V dávných dobách byly bylinky a koření velmi luxusním zbožím, vyhrazené jen bohatým a mocným. Dnes jsou naštěstí všem dostupné. Používání koření v kuchyni je především otázkou chutí, ale tyto ingredience byly odedávna ceněny i kvůli léčebným schopnostem.
Bylinky, koření a rakovina
Možná tušíte, že malé zelené bylinky a barevné koření mají takovou moc a sílu poprat se s nejzákeřnější chorobou této doby. Je to opravdu fascinující, ale je to tak. Nádorové buňky nemají kořeněná jídla vůbec rády! Mezi pozoruhodné vlastnosti bylinek a koření patří vysoký obsah protizánětlivých látek, které jsou schopny brzdit zánětlivé procesy v buněčném prostředí, kde se nádorové buňky nacházejí. Jednoduše řečeno díky protizánětlivým a protinádorovým účinkům blokují bylinky a koření progresi nádoru. Ptáte se, které to jsou? Kurkuma, zázvor, chilli, hřebíček, to jsou naši hrdinové.
Kurkuma
Musí být rozpuštěna v oleji, aby ji tělo dokázalo vstřebat. Při přípravě polévky restujeme na zdravém oleji cibulku, přidáváme další ingredience a před závěrem vaření přisypeme špetku kurkumy. Jestliže přidáme i černý pepř, urychlíme a usnadníme vstřebání kurkumy. Kurkumu je možno přidávat do každého jídla včetně zeleninových zálivek. Kurkuma odlehčuje každé jídlo, současně detoxikuje játra. Kurkumín obsažený v kurkumě, který také způsobuje to výrazné žlutooranžové zbarvení, má veliké antioxidační účinky. Např. v Indii se používá kurkuma na léčbu Alzheimerovy choroby.
Zázvor
Zázvor stejně jako kurkuma je kořen pocházející z Indie a Číny, kde se používá již 5 000 let. Zázvor obsahuje látku zvanou Gingerol, která se vyznačuje extrémně vysokým protizánětlivým účinkem. Proto je velmi vhodné podávat zázvor v podobě např. zázvorového čaje pacientům s revmatoidní artritidou, kterým se často po užívání výrazně uleví od bolesti. Když si uvědomíme, že pro rozvoj rakoviny má zánět klíčový význam, lépe pochopíme, jak důležitou roli v boji proti ní může zázvor sehrávat.
Rozmarýn
Rozmarýn obsahuju látku, která napravuje defektní buňky tlustého střeva, tím nedovolí progresi nádoru.
Bylinky a koření - pomocníci při trávení a domácí lékárnička
.
Např. bazalka je fantastickým lékem proti nadýmání a zažívacím potížím, stejně jako zázvor. Petržel obsahuje několikanásobně více vitamínů C než citrusové plody, proto také dostala název domácí lékárnička. Nesmíme opomenout ani tu věc, že všechny bylinky obsahují velké množství minerálů, hlavně vápníku a železa.
Nebojte se při vaření experimentovat. Při dochucování jídel neexistuje žádné tabu. Je to spíše v hledání nových chutí a vůní.
Přeji pěkný zbytek dne.
S pozdravem
Jan Anděl
ZDRAVÍ S ÚSMĚVEM s.r.o.
www.zdravisusmevem.cz