (nepripojený) Stina

neoceniteľným pomocníkom sú jarné bylinky a kapusta.
6 0
Viem pomôcť Viem pomôcť

Viem pomôcť je offline (nepripojený) Viem pomôcť

Ked uz cesnak, tak je vynikajuci v pripravku Garlic-thyme,pretoze je doplneny tymianom, ktory posobi upokojujuco na creva, hlieny a pod.úcinky ako medvedi cesnak,alebo aj obycajny, s tym rozdielom, ze po uzivani nesmrdite a moze sa uzivat vdaka tymianu aj dlhodobo.Takze super.Okrem toho je to ciste prirodne,nepotrebujete to v nicom chemickom macat ani vyluhovat.
1 0
2009 2009

2009 je offline (nepripojený) 2009

Viem pomôcť Pozri príspevok
Ked uz cesnak, tak je vynikajuci v pripravku Garlic-thyme,pretoze je doplneny tymianom, ktory posobi upokojujuco na creva, hlieny a pod.úcinky ako medvedi cesnak,alebo aj obycajny, s tym rozdielom, ze po uzivani nesmrdite a moze sa uzivat vdaka tymianu aj dlhodobo.Takze super.Okrem toho je to ciste prirodne,nepotrebujete to v nicom chemickom macat ani vyluhovat.
Ideálnejšie pre túto tému je poradiť. Zabehnúť do lesa tam je v tomto období medvedieho cesnaku až až ..posypať tymiánom.
3 0
Katy a R Katy a R

Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

2009 Pozri príspevok
Ideálnejšie pre túto tému je poradiť. Zabehnúť do lesa tam je v tomto období medvedieho cesnaku až až ..posypať tymiánom.

... len už je trošku neskoro .. treba ho lepšie hľadať, lebo ho už prerástli ostatné rastlinky
0 0
2009 2009

2009 je offline (nepripojený) 2009

Tak k tomu pridáš trošku zdravého pohybu
0 0
kamoska1 kamoska1

kamoska1 je offline (nepripojený) kamoska1

lujza.j Pozri príspevok
nezaťažiť konečník, v prvom rade znamená stravovať sa jedlom bohatým na vlákninu veľa, veľa zeleniny, celozrnné pečivo, ale naozaj celozrnné nie to ktoré sa iba tak tvári potom sú v pohode aj črevá aj konečník no a ešte ovocie
Tie pšeničné otruby doporučuju lekari aj po operaciach konečnika a problemi s črevami,tak asi obsahuju aj vlakninu,lebo je to cítit,keďto človek si pravidelne dava do jedla.
0 0
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

Dobré sú - a mne aj ozaj chutia - drvené bio ľanové semienka. Chutia mi po orieškoch a zatúlané celé semienka nemusím dolovať v zubných medzierkach .. pridávam si ich tiež do jogurtu, alebo zjem len tak a zapijem vodou.
2 0
wegamizi wegamizi

wegamizi je offline (nepripojený) wegamizi

Príčiny chorôb:
Väčšina chorôb vzniká z nadmerného potenia. Z potenia vznikajú zápaly a bolesti kĺbov, krížov, lakťov, chrbtice, pohybového ústrojenstva, ženské choroby, u mužov prostata a choroby vnútorností. Zo zápalov vznikajú nádory, rakovina, mozgové a srdcové príhody.
Postihnutie ľudí je podľa spôsobu obliekania. Ak nenosia tričko alebo tielko, nemá čo piť pot a tým zabrániť vzniku zápalu.

Diagnostika:
Ako diagnostiku je vhodné aspoň raz ročne zabaliť celé telo do listov lopúchu, ktoré obviažeme pevne elastickým obväzom a necháme pôsobiť 4 hodiny, najlepšie na noc. Listy lopúchu sa prikladajú ich vrchnou stranou k pokožke tela. Po uplynutí času pôsobenia dávame listy postupne dolu a prezrieme ich, či sa náhodou na niektorom z nich nezmenila farba listu, čo bude signalizovať existenciu zápalu. Ak sa farba listu nezmení je evidentné, že zápal na tom mieste v tele nie je. Ak sa farba listu zmení na hnedú alebo čiernu, signalizuje to prítomnosť stredného zápalu. Ak sa farba listu zmení na škoricovú a list lopúchu zostane suchý a drobí sa, ide o silný zápal. Zmena farby na liste lopúchu môže mať podobu škvrny o veľkosti 1 cm, môže ich byť väčší počet, alebo škvrna môže byť aj cez celý list lopúchu.

