Skúsim niečo o tých kolektoroch ako k tomu vôbec došlo
Keď som prvý krát prišiel na návrh postaviť vlastnú kotolňu ozvali sa hlasy či nemáme kde dávať peniaze. Táto otázka je u nás už úplne bežná a vždy sa jej niekto chytí a rozvíja svoje teórie, no a ja musím potom začať s mojimi. Pretože som mal už nápady dať na strechu aj malú veternú elektráreň, ale to zatiaľ nehrozí.
S myšlienkou kolektormi zohrievať vodu a vyrábať teplo som sa zaoberal už dosť dlho ale stále mi to nejako nevychádzalo. Až keď sme začali budovať kotolňu dozrelo so vo mne ale aj v kolegovi z vedľajšieho vchodu, kde tento bol v Nemecku a povedal, že tam projektujú domy už aj s kolektormi a tak sa aktívnejšie zapojil do presviedčania ľudí v ich vchode. To už sme mali projekt na kotolňu a táto sa začala realizovať. V jej priebehu sme sa ja a podpredsedovia dohodli, že budeme robiť aj kolektory. Vzhľadom k tomu bolo treba urobiť zmeny v projekte a tak sme to spravili bez rozhodnutia ostatných členov, lebo bolo treba rýchlo konať. Zmena bola v tom, že v projekte boli naplánované tri dvestolitrové bojlery s jedným vyhrievacím hadom. My sme ich zmenili na tri päťstolitrové s dvomi vyhrievajúcimi hadmi. Kotle boli zapojené na horné vyhrievacie hady kde je aj meranie tepla. Tieto kotle zohrievajú automaticky vodu a udržujú teplotu v nastavenom rozsahu. V podstate nedošlo k zmene v množstve vody ktorá sa zohrieva. Horný had zohrieva vodu len v hornej časti bojlera v spodnej časti je studená. Spiatočka vracia vodu do prostriedku bojlera, čiže voda sa točí len v tej hornej časti. Dalo by sa to riešiť aj inakšie ale nemáme na to miesto v kotolni. Vyriešil by to samostaný bojler ktorý by slúžil na predohrev vody s kolektorov. S ohľadom na miesto sme to urobili so zväčšením objemu bojlerov. Dva mesiace po spustení kotolne sme odhlasovali slnečné kolektory. Bol to problém a keby bola chôdza tak to asi neprejde a preto sme urobili len informačnú schôdzu aby si to všetci premysleli a hlasovanie sme spravili písomné. Ak sa spolu nedohodli tak nikto nevedel ako hlasovali tí druhí a v tom nám to prešlo. Hlasy už spočítala určená komisia a s výsledkom hlasovania sme všetkých oboznámili obvyklým spôsobom.
S číslami Vám teraz nepomôžem, lebo papiere ešte nemáme, na budúci týždeň by nám ich mali dokončiť (izolácie) a potom dostaneme aj papiere. Tak len čo si pamätám ako nám to hovorili. My máme 16 kolektorových polí, pôvodne ich bolo plánovaných 20, ale obávali sme sa čo to bude robiť, ak by sa to náhodou prehrialo, keď budú v lete dovolenky a bude tu málo ľudí na odber. Potom sa podľa toho ako to bude vychádzať prispôsobíme. Celá tá sranda by mala fungovať nasledovne:
Denná spotreba teplej vody je u nás okolo 6 - 6,5m3 to je cez pracovný deň
V So a Ne a sviatok je to 8 – 10 m3
Táto voda sa spotrebováva prevažne v dobe 17:30 – 20:30 hod.
Teoreticky by pôvodne mali kolektory 2x zohriať vodu v bojleroch to je 2x 1,5 m3 = 3 m3 to je za predpokladu, že nebude nijaká spotreba a potom sa minie zohriatá voda. Pretože zohriať sa môže len studená a bojler za 24 hod. pustí 2°C
Médium v kolektoroch (ide o nemrzku) zohrieva spodných hadov v bojleroch a odovzdáva teplo studenej vode. Riadenie je oddelené, ide o dve samostatné jednotky. Každá má samostatné riadenie.
1. zohrievanie plynom,
2. zohrievanie od kolektorov
Totiž ak nie je odber tak teplota dosahuje hore na kolektoroch 250°C za slnečného dňa pri teplote okolia 30°C. Preto sme radšej znížili počet kolektorov.
Na riadiacej jednotke sa nastavuje delta rozdielnej teploty na kolektoroch a v bojleroch keď sa spúšťa čerpadlo. V zime sa odporúča 15°C v lete to môže byť 5°C Za dnešný deň cez obed to bolo 35°C v bojleroch kde býva 7°C. Mohli sme nechať namontovať aj kalorimetrický merač dodaného tepla ale bolo by to drahšie asi o 15 – 20 tisíc Sk podľa druhu. Kolektory sme zvolili vákuové trubicové vzhľadom k menšiemu odporu pri vetre ako pri Žiarskych plochých.
Robila nám to firma D.B.D. stav-ing. S r. o. Trnavská ul. Č. 112, 921 01 BRATISLAVA, tel. 02/43637334
dbdstaving@stonline.sk