Takze v mraznicke bolo nejake mlete maso uz neviem ako dlho, tak som sa rozhodol ho minut. V Lidli som kupil jednu flasu alsaskeho rulandskeho sedeho (pinot gris), podarilo sa mi take, co bolo oproti chladiacemu boxu, dolu hlavou a na zemi v kartone tak zasunute pod regalom - takze takmer idealne podmienky! Fakt prijemne vino a este bude pouzite na viac veci. Takze takto:
Lasagne al forno
Najprv som spravil tradicne bolonske ragu - proste povedzme na pol kila masa:
Nadrobno nakrajame nejaku cibulu, mrkvu a stopkaty zeler (primerane mnozstvo - dolezitejsi je postup nez presne mnozstvo) a stipku soli, idealne nerafinovanej (MA to lepsiu chut!). Na masle to na miernom plameni poriadne restujeme, aspon 15 minut, kym zelenina nie je sladka, ale este nie hneda. Pridavame postupne maso vzdy so stipkou soli, aby sme panvicu neochladili prilis. Idealny je vraj hovadzi krk, moze byt cast toho aj bravcove pliecko, niekto moze chciet dat aj trochu pecienky a idealne by sa malo nadrobno nasekat ostrym nozom (ja som potreboval minut mlete bravcove). Toto este aspon 15 minut restujeme, na trochu vyssom plameni snad, kym maso nezacne pekne hnednut. Ked uz sme s tym spokojni, pridame asi pohar mlieka a nastruhame trochu muskatoveho orechu a varime, kym nezmizne. Potom pridame pohar vina. Moze byt biele alebo cervene, ale musi mat nejake kyselinky, aby to jedlo ozivilo. Nakoniec pridame nejake paradajky. Ja som dal asi pol kila San Marzano, ktore mam zavarene. Omacka by nemala byt prilis paradajkova, tie su tam len ako vedlajsia surovina. Tak a teraz len nechat dlllllllllho varit, podlievat horucou vodou, ak treba a hlavne, neprikryvat! Doba varenia je minimalne dve hodiny, ale tradicne sa uznava viac - tri az pat a z vlastnej skusenosti mozem potvrdit, ze to ma potom lepsiu chut. Kludne to pripravte o den skor.
Potom besamel z asi pol litra alebo viac mlieka, asi tak stredne husty.
A teraz cesto. Nielenze nemozete pouzit kupovane lasagne, vy to priam nesmiete urobit. Tri vajcia a hladka muka (cca 200g). Vymiesit. Odpocinut. Tenko vyvalkat (nemalo by to mat prilis daleko od tahaneho strudloveho cesta a v Bologni sa naozaj vyuziva aj tahanie, aby sa dosiahlo tenke cesto ako na lasagne, tak aj na tagliatelle), pokrajat na obdlzniky ako 10x25cm, po piatich asi ich predvarit: Najprv hodime do vriacej a poriadne slanej vody na par sekund (tak 10-15 povedzme), potom ihned do misky so studenou vodou, aby sme zastavili var, potom ich premyjeme pod tecucou vodou a poukladame vedla seba na utierku, aby oschli. Ak ich nepremyjete, prilepia sa.
Teraz uz potrebujeme len asi 7-10 deka parmezanu nastruhat a vytriet plech maslom. Zmiesame besamel s ragu a ukladame najprv jednu vrstvu cesta, potom tenku vrstvu omacky a trochu parmezanu, a opat dalsiu vrstvu a tak dalej, kym nemame aspon sest vrstiev. Navrch rozotrieme este jednu vrstvu omacky ale cisty besamel, ak chceme a posypeme parmezanom, tentoraz stedrejsie. Zapekame pri 200°C na vrchnom razni asi 10-15 minut, kym nemame korku. Nema sa to zapekat dlhsie ako 15 minut.
Je to sice pracne, ale tak dvakrat do roka aj to treba. A je naozaj rozdiel medzi kupovanym cestom a domacim, napriek comukolvek, co si niekto moze snazit si nahovorit. Ak sa vam nechce robit cesto, urobte nieco ine, ved preco nie?