Zavrieť

Porady

Čo môžem urobiť aktuálne pre zdravie

ubka ubka

ubka je offline (nepripojený) ubka

Tak ma napadlo, že by som otvorila novú tému, kde by sme si mohli navzájom odovzdávať skúsenosti na báze alternatívnej a preventívnej starostlivosti o zdravie.
Osvedčené bylinné extrakty, obklady a pod. Každý si tu môže nájsť niečo, čo môže pre seba urobiť.
Ako prvé ponúkam: čistiaca jarná kúra Medvedím cesnakom.
Naposledy upravil ubka : 11.02.11 at 21:53
Usporiadat
Stina Stina

Stina je offline (nepripojený) Stina

Kustovnica čínska, GOJI = plody dlhovekosti.

Z nutričného hľadiska je Kustovnica tým najhodnotnejším ovocím na Zemi!

Obsahuje 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých osem esenciálnych aminokyselín (napr. tryptofan či isoleucin), 21 stopových prvkov (napríklad zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor), je najbohatším zdrojom karotenoidov zo všetkých známych rastlín na Zemi (čo naznačuje už ich jasná červená farba).

Čo sa týka beta-karoténu, je výdatnejšia než mrkva. Ďalej obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Nemožno nespomenúť protizápalový činiteľ betasisterol a unikátnu skupinu lycium polysacharidov, ktoré neutralizujú voľné radikály čím spomaľujú proces starnutia; posilňujú imunitný systém a stimulujú mozog (hypofýzu) k vylučovaniu regeneračného rastového hormónu. Bolo tiež dokázané, že betaín lieči rôzne chronické choroby pečene a priaznivo pôsobí na regeneráciu pečeňových buniek. Podporuje rast, znižuje hladinu cukru v krvi a hladinu krvných lipidov. Pečeň využíva betaín k tomu, aby vyrábala cholín, ktorý upokojuje, zlepšuje pamäť. Dlhoročný odborný lekársky konzultant časopisov „Journal of Longevity Researt a Musical and Fitness" a vedecký pracovník Dr. B. Delmontaque tvrdí: „Viac ako 15 % bielkovín, 21 stopových minerálov a 18 aminokyselín robí z plodov Kustovnice jedinečnú živinami nabitú „superpotravinu" presahujúcou všetky doteraz známe kritériá. To, čo na mňa robí najväčší dojem je množstvo celosvetových klinických výskumov, ktoré za Kustovnicou stoja. Je dokázané, že lycium polysacharidy obsiahnuté v Kustovnici majú naozaj pozoruhodné antioxidačné a imunitu podporujúce vlastnosti."
Z hľadiska tradičnej čínskej medicíny má kustovnica vyrovnanú povahu, sladkú chuť a tropizmus k dráhe obličiek a pečene. Dopĺňa jin obličiek a pečene a zvlhčuje pľúca, preto sa používa pri slabosti bedier a kolien, závratoch, bolestiach hlavy, rozmazanom či slabom videní, pri kašli z prázdnoty pľúc, predčasnom výrone semena. Plody by sa nemali užívať pri napadnutí vonkajšou škodlivinou, pri plnosti tepla vonkajšieho pôvodu a hnačke z prázdnoty sleziny.
Unikát Kustovnice:
- najzdravšia známa rastlina na zemi
- má najväčší obsah vitamínov, aminokyselín a stopových prvkov zo všetkých rastlín na zemi
- konzumácia Kustovnice posilňuje imunitný systém, spomaľuje proces starnutia
- obsahuje Germánium (protirakovinový prvok), ktorý sa nenachádza v žiadnej inej rastline
- obsahuje 6 hlavných tukových kyselín (požadovaných pre produkciu hormónov a hladkú funkciu mozgu a nervovej sústavy)
- obsahuje viac antioxidantov ako každý iný známy výživový zdroj
- obsahuje 500 krát viac vitamínu C než pomaranč
- obsahuje linolovú kyselinu, ktorá významne znižuje tuk -obsahuje 15 krát viac nutričného železa ako špenát -obsahuje viac bielkoviny než pšenica
Prečo práve Kustovnicu?
- spomaľuje starnutie (predlžuje život)
- zlepšuje imunitu
- zvyšuje energiu
- chráni pred rakovinou (zabraňuje rastu tumorov)
- znižuje nežiadúce účinky chemoterapie a rádioterapie
- chráni DNA
- znižuje krvný tlak
- vyrovnáva hladinu cholesterolu a cukru v krvi
- podporuje fungovanie obličiek a pečene
- zvyšuje potenciu a sexuálnu činnosť, u žien zvyšuje plodnosť
- podporuje chudnutie a zlepšuje trávenie
- posilňuje zrak
- zlepšuje spánok
- posilňuje srdce, ozdravuje krv
- zlepšuje pamäť
- spevňuje svaly a kosti
- pôsobí protizápalovo a proti artritíde

