Pasta con salsa di acciughe salate
Dalsia sicilska klasika, ja som to robil v mensiom mnozstve, ale povodne mnozstvo je take:
Jednu velku hrst vnate feniklu obycajneho varime vo vode asi 10 minut (v nej budeme potom varit cestoviny), 50g hrozienok namocime v horucej vode.
Na olivovom oleji osmazime dva cele struciky cesnaku a dve vetvicky petrzlenu. Ked zmenia farbu, vyhodime ich. Nad parou povarime 10 nadrobno posekanych ancovickovych filet, ten fenikel tiez posekany, tie hrozienka a asi 70g piniovych orieskov. Miesame, kym sa ancovicky nerozpustia. Potom este pridame asi polievkovu lyzicu nadrobno posekaneho oregana a na slabom plameni miesame asi minutu. Uvarime 650g spagiet a premiesame. Podavame s oprazenou struhankou.
Tri poznamky:
1. Feniklovu vnat v obchode nedostat, nevidel som ju ani na trhu, takze si ju treba vypestovat. Vyzera asi ako kopor, chuti ako nieco medzi koprom a anizom. Mne osobne velmi chuti.
2. Pokial ide o struhanku, nemyslim si, ze tu staci kupit hocico s napisom ''struhanka''. Este som sa prilis nepustil do skumania toho, ako pripravit struhanku na tieto jedla (alebo spanielske migas), aby to chutilo tak, ako ma (to vlastne tiez neviem, takze to budem zas musiet nahradit zdravym rozumom a studiom). Preto som tentokrat struhanku vynechal.
3. Toto, co u nas volame sardely/ancovicky, je jeden humus. Ancovicky sa musia vzdy skladovat v chladnicke, aj ked ste ich este neotvorili. Inak chutia ako...ako ten hnus, ktory pozname u nas. V Spanielsku beru ancovicky vazne, ako aj rozne ine veci, a tie ich chutia neporovnatelne. Tie nase citit za rybacinou, niekedy dokonca vyslovene smrdia. Tie ich prijemne vonaju a chut sice je smela, ale chutna. Tie najlepsie ancovicky su z Cantabrie. V Spanielsku stoja menej ako euro, takze si ich urcite co najviac dovezte, ak planujete varit tzv. stredomorsku kuchynu (cokolvek to uz znamena), lebo je to jedna z najdolezitejsich surovin. No a ked nemame dobre suroviny, tak ani vysledne jedlo nemoze byt dobre (jedine ak ho totalne zamaskujeme, ale aky ma potom zmysel ho tam vobec pridavat, vsak?).
Naposledy upravil Slayer666 : 03.07.12 at 20:23