Liečba:
Na miestach, kde nám zmena farby listu lopúchu signalizovala zápal, pristúpime k liečeniu zápalu prikladaním listov Lopúchu väčšieho / Arctium lappa A. majus / alebo Lopúchu plstnatého / Arctium tomentosum / a ich pevnému stiahnutiu elastickým obväzom. Listy lopúchu prikladáme na postihnuté miesto najlepšie na 24 hodín alebo v čase, keď je možné prikladať listy lopúchu bez obmedzenia napríklad v noci. Túto procedúru opakujeme až do vtedy, kým farba listu lopúchu zostane nezmenená a zápal je použitím listu lopúchu vyliečený. Doba liečenia stredného zápalu prikladaním listu lopúchu je 1 – 2 týždne, pri silnom zápale 3 – 4 týždne. Pri liečení zápalu je potrebné čo najviac vyhýbať sa vode, nakoľko voda teplá, vlažná i studená zápal rozširujú. Odporúča sa osprchovať maximálne 2 krát do týždňa 3 – 4 minúty.
Diagnostiku robíme tak, že priložíme list lopúchu v jednosti. Na liečenie zápalu môžeme priložiť list dvojmo / 2 listy na seba /. List lopúchu odstráni za 24 hodín 20 – 50 % zápalovej bolesti, za týždeň odstráni zápalovú bolesť úplne. Vyliečením zápalov si automaticky predĺžime dobu života.
2 0
Melnick Melnick

Melnick je offline (nepripojený) Melnick

človek čo opustil Poradu.
Liečba hlinou recepty


Vložil(a) bylinková Iveta, 19. Máj 2010 - 20:13

Liečivá hlina zeolit (alebo Francúzsky zelený íl, tiež hlina, ktorú sme si nakopali sami v hĺbke minimálne 125 cm) je sterilná, môžeme ju sypať priamo do rany, na popáleniny, odreniny. Tkanivo sa hojí o polovicu kratšie, nenastávajú zápalové procesy, po zahojení ostane minimálne poškodenie kože. Pri starších, zle sa hojacich ranách, bércovych vredoch a pod. najprv ranu vymyjeme bylinkovým odvarom z repíka, harmančeka, šalvie, nechtíka.... Bércové vredy je dobré jemne vytláčať, hladiť, smerom k rane bielym vínom (bio kvalita, nie chemicky konzervované) a potom zasypeme zeolitom.
Zeolit je vynikajúci na obklady pri problémoch s kĺbami, kosťami,vyvŕtnutí, natiahnutí šliach, ale aj pri ochorení štítnej žľazy, zápale hrdla, bolestiach v podbrušku, žlčníkových bolestiach, všade tam, kde cítime bolesť, napätie, kde je zápal. Postup je jednoduchý - zeolit rozmiešame s vlažnou vodou, alebo s vhodným bylinkovým čajom, môžeme pridať i niekoľko kvapiek 100% prírodnej silice, pri zápaloch napríklad šalviovú, na kosti a kĺby kosodrevinu, vres, jedľu. Umelohmotnou lyžicou, alebo drevenou vareškou (nie kovovými predmetmi)vymiešame hustejšiu hmotu, nanesieme ju na plátno, priložíme na postihnuté miesto a necháme pôsobiť až kým hmota nevyschne. Doba pôsobenia je rôzna - podľa druhu ochorenia. Niekedy je to pol hodiny, niekedy dve hodiny. PO odstránení obkladu natrieme miesto bylinkovou masťou alebo olejom.
Vnútorne sa íl používa na očistné kúry, vyčistenie čriev, odstránenie prekyslenia organizmu, na odstránenie kyseliny močovej, splodín metabolizmu, toxických látok,nečistôt. Keďže je obdobie kedy prepukajú jarné alergie, tu je jeden z receptov: na potlačenie alergických ekzémov, sennej nádchy, čiastočne astmu. Íl rozmiešame v mierne osolenom odvare z prasličky roľnej. Viackrát denne preplachujeme nos pomocou očného kvapátka.
Jar je obdobím, kedy je zaťažená pečeň a žlčník, tak niekoľko rád ako pomôcť týmto orgánom:
Na oblasť pečene prikladáme ílové obklady, ktoré striedame s horúcimi ricínovými obkladmi. Ľahneme si na chrbát, alebo ľavý bok, môžeme ešte priložiť termofor alebo elektrickú podušku. Vnútorne podávame prášok z ostropestreca mariánskeho,ktorý rozmiešame s hroznovým cukrom v pomere 1:1 a berieme 3 x denne jednu čajovú lyžičku pred jedlom. Zmes pripravujeme najviac na tri dni.
Overené sú aj obklady z otrúb, alebo celozrnnej múky, spracujeme na kašovitú konzistenciu, natrieme na plátno, priložíme na oblasť pečene, aj na celú noc.
A ešte niekoľko slov ku hemeroidom:
Sú to - ako hovorí klasik Pepa Zentrich - neslušne umiestnené kŕčové žily. treba dbať na mäkú stolicu, robiť sedacie kúpele v studenom odvare z dubovej kôry alebo listu orecha kráľovského. Pijeme íl s citrónovou šťavou. Zvonku prikladáme ílové obklady rozmiešané v dubovom odvare.
4 0
Stina Stina