Recepty:
Čerstvá a sušená kustovnica
Čerstvú aj sušenú kustovnicu je možné jesť aj samotnú, rovnako ako v kombinácii s orechami a iným sušeným ovocím vo forme griliášu.

Dochucovanie čajov
Kustovnica sa pridáva tiež do čajov. Plody sa nechajú vylúhovať cca 15 minút. Aj takto použité plody je možné potom konzumovať.

Osviežujúci odvar
Klasický spôsob prípravy je variť asi jednu lyžicu kustovnice (cca 9-10 g) v ¼ litra vody 5-10 minút a vývar aj s bobuľami vypiť a zjesť.

Liehový výluh nesmrteľnosti
80 g plodov sa vloží do 1 litra 40% liehu a nechá sa 2 mesiace lúhovať. Po tejto dobe sa môže pridať trochu medu a užívať 3 lyžice aj s plodmi 2 x denne nalačno.

Ďalšie recepty
Pre svoju jemnú chuť a účinky je kustovnica častou súčasťou kulinárskych receptov čínskej kuchyne, pridáva sa tiež do zeleninových vývarov a polievok. Často sa tiež používa ryžová kaša s kustovnicou, táto kaša posilňuje pečeň.
5 0
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

kustovnica - goji je veľmu chutná... ja som si dávala do čajíku, pekne nabobtnala a chuťovo je lahodná
0 0
wegamizi wegamizi

wegamizi je offline (nepripojený) wegamizi

Protichrípkový čaj EXTRA
Keď cítime, že na nás „lezie“ chrípka, uvarme si zázračný protichrípkový čaj. Budeme potrebovať: 2 čajové lyžičky bazového kvetu a šípok, 1 čajovú lyžičku medovky, 1 čajovú lyžičku materinej dúšky. Zalejeme pollitrom vriacej vody, zakryjeme a necháme 15 minút vylúhovať. Pred pitím pridáme do čaju čerstvo vytlačenú pomarančovú šťavu.

CESNAK na hrdlo a hlasivky
Ak vás bolí hrdlo a trápia vás hlasivky, uvarte si 1 liter vody a v ňom povarte 4 strúčiky cesnaku, 1 čajovú lyžičku rasce a 3 čajové lyžičky bazy. Nad týmto odvarom inhalujte viackrát za deň po 15 minút. Vdychujte nosom aj ústami.

BOLESŤ uší
Čerstvú cibuľu nasekáme najemno a zabalíme ju do gázy alebo do ľanového vrecka. Prikladáme na ucho dvakrát denne a vždy aspoň na 1 hodinu.

OCTOVÉ PAPUČE proti horúčke
Proti horúčke dobre poslúžia ponožky namočené do roztoku octu a vody (pomer 1 : 1). Namočené ponožky si natiahnite na nohy a nechajte pôsobiť asi hodinu a pol. Na ne si môžete natiahnuť väčšie suché ponožky alebo si nohy obaľte do suchej osušky. Účinok môžete umocniť aj tak, že si nakrájate citrón na kolieska a priložíte si ich na dlane a chodidlá. Teplo ta sa zníži.

Trik na herpes
Keď cítite, že sa vám na ústach vyhadzuje herpes, potrite si ho sódou bikarbónou.

MED proti reume
V pollitri vlažnej vody rozpustíme 2 polievkové lyžice medu. Do tohto roztoku namočíme ľanové plátno, trochu ho vyžmýkame a priložíme počas noci na boľavé miesto. Ráno opláchneme vodou.

BOĽAVÉ hrdlo
Na mokrú šatku rozotrieme hrubú vrstvu tvarohu (môžeme pridať aj trochu octu) a potom tvarohovou stranou priložíme k hrdlu. Nakoniec krk obalíme suchým vlneným šálom a necháme pôsobiť niekoľko hodín - najlepšie cez noc.

