misoft
Veď to - až VEĽMI presne! Takže ak tam nebude napísané "tornádo" - tak máš smolu i keď to patrí pod živelnú pohromu. A ak by aj bolo napísané "tornádo", začnú zisťovať, čo to vlastne bolo - meteorológivia povedia "pravdepodobne" (čo nie je potvrdenie).. a zase si nahratý.
Mám dojem, že nemáš uzatvorenú poistku na nehnuteľnosť.
Tornádo (v doslovnom zmysle slova) bolo predsa v Európe neznámou udalosťou.
Ale poistné zmluvy poznajú termín víchrica a orkán, kde je smerodatným údajom rýchlosť vetra...a táto je zvyčajne hraničná 75km/h...teda aspoň v mojich zmluvách u Allianz to tak je.
...a ako som vyššie spomenul, nie je poisťovňa ako poisťovňa. Allianz nerobí žiadne problémy...a keď sa nejedná o nejaký účelový odrb zo strany klienta, tak likvidácia škody je do troch týždňov.
------------------------------------------
Zmení niečo v produktoch poistenia na Slovensku a v Česku tornádo, ktoré zasiahlo Moravu?
V tejto chvíli nemožno predvídať, pretože sme na začiatku sčítania škôd. Neočakávam, že by táto ojedinelá udalosť zásadne menila konštrukciu produktov alebo pricing. Všeobecne však možno povedať, že žijeme v prelomovom období, keď klimatické zmeny prinášajú aj k nám do Európy veľmi časté a veľmi silné výkyvy počasia. Tornádo je jedným z nich. Veľké poisťovne poisťovní sledujú tento vývoj veľmi pozorne, pretože podobné kalamity sa už stávajú bežnými.
Tornáda poznáme hlavne z USA. Ako tam je riešené poistenie majetku pri tornáde?
Nepoznám podrobne podmienky poistenia v Amerike, ale dá sa predpokladať, že v oblastiach s vysokou frekvenciou týchto udalostí sa vedú dlhodobé štatistiky, z ktorých potom vyplývajú podmienky krytia, výšky poistných limitov a prípadné výluky z poistenia. Videl by som trochu analógiu s našimi povodňovým mapami, ktorými sa riadime pri poisťovaní rôznych miest z hľadiska rizika veľkej vody. Tam sledujeme tiež, ako často k záplave dochádza, napríklad aj bleskové povodne z dôvodu lokálnych prívalových zrážok, a podľa toho poisťujeme – na rizikových miestach s prirážkou alebo s obmedzením limitu plnenia, alebo na notorických povodňových miestach s vylúčením krytia tohto rizika. Máme takto pokryté všetky adresy podľa PSČ a týmto vodidlom sa riadime.
https://ekonomika.pravda.sk/ludia/cl...este-nezazili/
Pán direktor ...či sa niečo zmení ?
Jak oči...zmení sa, na to sa môžeme spoľahnúť.