Stina je offline (nepripojený) Stina

aktívny pohyb je skvelý (keď sa mi do toho chce alebo mám čas) , ja prikladám to čo som už odskúšala.
3 0
2009 2009

2009 je offline (nepripojený) 2009

Som skupina A

---------------------
Odporúčané jedlá: treska, sladkovodné ryby, sardinky, brokolica, repa, cibuľa, špenát, zelená fazuľka, šošovica, oriešky, ananás, slivky, grepy, hrozienka, káva.
------------------------------
Silne protestujem tresku neľúbim . Losos sa ráta medzi morské ryby?? Dúfam nie
0 0
Stina Stina

Stina je offline (nepripojený) Stina

Lieky v koreničkách. Koreniny nevylepšujú iba chuť jedál, ale aj naše zdravie.

Ďumbier zaženie tehotenské nevoľnosti, čili chrípku a kardamóm povzbudí mužnosť. Kurkuma zmierňuje sennú nádchu. Neveríte? Vyskúšajte! Viete, aké poklady máte v koreničkách? Vyskúšajte konečne aj niečo iné ako čierne korenie, rascu a papriku! Spočiatku sa pridŕžajte receptov v kuchárskych knihách, neskôr si vymyslíte aj vlastné kombinácie. Aj s menej známymi koreninami dochucujte čo najčastejšie, sú to liečivé zázraky.

ANÍZ Čo by boli bez neho babkine medovníky a čínska kuchyňa? Vonia ním anízovka či rakija. Štipka zrniečok zázračne vylepší chuť pudingov, mliečnych nápojov, sladkých ryžových nákypov, ale aj bábovky. Ráno si ho prihoďte do jogurtu s müsli. Budete prekvapení jeho sviežou arómou a tým, ako z vás odplaví únavu a nervozitu. Po anízom prevoňanom jedle vás nebudú moriť podráždené črevá ani spomalené trávenie. Idete na vytúžené rande a hrozíte sa zápachu z úst? Rozžujte po jedle trochu anízu. Nadúvanie odstráni zmes pripravená z tridsiatich gramov anízu, fenikla a rasce. Rozdrvte ju tĺčikom na mäso a pol kávovej lyžičky konzumujte trikrát denne. Pri kŕčoch v bruchu, kašli a zápale priedušiek zasa pomôže anízový čaj. Zalejte dve kávové lyžičky semienok šálkou vriacej vody, pätnásť minút lúhujte a pite dvakrát denne. Ak vodou zapijete zopár zŕn, zastaví sa vám vysiľujúce čkanie.