ZEMIAK na hlavu
Rozbolela vás hlava a nemáte doma žiaden vhodný liek? Nakrájajte si na plátky zemiak a priložte si ich na čelo. Po pár minútach sa bolesť zmierni alebo ustúpi. Navyše, vaša pleť bude pružnej šia.

PRIEDUŠKOVÝ SIRUP z ihličia
Na zimné obdobie, keď mnohých zvyknú trápiť problémy s prieduškami, sa nám vyplatí pripraviť si sirup zo smrekového ihličia. Príprava: Budeme potrebovať 1 kg kryštálového cukru a mladé výhonky na konci smrekových konárikov (podľa potreby).
Postup: Ihličie prepláchneme v čistej vode. Do sklenej nádoby (objem asi 4 litre) vkladáme striedavo vždy za jednu hrsť cukru a potom za hrsť ihličia. Takto postupujeme až po vrch nádoby a nakoniec nádobu pevne uzavrieme. Necháme stáť na slnku 7 - 10 dní. Každý deň premiešame. Nakoniec sirup precedíme a vytlačíme. Naplníme do uzatváracej fľaše a skladujeme v chladničke.
Sirup je výborný pri ochorení všetkých dýchacích ciest, pri kašli i prechladnutí. Užívame 1 - 2 polievkové lyžice pred jedlom, a to buď samostatne, alebo zriedené vodou.
6 0
2009 2009

2009 je offline (nepripojený) 2009

Lieky v koreničkách
4 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
Aj zasmiať sa je pre zdravie užitočné, dúfam, že som trafila tému, aj keď by sa to mohlo hodiť do srandičiek.
pozrite si toto video ako vyšla americká stolička, kt. vám zabezpečí vyformovanie postavy, kým sedíte - na posmech

http://www.truthaboutabs.com/hilario...ise-chair.html
rolf

apropo už kvitne lipa, takže horsa nasušiť čajík na zimu
0 0
2009 2009

2009 je offline (nepripojený) 2009

super. ale do práce radšej nieeeeeeeeee
0 0
zdenka131 zdenka131

zdenka131 je offline (nepripojený) zdenka131

logopéd, psychopéd, pedagóg, večný študent, absolvent viacerých VŠ ...viac
Lipový sirup

3 hrste čerstvých lipových kvetov
1l vody
1 lyžička kyseliny citrónovej
1kg cukru
klinčeky

Lipový kvet umyjeme, prelejeme vriacou vodou a necháme lúhovať do druhého dňa.

Potom precedíme , uvedieme do varu a pridáme kyselinu citrónovú a postupne cukor. K ochuteniu použijeme niekoľko kúskov klinčekov.

Povaríme 15 minúť a horúce plníme do fliaš.
Používame pri ochorení priedušiek a pri nachladnutí.
3 0
Dobrotka Dobrotka

Dobrotka je offline (nepripojený) Dobrotka

Klasická očistná kúra - Zelený jačmeň, alebo pšenica. Užívať aspoň 1mesiac. Kávová lyžička sa rozpustí v pohári vody. Piť nalačno.

Sladkovodné riasy Chlorela, alebo Spirullina. Podľa gramáže - 3-6 tabliet zapiť vodou ráno aj večer. 15min. pred tým a potom nejesť, aby mali čas vstrebať sa cez sliznice.
Obe možnosti poskytujú prostriedok na očistenie tela od toxických látok, rozpustenie tukov, zrýchlenie metabolizmu, upravenie psychickej rovnováhy v tele a doplnenie vitamínov a minerálov.
Hlavne spirullina sa podľa mnohých výskumov považuje aj za prostriedok na prevenciu proti onkologickým ochoreniam.

Topinambur - výťažok z neho sa volá Inulín. Výborný prostriedok hlavne pre diabetikov a ľudí, ktorí potrebujú znížiť cholesterol. Býva v prášku, tabletách, alebo sirupe. Funguje! Upraví hladinu cukru v tele.

Manuka med - jeden z najsilnejších prírodných antibiotík. Manuka-krík rastie na Novom Zélande a z kvetov sa robí med., poskytuje skvelý spôsob na liečenie aftov, infekcií, zápalu hrdla, zlatého stafylokoka......dokonca sa dá natierať na otvorené rany/používa sa v nemocniciach v USA/.

