Deppo Ja som skúšal aj normálne droždie ale neviem ako ho dávkovať . Výsledok - chlieb nevykysol. No čítal som tu aj skúsenosti , že to ide aj s ním a v pohode. Nemám chuť to ale riskovať, keď ho kupujem za doslova pár korún, a vydrží mi na tri chlebi
Ale zase by ma zaujímalo, či je rozdiel v chuti chleba pečeného s tým sušeným droždím a obyčajným.
Je kopec receptov,kde sa uvádza čerstvé droždie,ja ho používam tiež,ale ako už bolo písane,treba ho rozmrviť.Ja ho vodou už nezalievam.
Toto je z receptov od Moulinexu
Droždie na pečenie (saccharomyces cerevisiae): je živý produkt, so zásadnou dôležitosťou pri pečení chleba,
ktorý dodáva schopnosť nakysnúť a chuť, ktorú dobre poznáte a máte radi!
Droždie na pečenie býva v rôzných formách: čerstvé v malých kôstkach, alebo instantné (sušené).
Droždie je k dostaniu v supermarketoch (pekárňach alebo oddeleni čerstvých výrobkov), ale môžete tiež kúpiť
droždie od vašeho miestneho pekára.
Buď v čerstvej alebo sušenej forme, droždie by malo byť pridávané priamo do nádoby na pečenie vašej domácej
pekárne spoločne s ostatnými ingredienciami. Čerstvé droždie nezabudnite rozdrviť v prstoch tak, aby sa lepšie
rozpustilo. Zvoľte teplotu blízku 37 °C, pri nižšej dobre nevykysne, pri vyššej stratí silu kysnutia. Dodržujte
stanovené množstvo a nezabudnite ich znásobiť, ak použijete čerstvé droždie (viď tabuľka ekvivalentov
nižšie).
Prášok do pečiva: môže sa použiť len pre pečenie koláčov a nie je vhodný pre pečenie chleba. Samokysnúca
múka je náhrada za prášok do pečenia.
Ekvivalentné množstvo/váhy sušeného a čerstvého droždia
Sušené droždie Saf Instant 1 1.5 2 2.5 3 3.5 4 4.5 5
(v lyžičkách)
Čerstvé droždie Noli (g) 10 15 21 25 30 35 42 45 50
DÔLEŽITÉ: Droždie nikdy nesmie prísť do priameho kontaktu so soľou!!