BORIEVKY NEHRYZTE Tmavofialové plody, ktoré v obchode nájdete v drvenej podobe alebo vcelku, sa vyznačujú trpkou a štipľavou chuťou. Nevypláca sa ich preto rozžuť surové. Štyri až šesť bobuliek ozvláštni chuť diviny, najmä diviaka, jeleniny, ale aj bravčoviny. Pridávajú sa tiež k rybám, do kyslej a červenej kapusty. Korenie treba variť dlhšie, iba tak sa rozvinie jeho plná aróma. Do hrnca ho vložte v ľanovom vrecúšku a pred podávaním vyberte. Borievky sa výborne dopĺňajú s petržlenom, tymianom, majoránom, bobkovým listom a cesnakom. Jedlá s nimi vám zlepšia dýchanie, pôsobia proti reumatizmu a majú antiseptický účinok. Priveľké množstvo borievok vám môže uškodiť, vyhnite sa im pri chorobách obličiek, lebo ich dráždia. Nepoužívajte ich v tehotenstve, môžu zapríčiniť predčasné sťahy maternice až potrat. Močopudné účinky má odvar pripravený z čajovej lyžičky drvených borievok a štvrť litra vody, ktorý treba tri minúty povariť a po odstavení pätnásť minút lúhovať. Pite ho najmä pri zápaloch močových ciest.

DVE PAPRIČKY STAČIA! Čili sa kamaráti s mexickou, čínskou a indickou kuchyňou. Ochutiť ním môžete aj guláš, držkovú polievku a zeleninové jedlá. Pri varení s pálivými papričkami, sušenými vcelku alebo rozdrvenými, nepreháňajte. Obsahujú ostrý kapsaicín. Na prípravu porcií pre štyroch stolovníkov vám postačí jedna, maximálne dve papričky, ktoré v jedle povaríte a pred servírovaním vyberiete. Ak sa netrafíte do optimálneho množstva, pálenie zmierni sústo sladkosti, ryže aj chleba, ale pikantné nikdy nezapíjajte! Bude vám ešte horšie. Čili je najlepšie kombinovať s oreganom a cesnakom. A prečo by ste si ho občas mali dopriať? Lebo sa vám po jeho pravidelnej konzumácii môže zmenšiť nádor na prostate. Odborníci odhalili, že kapsaicín zabíja rakovinové bunky. Čili vás zahreje, odplaví hlieny z dýchacích ciest a podporí trávenie. Nekoreňte ním, keď máte podráždený žalúdok a hemoroidy. Ak prechladnete, uvarte si polievku s troškou štipľavej papriky. Pomáha aj pohár horúceho mlieka či vody zmiešanej s polovicou lyžičky čili.