Na úporné zápchy pomáha ľanový olej, alebo drvené semienka, psýllium/indická vláknina/

Všetky tieto prírodné produkty môžem doporučiť aj na základe toho, že u mojich zákazníkov fungujú./obchod so zdravou výživou/
2 0
ubka ubka

ubka je offline (nepripojený) ubka

Kvitne Biela ľalia- nenechajte lístočky okvetia poopadávať, otrhajte, poukladajte do nádobky, zalejte 40% Vodkou, poslúžia pri ošetrení rezných a iných krvácajúcich rán-zastavujú krvácanie a urýchľujú hojenie.
0 0
Marikaby Marikaby

Marikaby je offline (nepripojený) Marikaby

Stina Pozri príspevok
Kustovnica čínska, GOJI = plody dlhovekosti.

Z nutričného hľadiska je Kustovnica tým najhodnotnejším ovocím na Zemi!

Obsahuje 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých osem esenciálnych aminokyselín (napr. tryptofan či isoleucin), 21 stopových prvkov (napríklad zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor), je najbohatším zdrojom karotenoidov zo všetkých známych rastlín na Zemi (čo naznačuje už ich jasná červená farba).

Čo sa týka beta-karoténu, je výdatnejšia než mrkva. Ďalej obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Nemožno nespomenúť protizápalový činiteľ betasisterol a unikátnu skupinu lycium polysacharidov, ktoré neutralizujú voľné radikály čím spomaľujú proces starnutia; posilňujú imunitný systém a stimulujú mozog (hypofýzu) k vylučovaniu regeneračného rastového hormónu. Bolo tiež dokázané, že betaín lieči rôzne chronické choroby pečene a priaznivo pôsobí na regeneráciu pečeňových buniek. Podporuje rast, znižuje hladinu cukru v krvi a hladinu krvných lipidov. Pečeň využíva betaín k tomu, aby vyrábala cholín, ktorý upokojuje, zlepšuje pamäť. Dlhoročný odborný lekársky konzultant časopisov „Journal of Longevity Researt a Musical and Fitness" a vedecký pracovník Dr. B. Delmontaque tvrdí: „Viac ako 15 % bielkovín, 21 stopových minerálov a 18 aminokyselín robí z plodov Kustovnice jedinečnú živinami nabitú „superpotravinu" presahujúcou všetky doteraz známe kritériá. To, čo na mňa robí najväčší dojem je množstvo celosvetových klinických výskumov, ktoré za Kustovnicou stoja. Je dokázané, že lycium polysacharidy obsiahnuté v Kustovnici majú naozaj pozoruhodné antioxidačné a imunitu podporujúce vlastnosti."
Z hľadiska tradičnej čínskej medicíny má kustovnica vyrovnanú povahu, sladkú chuť a tropizmus k dráhe obličiek a pečene. Dopĺňa jin obličiek a pečene a zvlhčuje pľúca, preto sa používa pri slabosti bedier a kolien, závratoch, bolestiach hlavy, rozmazanom či slabom videní, pri kašli z prázdnoty pľúc, predčasnom výrone semena. Plody by sa nemali užívať pri napadnutí vonkajšou škodlivinou, pri plnosti tepla vonkajšieho pôvodu a hnačke z prázdnoty sleziny.
Unikát Kustovnice:
- najzdravšia známa rastlina na zemi
- má najväčší obsah vitamínov, aminokyselín a stopových prvkov zo všetkých rastlín na zemi
- konzumácia Kustovnice posilňuje imunitný systém, spomaľuje proces starnutia
- obsahuje Germánium (protirakovinový prvok), ktorý sa nenachádza v žiadnej inej rastline
- obsahuje 6 hlavných tukových kyselín (požadovaných pre produkciu hormónov a hladkú funkciu mozgu a nervovej sústavy)
- obsahuje viac antioxidantov ako každý iný známy výživový zdroj
- obsahuje 500 krát viac vitamínu C než pomaranč
- obsahuje linolovú kyselinu, ktorá významne znižuje tuk -obsahuje 15 krát viac nutričného železa ako špenát -obsahuje viac bielkoviny než pšenica
Prečo práve Kustovnicu?
- spomaľuje starnutie (predlžuje život)
- zlepšuje imunitu
- zvyšuje energiu
- chráni pred rakovinou (zabraňuje rastu tumorov)
- znižuje nežiadúce účinky chemoterapie a rádioterapie
- chráni DNA
- znižuje krvný tlak
- vyrovnáva hladinu cholesterolu a cukru v krvi
- podporuje fungovanie obličiek a pečene
- zvyšuje potenciu a sexuálnu činnosť, u žien zvyšuje plodnosť
- podporuje chudnutie a zlepšuje trávenie
- posilňuje zrak
- zlepšuje spánok
- posilňuje srdce, ozdravuje krv
- zlepšuje pamäť
- spevňuje svaly a kosti
- pôsobí protizápalovo a proti artritíde

