Ako sa stravovať? Čo je zdravé a prečo? Odpovede na takéto otázky sa na nás dennodenne valia zo všetkých strán. Jedným uchom to však ide dnu a druhým von. Ľudia si to väčšinou v hlave nedržia, a ak áno, tak len všeobecné informácie. Úplne ale postačí, ak sa budete riadiť farbou. Platí – čím pestrejšia strava, tým je zdravšia.
Farba nám napovie
Na farbu ovocia, zeleniny a iných potravín sa zamerali francúzski odborníci na výživu. Čo tá, ktorá farba napovie?
Červená farba – je zdrojom vitamínu C, kyseliny listovej, či draslíka. Preto by na tanieri nemali chýbať rajčiny, jahody, či čerešne. Jahody obsahujú najviac mangánu spomedzi všetkých druhov ovocia, a práve tento stopový prvok podporuje metabolizmus, kosti a pomáha pri tvorbe krvi. Stačí si dať len desať dekagramov jahôd denne, a telu dodáte doporučenú dávku vitamínu C. Šťavnaté rajčiny zase majú vysoký obsah draslíka, tiež vitamín C a E. Čerešne okrem týchto vitamínov aj vysoký obsah vápnika.
Oranžová farba – nám naznačí, že v takejto potravine sa nachádza betakarotén – čiže provitamín A. Čím je farba oranžovejšia, tým viac je v danej potravine betakaroténu. Najviac ho je teda v mrkve. Je to zelenina, v ktorej je najviac vitamínu A zo všetkých známych prírodných potravín. Mrkva posilňuje sliznice v organizme, imunitný systém, srdce, zlepšuje zrak, a chráni proti rakovine.
Žltá farba – je hlavne farbou vitamínu C, ale tiež vitamínu E, horčíka, draslíka, vápnika a fosforu. Žltú farbu reprezentujú hlavne citróny, ktoré majú aj vysoký obsah kyseliny citrónovej a grapefruity – tie majú obsah vitamínu C dokonca vyšší ako citróny. Grepy pôsobia preventívne proti infekciám a prechladnutiu, znižujú cholesterol, prečisťujú črevá, ale aj pomáhajú pri chudnutí.
Zelená farba – je farbou draslíka a sodíka. Zelenú zastupuje hlavne uhorka, ktorá má najmenej kalórií zo všetkých druhov zeleniny. Výborne uhasí smäd, pretože má vysoký obsah vody. Uhorky majú detoxikačné účinky, zmierňujú problémy s obličkami a močovým mechúrom, posilňujú imunitný systém a dokonca pomáhajú pri úpale. A samozrejme semienka obsahujú cennú vlákninu, ktorá kvalitne prečisťuje črevá.
Modrá farba – by nemala na našom jedálničku tiež chýbať. Zastupujú ju hlavne slivky, modré hrozno, či borievky. Modré farbivo v tomto ovocí má silné antioxidačné účinky, veľké množstvo provitamínu A, ale aj vitamínu C a železa. Napríklad čučoriedky viažu tuk v črevách a usmrcujú črevné plesne, čo platí aj pre slivky a hrozno.
Biela farba - je farbou cesnaku, cibule a póru. Tieto druhy zeleniny sú pre naše telo vitamínovou bombou. Cesnak je už od nepamäti účinným prostriedkom proti starnutiu, posilňuje srdce a krvný obeh a ničí škodlivé črevné baktérie. Stačí si dať dva strúčky cesnaku denne, čo vás uchráni pred vysokým krvným tlakom. Nežiaducimi účinkami je samozrejme nepríjemný zápach z úst. Podobné účinky má samozrejme aj cibuľa či pór, ktoré majú aj vyšší obsah vlákniny ako cesnak.
Náš tanier by mal preto každý deň hrať pestrými farbami, a potraviny by sme mali neustále striedať. Ďalšie potraviny ako – mäso, mlieko, zelený čaj, či dokonca pohár vína by samozrejme tiež nemali chýbať. Platí však – všetko s mierou.