OCHRÁNI PRED VIRÓZOU Reč je o ďumbieri, teda zázvore, ktorý si kúpite ako koreň alebo pomletý na prášok. Charakterizuje ho teplá sladká aróma a štipľavá chuť. Smelo po ňom siahnite, ak varíte pálivé zeleninové pokrmy, kura, ryby, polievky a čínske jedlá. Vtedy ho však miešajte s cesnakom. Odvážnejší môžu koreninu prihodiť aj do pudingov, marmelád a sladkého pečiva, najmä medovníkov. Nečudujte sa, keď budete mať po maškrtení všelijaké chúťky, ďumbier je totiž vychýrené afrodiziakum. Pomáha aj pri ranných tehotenských nevoľnostiach, vtedy sa odporúča prehltnúť gram, teda asi na špicu lyžičky sušenej koreniny. Rovnaké množstvo pomáha aj pri cestovnej nevoľnosti, užiť ho treba tridsať minút pred cestou. Potláča aj nadúvanie, prospieva tráveniu, navracia chuť do jedla a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Bolia vás zuby? Požujte ďumbierové kúsky. Keď po vás vystiera pazúry chrípka, navarte si čaj z lyžičky čerstvého alebo sušeného zázvoru a nechajte ho päť minút lúhovať. Zahreje vás, vypotíte sa, uvoľní vám upchatý nos a odstráni bolesť hlavy. Chcete si z tela vyhnať toxíny a naštartovať pečeň? Zalejte lyžičku nastrúhaného ďumbiera vriacou vodou, po chvíli pridajte šťavu z polovice citróna a med.
KARDAMÓM PROTI ZÁHE Kardamóm je výborný aj do kávy, horúci mok získava výraznú chuť. Obstaráte si ho ako tobolky a celé i rozdrvené semená. Má veľmi silnú arómu a obľúbený je najmä v orientálnych krajinách. Polovica lyžičky ozvláštni ryžové i pokrmy karí, rovnako pudingy, sladké nákypy, ale aj varené víno či punč. Jedlá si ním okoreňte, ak trpíte nechutenstvom, poruchami trávenia, močenia a hnačkami. Výborne pomáha pri pálení záhy! Korenie obsahuje tiež látky, ktoré bránia množeniu chrípkových vírusov. Muži by si na pokrme s kardamómom mali pochutnávať častejšie, má pozitívny účinok pri impotencii a predčasnej ejakulácii.

KORIANDER PROTI POTENIU Mleté alebo celé korenie má sladkastú príchuť. Koriandrom si ochuťte dusenú bravčovinu, kuracinu, zeleninové prívarky a pridajte ho do doma vyrábaných kompótov či sladkostí. Ak varíte pre štyroch, do jedla prisypte polievkovú lyžicu korenia. Jeho častejšia konzumácia prospeje tráviacej sústave a zlepší cirkuláciu krvi. Je tiež prevenciou proti nadúvaniu, kŕčom a zápalom močových ciest. Varte s ním aj vtedy, keď vám život ničí nechutenstvo, migrény a potenie. Pred objavením antibiotík koriandrové koláčiky predpisovali pri „ruži" a iných streptokokových kožných infekciách. Trpí váš potomok niekoľkodňovou hnačkou? Okrem toho, že s ním zájdete k lekárovi, pripravte mu koriandrový odvar. Čajovú lyžičku rozdrvených semienok zalejte hrnčekom vriacej vody, lúhujte päť minút a podávajte trikrát denne pred jedlom.

KURKUMA NA ŽLČNÍK Žltou koreninou, ktorá tvorí hlavnú súčasť korenia karí sa prifarbujú syry, tuky, likéry, maslo a cestoviny. Vyznačuje sa výraznou korenistou chuťou, ktorá lahodí ryžovým a zeleninovo-strukovinovým pokrmom. Pridajte ju do dressingov, sladkého domáceho pečiva, ale na začiatku tepelnej úpravy. Ak ste pozvali na obed svokru a bažíte po jej chvále, vhoďte do mäsového vývaru štipku korenia. Odmení sa vám nádhernou zlatistou farbou. Kurkuma povzbudí slabý žlčník. Hovorí sa, že otupí aj sennú nádchu a astmu, práve je sezóna, tak to vyskúšajte! Klinické testy potvrdili, že pravidelná konzumácia jedál s kurkumou pôsobí ako prevencia zhubných nádorov, je to totiž silný antioxidant. Povzbudzuje tiež tvorbu krvi. Trpíte neutíchajúcim kašľom? Zmiešajte lyžičku koreniny s rovnakým objemom medu a liečivo prehltnite aj štyrikrát denne. Odplaví vám hlieny z dýchacích ciest.