Recepty:
Čerstvá a sušená kustovnica
Čerstvú aj sušenú kustovnicu je možné jesť aj samotnú, rovnako ako v kombinácii s orechami a iným sušeným ovocím vo forme griliášu.

Dochucovanie čajov
Kustovnica sa pridáva tiež do čajov. Plody sa nechajú vylúhovať cca 15 minút. Aj takto použité plody je možné potom konzumovať.

Osviežujúci odvar
Klasický spôsob prípravy je variť asi jednu lyžicu kustovnice (cca 9-10 g) v ¼ litra vody 5-10 minút a vývar aj s bobuľami vypiť a zjesť.

Liehový výluh nesmrteľnosti
80 g plodov sa vloží do 1 litra 40% liehu a nechá sa 2 mesiace lúhovať. Po tejto dobe sa môže pridať trochu medu a užívať 3 lyžice aj s plodmi 2 x denne nalačno.

Ďalšie recepty
Pre svoju jemnú chuť a účinky je kustovnica častou súčasťou kulinárskych receptov čínskej kuchyne, pridáva sa tiež do zeleninových vývarov a polievok. Často sa tiež používa ryžová kaša s kustovnicou, táto kaša posilňuje pečeň.
KUSTOVNICA - mám ju vždy po ruke a "zobkám " ju, vždy keď mám chuť na sladké.
Teraz ju skúšam sama pestovať: rozrezala som bobuľky goji a nožíkom povyberala zrniečka a dala do kelímka od masla s navlhčenou vatou. Najskôr to vyzeralo, že nič z toho nebude (zrniečka boli stále rovnaké), ale zrazu sa vytiahli a teraz mám v kvetináčoch cca 5 cm-vysoké rastliny. Som zvedavá, či sa v budúcich rokoch dočkám aj úrody...
0 0
Stina Stina

Stina je offline (nepripojený) Stina

10 jedál, čo vás OKAMŽITE postavia na nohy!
Človek do seba počas života nahádže jedlo, rovnajúce sa váhe šiestich dospelých slonov. Pekné tony pokrmov majú jedinú úlohu - zásobovať nás energiou. Niektoré sú ale v dodávaní okamžitej sily absolútnou špicou. S našou desiatkou jedál nakopnete život ako cez booster. Pochutnajte si a žite naplno!

Mangold
Je tak trochu cudzincom na našom stole, ale tie účinky. Môže sa pripravovať podobne ako špenát a mimochodom aj ho trochu pripomína. Je pôvodom zo Sicílie, takže už aspoň viete, odkiaľ majú južania stále toľko energie.
Jeho energetizačné vlastnosti dostanú do otáčok. Obsahuje luteín a zeaxantín, skvelé na ostrý zrak. Vitalizuje mozog aj nervovú sústavu. Chráni sliznice organizmu, ale hlavne, aktivizuje produkciu hormónov a mentálnu sviežosť. Na skúškové obdobie ideálna strava.

Losos
Nielen chutný, ale aj výživný a upgradujúci sily. Obsahuje výnimočne veľa omega - 3 mastných kyselín. Tuky sú samy o sebe vynikajúcim zdrojom energie a tie omega – 3 osviežujú myseľ, pomáhajú znižovať cholesterol, udržiavať si psychickú pohodu a imunitu v skvelej kondícii. Budete sa cítiť ako nabité baterky po celý deň.

Datle
Dodávajú silu po fyzických aktivitách. Cukry z nich pridajú glukózu a bielkoviny doplnia stratené aminokyseliny. Navyše skvele chutia a keď už budete nabudení, obzrite sa po partnerke. Sú výborné afrodiziakum.

Granátové jablko
Vysoký obsah vitamínu C je zárukou sviežosti. Po konzumácii granátového jablka boli preukázané omnoho lepšie intelektuálne schopnosti a teraz pozor, pre mužov je pokladom, ktorý zaručuje (sexuálnu) vitalitu do staroby. Predchádza svojim zložením rakovine prostaty a navracia aj pevnú erekciu.

Obyčajná voda
Kto by to povedal, ale dehydratácia je synonymum únavy. Stačí pravidelný pitný režim a ste ako rybička. Toto prirovnanie tiež nie je iba tak, pre nič za nič. Voda osviežuje celé telo, a keďže od nej závisí ľudský metabolizmus, s jej nedostatkom sa vaša chuť do života dostáva do červených čísel.

Čierna čokoláda
Úraduje kofeín a povzbudivé látky obsiahnuté v kakau. Preto čím je čokoláda černejšia, tým bude jej efekt na vašu energiu lepší. Obsahuje aj stimulant theobromín, inak afrodiziakum, životabudič, mozgoštartér, znižovač tlaku, aktivizér k činnosti, ako len chcete...

Vláknina
Je jedno či si dáte fazuľu, šošovicu, alebo bôby. Vláknina je jedným z najúčinnejších energetických stabilizátorov v organizme. Jej trávenie prebieha relatívne dlhú dobu a automaticky dávku telu energiu počas celého dňa. Kým bežní ľudia už melú z posledného, konzumenti vlákniny sa ešte ani nezadýchali.

Chrumkavá energia
Predovšetkým kešu, mandle a lieskovce. Obsahujú magnézium a minerály hrajúce významnú úlohu pri premene cukru na čistú energiu. Nedostatok magnézia v tele dokáže spôsobovať neprestajnú únavu a to bez ohľadu na dĺžku spánku. Pár orieškov a únava je preč.

Chudé mäso
Najlepšie hydinové. Je bohatým zdrojom proteínov a obsahuje aminokyselinu tyrzín. Tá okamžite zvyšuje tvorbu dopamínu a norepinefrínu. Mozgu tým vysiela signál, aby sa lepšie sústredil. Nesmieme zabudnúť ani na obsah B12, ktorý pomáha odbúrať stres a depresiu, teda najväčších odoberačov energie.

Guarana
Kávu na povzbudenie používala minulá generácia. Dnes máme guaranu. Dovezenú z Brazílie, kde ju Indiáni uctievali ako liek na maláriu a chronickú únavu. V dnešných hektických časoch je priam pokladom v boji s nedostatkom energie. Má detoxikačné účinky, znižuje cholesterol , okamžite dodáva energiu, pôsobí proti starnutiu a zvyšuje koncentráciu. Je to absolútny energetický favorit.
4 0
Stina Stina

Stina je offline (nepripojený) Stina

Ako sa stravovať? Čo je zdravé a prečo? Odpovede na takéto otázky sa na nás dennodenne valia zo všetkých strán. Jedným uchom to však ide dnu a druhým von. Ľudia si to väčšinou v hlave nedržia, a ak áno, tak len všeobecné informácie. Úplne ale postačí, ak sa budete riadiť farbou. Platí – čím pestrejšia strava, tým je zdravšia.

Farba nám napovie
Na farbu ovocia, zeleniny a iných potravín sa zamerali francúzski odborníci na výživu. Čo tá, ktorá farba napovie?

Červená farba – je zdrojom vitamínu C, kyseliny listovej, či draslíka. Preto by na tanieri nemali chýbať rajčiny, jahody, či čerešne. Jahody obsahujú najviac mangánu spomedzi všetkých druhov ovocia, a práve tento stopový prvok podporuje metabolizmus, kosti a pomáha pri tvorbe krvi. Stačí si dať len desať dekagramov jahôd denne, a telu dodáte doporučenú dávku vitamínu C. Šťavnaté rajčiny zase majú vysoký obsah draslíka, tiež vitamín C a E. Čerešne okrem týchto vitamínov aj vysoký obsah vápnika.

Oranžová farba – nám naznačí, že v takejto potravine sa nachádza betakarotén – čiže provitamín A. Čím je farba oranžovejšia, tým viac je v danej potravine betakaroténu. Najviac ho je teda v mrkve. Je to zelenina, v ktorej je najviac vitamínu A zo všetkých známych prírodných potravín. Mrkva posilňuje sliznice v organizme, imunitný systém, srdce, zlepšuje zrak, a chráni proti rakovine.

