Levandulový ocet
K výrobě použijeme hrstku čerstvě natrhaných levandulových květů, které posekáme a zalijeme lahví jablečného octa. Nálev postavíme na slunečné okno, každý den jej protřepeme a necháme dva týdny macerovat.
Ocet pak scedíme a do láhve před uzavřením vložíme pár levandulových výhonků. Levandulový ocet určený k dochucení salátů můžeme při macerování přichutit stroužkem česneku a pepřem (deset kuliček). Jinak jej v zředěném stavu využijeme při mytí vlasů (neutralizuje zbytky šamponů), v koupelích proti plísním i jako přírodní repelent proti klíšťatům, komárům atd.
Levandulový olej
Zklidňuje, podporuje imunitu a tvorbu bílých krvinek, léčí obtíže dýchacího a trávicího ústrojí, odstraňuje deprese, revmatismus, spáleniny atd. Při přípravě oleje čerstvé květy napěchujeme do uzavíratelné sklenice a zalijeme je celé olivovým olejem.
Sklenici postavíme do tepla na sluníčko a necháme ji odstát 3 až 4 týdny. Olej pak scedíme přes plátno či sítko a uschováme na temném místě (ve skříňce, tmavé lahvi). Olej s levandulí lze rovněž louhovat 4 dny, pak vymačkat květy a ve stejném oleji celý proces opakovat ještě 2x vždy s novou dávkou květů (macerace celkem 12 dní).