ROZMARÍN NA GRIL Ak s niekým vo vašom blízkom okolí šijú všetci čerti, ochuťte mu rozmarínom hrachovú i špenátovú polievku, karfiol, tekvicu, lososa, divinu, kačicu, králika, jahňacinu, bravčovinu, šaláty, praženicu či omelety. Na dve porcie vám postačí lyžička sušeného rozmarínu. Keď grilujete mäso, prihoďte na tlejúce uhlíky rozmarínovú vetvičku. Podľa najnovších výskumov jej silice zneškodnia rakovinotvorné látky, ktoré môžu vznikať, keď sa odkvapkávajúci tuk spaľuje v pahrebe. Ak pridáte rozmarín k vareným zemiakom, získajú pozoruhodnú príchuť. V každom jedle podporí trávenie tukov a stimuluje pečeň. Odstraňuje tiež bolesti hlavy, zlepšuje pamäť a zvyšuje krvný tlak. Prenasleduje vás nízky tlak a nekonečná únava? Popíjajte rozmarínové víno, na ktoré potrebujete desať až dvadsať gramov vetvičiek. Zalejte ich trištvrte litrom bieleho či červeného vína. Zmes musí päť dní postáť. Potom ju preceďte a kalíštek si doprajte dvakrát denne.

ŠAFRAN NA VIAC SPERMIÍ Korenie má formu sušených celých blizien alebo mletú. Krásne dožlta sfarbí ryžu, polievky i omáčky, ale používa sa aj pri pečení chleba a pečiva. Do jedla ho vložte krátko pred dovarením a nepreháňajte s ním. Priveľké množstvo by vám neprospelo. Na štyri porcie vám postačí štvrť lyžičky prášku alebo celistvých blizien. Šafran pred vložením do jedla vylúhujte v jednej až dvoch polievkových lyžiciach horúcej vody. Blizny najprv rozdrvte. Kombinujte ho najmä s oreganom, rozmarínom a bazalkou. Korenie účinkuje ako analgetikum, zmierňuje menštruačné bolesti i ťažkosti pri prechode. Nedarí sa vám otehotnieť? Uvarte drahému šafranovú delikatesu, vyprovokuje tvorbu spermií.
1 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

18 európskych mimovládnych organizácií zo14 krajín EÚ
vyzýva Lidl aby predával potraviny bez pesticídov
.
http://www.cepta.sk/documents/Pestic...L%20021106.pdf
0 0
zdenka131 zdenka131

zdenka131 je offline (nepripojený) zdenka131

logopéd, psychopéd, pedagóg, večný študent, absolvent viacerých VŠ ...viac
Medovkové kvapky pri migréne a tráviacich problémoch

500 g sušenej medovky, 20 g citrónovej kôry, 10 g škorice, 10 g mletého muškátového orieška, 1 l vodky

Prísady zalejeme Vodkou a necháme týždeň na svetle vylúhovať v uzavretej fľaši. Potom scedíme a uložíme v uzavretej fľaši . Užívame 2 lyžice raz denne.
6 0
zdenka131 zdenka131

zdenka131 je offline (nepripojený) zdenka131

logopéd, psychopéd, pedagóg, večný študent, absolvent viacerých VŠ ...viac
Lipový sirup

3 hrste čerstvého lipového kvetu, 1 l vody, 1 lyžička kyseliny citrónovej, 1 kg cukru, niekoľko klinčekov

Lipový kvet umyjeme, zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať do druhého dňa.

Potom precedíme, uvedieme do varu, pridáme kys. citrónovú a postupne cukor. Na ochutenie pridáme aj niekoľko klinčekov.
Povaríme 15 minút a horúce plníme do fliaš.

Lipový sirup je výborný na priedušky.
4 0
zdenka131 zdenka131

zdenka131 je offline (nepripojený) zdenka131

logopéd, psychopéd, pedagóg, večný študent, absolvent viacerých VŠ ...viac
Púpavový balzam

Tento balzam upokojuje spálenú pokožku po prehnanom slnení a horúčavami podráždenú pleť.

Púpavové listy a kvety sparíme vriacou vodou - na 2 šálky púpavy 4 šálky vody. Pridáme 10 dutých stoniek a necháme 10 minút lúhovať. Potom tekutinu poriadne pretrepeme, prefiltrujeme alebo precedíme, dáme vychladnúť a naplníme do fľašky s rozprašovačom. Aplikujeme na podráždenú pleť, pokým sa neupokojí.
Naposledy upravil zdenka131 : 29.05.10 at 04:27
5 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať