Soupe au pistou
Klasika z Nice, v podstate forma minestrone. Na olivovom oleji orestujeme cibulu, potom pridame cesnak, potom pokrajane paradajky a restujeme, kym z toho nie je kasa. Zalejeme vodou a pridame letnu zeleninu, pokrajanu na kocky, podla lubovole - ja som dal jeden krasny zlty patizon, listy a stonky mangoldu, mladu fazulku, zo tri plavky, malu hrst susenych hribov, za hrst posekanej petrlenovej vnate a trochu zelerovej vnate, zopar listkov salvie a sol a peper. Toto vsetko sa musi varit aspon hodinu, aby sa chute dobre spojili. To, co ma byt citit na konci, nie je ziadna zelenina, ale polievka. Ked je polievka takmer hotova, pridame nejaku malu cestovinu a povarime. Potom odstavime, nechame 10 minut vychladnut a vmiesame pistou, take dve lyzice. Povadame.
Pistou je vlastne to iste, co pesto na druhej strane hranice. Dva struciky cesnaku, sol, hrst bazalky a olivovy olej - v maziari podrvime na kasu (ano, musi byt maziar!!). Kedze pojde do polievky, rozhodne nedavame piniove oriesky a syr mozeme, ale nemusime dat. Asi tak 50g parmezanu bude urcite stacit, mozno aj menej.
V zasade nezalezi na tom, aku zeleninu pouzijeme, musi jej byt vsak co najviac druhov, velke mnozstvo (toto je husta polievka) a musi byt najvyssej kvality. Cize teraz su to rozne letne tekvice, napr. patizon, cousa, cuketa, dalej to uz budu baklazany, mangold (spenat som na trhu akosi nevidel uz dlhsie), fazulka (casto sa pouziva aj biela fazula, aj susena), rozne huby, mlade zemiaky, paradajky atd. Zvyknu sa pridat aj kvety tekvice, vodnica, por, mrkva, kuceravy kel, hrasok, karfiol a ine.
Toto som uvaril vcera a dnes je to este ovela lepsie.