Margarín sa pôvodne vyrábal ako krmivo, po ktorom mali rýchlo naberať na váhe moriaky. Namiesto toho ich však zabíjal. Ale ľudia, ktorí predtým vložili do výskumu všetky svoje peniaze, chceli aby sa im vrátili, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, čo urobiť, aby ich dostali späť. Pôvodne to bola biela hmota bez chuti a zápachu, takže do nej pridali žlté farbivo a umelú príchuť, a začali to ľuďom predávať namiesto masla. Nestačí vám? Tak čítajte ďalej…
Transfigurované mastné kyseliny (anglicky trans-fats) sú určité druhy nenasýtených tukov (môžu byť mononenasýtené nebo polynenasýtené). Transfigurované tuky sa v prírode vyskytujú v neveľkom množstve v mäse a mliečnych produktoch. Tieto prirodzené látky však nepredstavujú žiadny problém.
Transfigurované tuky z regálov v obchodoch s nimi ale nemajú veľa spoločného. Sú vytvorené priemyselne, čiastočnou hydrogenáciou rastlinných olejov a živočíšnych tukov. Tento chemický proces bol vyvinutý na začiatku 19. storočia a prvý výrobok spracovaný touto metódou sa prvýkrát predával v roku 1911 pod názvom Crisco.
Na rozdiel od prirodzených nie sú transfigurované tuky potrebné, a tiež nie sú veľmi prospešné pre zdravie. Konzumovanie transfigurovaných tukov päťkrát zvyšuje riziko koronárnej srdcovej choroby. Zdravotníci na celom svete preto odporúčajú obmedzenie spotreby transfigurovaných tukov na stopové množstvá. Transfigurované tuky získané čiastočnou hydrogenáciou olejov sa vo všeobecnosti považujú za oveľa horšie než prirodzené.
POZNÁTE rozdiely medzi transfigurovanými tukmi (margarínmi) a maslom?
Oboje má rovnaké množstvo kalórií.
Maslo má, pri 8 gramoch oproti 5 gramom v margaríne, o niečo viac nasýtených tukov.
Maslo podporuje vstrebávanie mnohých ďalších živín z iných jedál.
Maslo má množstvo nutričných výhod, zatiaľ čo margarín len pár, a to ešte pridaných chemikmi! Maslo chutí oveľa lepšie než margarín a môže povzniesť chuť ostatných jedál.
Maslo tu je po stáročia, ale margarín menej než 100 rokov.
A teraz o transfigurovaných tukoch…
Margaríny obsahujú veľmi veľa transfigurovaných mastných kyselín (niektoré viac ako 50 %… a vie niekto, ČO je tých zvyšných 50 %?)
Podľa poslednej štúdie Harvard Medical môže konzumácia margarínov v porovnaní s tými, ktoré konzumujú rovnaké množstvo masla, zvýšiť počet ochorení srdca u žien o 53 %.
Zvyšujú celkový cholesterol a LDL (to je škodlivý cholesterol) a znižují HDL cholesterol, (prospešný cholesterol).
Až päťnásobne zvyšujú ohrozenie rakovinou.
Znižujú kvalitu materského mlieka.
Znižujú odpoveď organizmu na antigén (imunita).
Znižujú odozvu tela na inzulín.
Ale čo je najhoršie…
Margarínu chýba iba jediná MOLEKULA, aby z neho bola 100 % umelá hmota!!!
To posledné by samo o sebe malo stačiť na to, aby sa súdny člověk hneď a do konca života vystríhal konzumovania akejkoľvek formy "umelých jedlých tukov", a čohokoľvek iného, čo prešlo hydrogenáciou.
Transfigurované tuky sú neprirodzené, a preto ich telo nikdy nemôže stráviť a spotrebovať vo forme energie. Ale ani správne vylúčiť. Hromadia sa v ňom, lepia sa na bunky, ktoré dusia. Upcháva to artérie, stučňuje pečeň a bez ohľadu na telesnú námahu alebo cvičenie s tým nič neurobíte. Takže mŕtvica, infarkt, zlyhanie obličiek alebo pečene alebo rakovina číhajú hneď za rohom.
Neveríte? Skúste toto:
Kúpte vaničku umelého jedlého tuku, otvorte to a nechajte niekde vonku v tieni alebo garáži. Po niekoľkých dňoch pozorovania si všimnite niekoľko vecí:
nepriblížia sa k tomu žiadne hlodavce, žiadny hmyz, ani otravné drozofily, ba ani šváby;
ani po rokoch sa to nepokazí a nezačne inak páchnuť;
nemá to žiadnu výživnú hodnotu, takže to nič nebude žrať a nič na tom ani v tom nebude rásť;
dokonca aj plesne a mikroorganizmy sa tomu vyhnú (a to už je čo povedať!).
Prečo to nič živé nechce? Pretože to je z 99,99% plast, ktorý zabíja život!
Čo tak rozpustiť si na panvici pohárik od jogurtu a natrieť si to na hrianku? Nie? Tak prečo jete margarín?
Pamätajte si: ČOKOĽVEK zabíja život, zabíja aj VÁS… Len pomalšie.
Poznámka lekára nakoniec
Konečne to nejaký chemik napísal. Rád by som k tomu dodal, že ak vyšetrujem pacientky s podkožnými lipómami a celulitídou na ultrazvuku, zhodne odpovedajú, že jedia iba umelé tuky, že žijú "zdravo". Po pravde, s takto "zdravo" žijúcimi ženami je vhodný len čisto profesionálny kontakt. Ich telesné schránky totiž pripomínajú živé múmie.
Keby kedysi zvýšili príjem týchto umelých tukov v jedálnom lístku niektorých komunistických prominentov, boli by dokonale nakonzervovaní, takže by sa k posmrtnému uchovaniu ich pozostatkov nemuseli stavať mauzóleá vybavené nákladnou technikou.
(MUDr. Studnička)
Vplyv margarínu na ľudský organizmus
Väčšina odborníkov na výživu dnes prehlasuje, že obyčajné maslo je lepšie - ak ho jeme s mierou. Niet pochýb o tom, že maslo je prírodný produkt, zatiaľ čo margaríny sa musia vyrábať zložitým technologickým procesom, a teda nie sú prírodným tukom. Margarín by zostal bez výdatnej pomoci farbív a iných prísad nevábnou šedivou hmotou. Do masla, na rozdiel od margarínu sa vitamíny nemusia umelo pridávať. Maslo obsahuje prírodné vitamíny, z ktorých najdôležitejší je A a D. Vitamín A je potrebný pre dobrý zrak a zdravú pokožku a navyše je dôležitý antioxidant. Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika, dôležitého prvku pre zdravé kosti a zuby.
Tak. Teraz to už viete! A povedzte to priateľom…
Pridané: 19.08.2011 20:50
http://www.uriel.sk/clanok/2/Vplyv-m...y-organizmus-/