Žltá farba – je hlavne farbou vitamínu C, ale tiež vitamínu E, horčíka, draslíka, vápnika a fosforu. Žltú farbu reprezentujú hlavne citróny, ktoré majú aj vysoký obsah kyseliny citrónovej a grapefruity – tie majú obsah vitamínu C dokonca vyšší ako citróny. Grepy pôsobia preventívne proti infekciám a prechladnutiu, znižujú cholesterol, prečisťujú črevá, ale aj pomáhajú pri chudnutí.

Zelená farba – je farbou draslíka a sodíka. Zelenú zastupuje hlavne uhorka, ktorá má najmenej kalórií zo všetkých druhov zeleniny. Výborne uhasí smäd, pretože má vysoký obsah vody. Uhorky majú detoxikačné účinky, zmierňujú problémy s obličkami a močovým mechúrom, posilňujú imunitný systém a dokonca pomáhajú pri úpale. A samozrejme semienka obsahujú cennú vlákninu, ktorá kvalitne prečisťuje črevá.

Modrá farba – by nemala na našom jedálničku tiež chýbať. Zastupujú ju hlavne slivky, modré hrozno, či borievky. Modré farbivo v tomto ovocí má silné antioxidačné účinky, veľké množstvo provitamínu A, ale aj vitamínu C a železa. Napríklad čučoriedky viažu tuk v črevách a usmrcujú črevné plesne, čo platí aj pre slivky a hrozno.

Biela farba - je farbou cesnaku, cibule a póru. Tieto druhy zeleniny sú pre naše telo vitamínovou bombou. Cesnak je už od nepamäti účinným prostriedkom proti starnutiu, posilňuje srdce a krvný obeh a ničí škodlivé črevné baktérie. Stačí si dať dva strúčky cesnaku denne, čo vás uchráni pred vysokým krvným tlakom. Nežiaducimi účinkami je samozrejme nepríjemný zápach z úst. Podobné účinky má samozrejme aj cibuľa či pór, ktoré majú aj vyšší obsah vlákniny ako cesnak.

Náš tanier by mal preto každý deň hrať pestrými farbami, a potraviny by sme mali neustále striedať. Ďalšie potraviny ako – mäso, mlieko, zelený čaj, či dokonca pohár vína by samozrejme tiež nemali chýbať. Platí však – všetko s mierou.
2 0
Valcake Valcake

Valcake je offline (nepripojený) Valcake

http://www.zdravejedlo.sk/index.php?id=98
Aký máte na to názor? Ja som Ačko, a mala by som byť vegetariánkou, pritom mäso mám veľmi rada a joghurty priam zbožňujem.
Naposledy upravil Valcake : 29.06.10 at 23:34
0 0
Stina Stina

Stina je offline (nepripojený) Stina

Ja som "B" a zakázané mám : sliepku, kačicu, hus, šunku, kurča, bravčové, kešu, arašidy, pistácie, lieskové a píniové oriešky, ale aj mak, tekvicu, kukuricu, reďkovku, olivy a paradajky .
Takmer všetko zakázané milujem a neviem si predstaviť, že by som nejedla napr. kurča, tekvicu, kukuricu, reďkovku, olivy alebo paradajky.
Záver : asi to neplatí v našich zemepisných šírkach.
0 0
zdenka131 zdenka131

zdenka131 je offline (nepripojený) zdenka131

logopéd, psychopéd, pedagóg, večný študent, absolvent viacerých VŠ ...viac
Mätový sirup
40 stoniek mäty pokrájame na menšie kúsky a zalejeme 2,5 l prevarenej vychladnutej vody. Po 24 hodinách scedíme, pridáme 2 kg kryštálového cukru, 2KL kyseliny citrónovej, a občasným premiešaním postupne cukor rozpustíme. Prelejeme do fliaš a držíme v chlade.

Používa sa na sladenie čajov pri chorobách z prechladnutia, ale aj pri zlom trávení.
5 0
miramax1 miramax1

miramax1 je offline (nepripojený) miramax1

Skorocelová šťava - sirup
Skorocelové listy, cukor
Natrhané listy umyte, osušte a presypte cukrom. Natlačte do pohára a nechajte stáť do druhého dňa. Potom uvoľnenú šťavu riadne vymačkajte.
Možno používať ihneď, 1 lyžička 3 krát denne.
Pôsobí proti kašľu
6 0
Denisa Denisa

Denisa je offline (nepripojený) Denisa

optimista
Valčake Pozri príspevok
http://www.zdravejedlo.sk/index.php?id=98
Aký máte na to názor? Ja som Ačko, a mala by som byť vegetariánkou, pritom mäso mám veľmi rada a joghurty priam zbožňujem.
Niečo na tom určite je, ale tiež som pravý opak. Mám 0 a som vegetarian

Je tu veľa dobrých rád, čo si dať, ale ja sa na to pozerám z opačnej strany...čo si nedať?
Jednoznačne cukor, biela múka a živočíšne tuky, to sú príčiny mnohých tzv. civilizačných chorôb. Denne sa tým ľudia napchávajú. Ten zoznam by bol poriadne dlhý, keby sme mali napísať všetko, čo nám škodí a koľko chémie sa v potrave nechádza
1 0
Denisa Denisa

Denisa je offline (nepripojený) Denisa

optimista
Toto mi dnes prišlo mailom, nedalo mi to sem nepriložiť......určite to stojí za zamyslenie:


Po nakrúcaní na Širokej veži som navštívil chatára na Zbojníckej chate.
Oheň z petrolejovej lampy presvetľoval poháre s červeným vínom a prebúdzal dávne spomienky
od spoločných vynášok večernou dolinou až po jarné lyžovačky na Svišťáku.


O polnoci sa na rad dostali vážne témy.
Od kalamity a vízie nových Tatier sme prešli až k zmenám v spoločnosti.
Po jej kritike si chatár vzdychne:

"Veď už ani tie hovná nie sú, ako bývali."

Na môj udivený pohľad naštvato odpovedá: "Keď sa vonku latrína naplnila,
posypal som jej obsah biologickým prípravkom, ktorý za dva mesiace tú kopu rozložil.
Posledné roky však to isté množstvo trvá dva razy toľko!!!"

Pamätám si, ako sme spolu tieto záchody stavali. Jeden turisti používali a druhý bol zamknutý,
lebo sa jeho obsah práve rozkladal. Po naplnení sa ich úloha vymenila. Chatár pokračuje:

"Pamätáš na chlieb zo Smokoveckej pekárne? Ten vydržal mäkký len pár dní. Otvorené mlieko skyslo za deň. A dnes?"
Pomaly mi začína dochádzať, kam mieri. Potravinársky biznis so svojimi rozvinutými technológiami spracovania a konzervovania nás prepcháva podozrivými E-čkami, aby si zabezpečil čo najvyššiu trvanlivosť výrobku. A E-čka si taktiež prerazia cestu do každodenného produktu nášho ľudského tela. Pri týchto úvahách som podvedome prestal žuť večne mäkkú bábovku, ktorú som na chatu priniesol z hypermarketu Lidl, rozmýšľajúc nad tým, či vôbec nejaké vedecké labora tória vo svete systematickejšie skúmajú to, na čo prišiel chatár. Pri debate ako reaguje náš organizmus na túto pomalšie rozlokladajúcu sa zmes toxínov v našom tele už idem radšej spať! Ráno prší. Schádzam dolinou, teším sa do Smokoveckej pekárne. Kúpim si na raňajky tie tradičné rožky, ktoré sme kedysi dávno vynášali na Zbojníčku.
Na môj údiv pekáreň zrušili. Ľudia vraj radšej kupujú trvácnejšie pečivo z hypermarketov...

Možno by bolo dobré, aby si každý postavil vlastnú latrínu. Aby sa sem tam do nej pozrel a zamyslel sa nad tým, prečo tie jeho produkty už nie sú také, ako bývali...

Palo Barabáš
Naposledy upravil Denisa : 07.07.10 at 19:00
0 0
digehe1 digehe1

digehe1 je offline (nepripojený) digehe1

som samouk, ale nechám si rád poradiť od dobrých ľudí ...viac
čaute, musím sa i ja pridať pretože táto téma ma veľmi zaujala, ja som AB a všetko čo mám rada ako jedlo podľa tejto diety by som mala mať ako zakázané.........sodoma gomora Cecilko...........
0 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Co kto lubi, tym sa neotravi.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať