Zavrieť

Porady

Spoločenstvo vlastníkov bytov

Na základe upozornenia vlastníkov bytov na nedostatky v hospodárení správcu našich bytov, sa správca rozhodol vypovedať zmluvu o správe k 31.12.2004. Vlastníci bytov teraz stoja pred problémom, či založiť spoločenstvo vlastníkov bytov (18 vlastníkov bytov) alebo robiť mŕtveho chrobáka - veď nás nemôže prinútiť k založeniu spoločenstva vlastníkov a v našom meste nie je iná správcovská spoločnosť. Ak by sme sa rozhodli založiť spoločenstvo vlastníkov, museli by sme vyriešiť veľa problémov a nedostatkov, ktoré sa za 5 rokov správy nahromadili. Terajší správca je zároveň dodávateľom tepla, teplej vody a má zmluvu s vodárňami na dodávku studenej vody.
Jedným z problémov čo nás ťaží, je systém vedenia účtovníctva v takomto malom spoločenstve - zatiaľ nemal kto ani len chuť poradiť - aké účtovníctvo sme povinní viesť - ako zaúčtovať DPH?
Kto poradí váhajúcim zakladateľom spoločenstva?
Usporiadat
Téma je uzavretá.
sway sway

sway je offline (nepripojený) sway

som človek ktorého poteší keď niekomu dobre poradí, a nik mu nemá za zlé, keď sa pýta na "samozrejmosti" a hlavne som žena - žienka ...viac

PROSIM PORAĎTE AJ MNE:
Moc sa SVB nevenujem, len chce odomňa švagrinka - tá to robí ale nevie mzdy - ako vyplatiť "pánov" - nie sú ani na dohodu, ani na prac.pomer. Akým spôsobom vyplácate odmenu vrchnosti - je to celoročná odmena z tit. ich činnosti len na základe zmluva SVB členom rady a osobám vykon.činnosti ohľadom domu - výťahy..., ja fakt neviem , ozaj nemusia mať žiadne dohody? - stačí im to vyplatiť len na základe tej hlavnej zmluvy SVB? - a čo dane?, prípadne odvody - mne sa to nezdá - prosím Vás ako to robíte Vy??? - móóóóc dík za každučkú radu.
0 0
susu susu

susu je offline (nepripojený) susu

pretor
Sme v podobnej situacii ako niektori z vas. Spravca nas tlaci do SVB a ponuka nam mandatnu zmluvu. Nechce niest priamu zodpovednost ( ako statutar). Tu si mame niest sami, teda predseda spolocenstva. On(nas byvaly spravca) bude robit vsetko ako predtym. P pre zachovanie zdania SVB si mame nechat riadenie upratovacky, lebo mandatnou zmluvou nemozno preniest celu spravu na byvaleho spravcu. Reagujem hlavne preto, ze vo velmi kratkej dobe mame spracovat zmluvu o SVB a stanovy SVB. Keby nikto mal vzor zmluvy a stanov velmi by nam pomohol. Pripadne kde by sa to dalo stiahnut z ie. Verziu pred novelou som nasiel na webe ale vraj ne nevhodna.
To Pretor:
V takomto pripade by som sa na spravcu vykaslal. Ked uz mam zakladat SVB a niest svoju kozu na trh, tak na to nepotrebujem asistenta, ktory sa zo vsetkeho vyzuva.
SVB je v zmysle zakona pravnicka osoba, ktora moze mandatnou zmluvou poverit vykonavnim niektorych cinnosti.
Neviem si ale predstavit, ako by to mohlo fungovat v praxi.
SVB si zalozi svoje vlastne ucty, na ktorych bude zhromazdovat financie od vlastnikov bytov. To znamena, ze si bude aj kontrolovat platobnu disciplinu - kto ako plati.
Neviem aku predstavu ma buduci mandatar s uhradami za sluzby spojene s uzivanim bytov, ked financie budu na uctoch SVB???
Ja by som Vam navrhol dve mozne riesenia:
1. nezakladat SVB a ponechat vsetko tak ako doteraz, len pritlacit na spravcu a poziadat ho o rokovanie o novej mandatnej zmluve. Ta musi byt prijatelna pre obe strany (vzor prikladam).
2. zalozit SVB a byvaleho spravcu poverit len spracovanim vypoctovych listov, vyuctovanim a nechat ho nech sa stara o opravy a udrzbu. Vsetko bude musiet pekne zdokladovat a peniaze dostane az na zaklade faktury. Tato alternativa vsak pozaduje, aby bol v dome ochotny clovek, ktory bude viest celu agendu SVB. Za to mu samozrejme patri odmena.
Co sa tyka zmluvy o SVB (vzor prikladam) a stanov. SVB zo zakona nemusi mat stanovy. Tie je mozne spracovat aj neskor. My osobne sme ziadne stanovy nevyrabali. Kazdy problem, ktory vznikne, je mozne vyriesit prijatim uznesenia, ktore bude tento problem riesit.
Este by ma zaujimalo, o kolko bytov sa jedna a v akej ste lokalite.

Slubene prilohy dodam, len musim ich mierne upravit. Dufam ze to stihnem este dnes.

Prijemnu zabavu
susu
Naposledy upravil susu : 15.12.04 at 11:55 Dôvod: dodanie príloh
0 0
susu susu

susu je offline (nepripojený) susu

Hlinkovx
PRETOR...
tiež nás náš správca tlačí do podpísania mandátnej zmluvy..ktorá nás zaväzuje ku všetkému, ale jeho, ako správcu, k ničomu!!!!
...Ako to riešite?? Máte s tým niekto skúsenosti???
podľa mňa má zmluva obojstanne vyvážená...ale táto je o ničom...
Zmluva je predsa slobodny dohovor min. dvoch zmluvnych partnerov. Nenechajte so sebou kyvat. Uvedomte si, ze spravca Vam poskytuje sluzbu za ktoru si necha platit. A pokial si on mysli, ze je tu kvoli Vam a nie pre Vas, tak ho jednoducho vymente.
V odpovedi Pretorovi je v prilohe mandatna zmluva.
susu
0 0
susu susu

susu je offline (nepripojený) susu

sway

PROSIM PORAĎTE AJ MNE:
Moc sa SVB nevenujem, len chce odomňa švagrinka - tá to robí ale nevie mzdy - ako vyplatiť "pánov" - nie sú ani na dohodu, ani na prac.pomer. Akým spôsobom vyplácate odmenu vrchnosti - je to celoročná odmena z tit. ich činnosti len na základe zmluva SVB členom rady a osobám vykon.činnosti ohľadom domu - výťahy..., ja fakt neviem , ozaj nemusia mať žiadne dohody? - stačí im to vyplatiť len na základe tej hlavnej zmluvy SVB? - a čo dane?, prípadne odvody - mne sa to nezdá - prosím Vás ako to robíte Vy??? - móóóóc dík za každučkú radu.
U nas je to trochu zjednodusene pretoze som zivnostnik. Ako predseda SVB neberiem mzdu, ale fakturujem SVB vykonane sluzby - napr. spracovanie uctovnictva.
Upratovacka je na dohode o vykonani prace. Kedze je to pod 4.000,- Sk/mesacne, je tam len odvod do SP za urazove poistenie a dan.
Tak isto vyplacam aj elektrikara.
Vodoinstalater je zivnostnik, takze fakturuje si sam.
Neviem si predstavit, ci je mozne niekoho vyplacat bez dohody.
Asi by na toto vedel dat odpoved pan Mihal.

susu
0 0
Hlinkovx Hlinkovx

Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

ta som to ja :-)
SUSU...vzor nikde nevidím...prosím prilep ho znovu..díky
0 0
susu susu

susu je offline (nepripojený) susu

Hlinkovx
SUSU...vzor nikde nevidím...prosím prilep ho znovu..díky
Ved som pisal, ze ich musim upravit. Ale uz su tam.
susu
0 0
Hlinkovx Hlinkovx

Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

ta som to ja :-)
No..asi som bola šikovnejšia...a pozrela som skôr..než si to tam stihol dať....
ĎAKUJEM
0 0
pretor pretor

pretor je offline (nepripojený) pretor

Dakujem za rady a vzory zmluv. Po vianocnej analyze mozem len s polutovanim konstatovat, ze ako byvaly spravca ma vsetky nase financie - ucty na ktore sme platili su jeho. To je aj dovod ze chce zostat mandatar. Nam nuka (aby sme nieco robili) riadit upratovacku. A je to pravne ciste. Takze: zalozime SVB, podpiseme mandatnu zmluvu. A Zaroven dame vypoved mandatnej zmluvy v zakonnej lehote. Najvacsi problem je s platenim vopred, t.j. trinastou mescnou zalohou, tu chce splatit naraz. Ludia o tom vo vianocnom case nechcu ani pocut. Minuli peniaze na sviatky.
0 0
accad accad

accad je offline (nepripojený) accad

Naše SVB funguje systémom, že správca je poverený mandátnou zmluvou na určitý výkon. SVB má vlastný bankový účet kam nabiehávajú platby. Správca je poverený mandátnou zmluvou vystupovať v mene SVB pri uzatváraní zmlúv s OLO, C-Termom, BVS. SVB si spravuje upratovanie, investičné práce, výber firiem pri zákonom stanovených revíziach. Toto rozdelenie je zahrnuté aj do správcovského poplatku, ktoré je upravené. Správca má limit, do ktorého môže dávať príkaz na úhradu do banky pri platbách iných ako je stanovený splátkový kalendár napr.C-termom. Pri platbách vyšších musí mať podpis povereného člena predstavenstva SVB. Takto máme pod kontrolou naše financie.
Správca robí vyučtovanie, ktoré je odsúhlasené ekonómkou, ktorá vedie priebežne účtovníctvo SVB mimo správcu. Správcovi odovzdávame kópie výpisov z účtu, faktúr, ktoré idú priamo cez SVB pre potreby jeho vedenia účtovníctva za SVB.
Takto má SVB prehľad o neplatičoch, ktorých priebežne môže vyzýva k úhrade.
Zatiaľ to takto funguje, aj keď za veľkej ochoty predstavenstva SVB. Šetríme na províziach, ktoré si každý správca pri výbere firmy na určitý úkon, vyberá. Operatívnejšie sa riešia aj akútne opravy výťahov, zatekania a pod.
Teraz sa hľadajú alternatívy na zateplenie domu. Práca okolo toho stojí veľa času a ochoty zo strany predsedu predstavenstva, čo si ostatní vlastníci bytov vôbec neuvedomujú. Správca by si za každý krok žiadal úhradu.
Takže založenie SVB a ďalšia činnosť je postavená na ochote ľudí niečo pre daný dom robiť. Ak takého človeka nenájdete výsledný efekt nebude to čo chcete.
0 0
zilkam zilkam

zilkam je offline (nepripojený) zilkam

Ja sa snažím už viac ako pol roka ľudí presvedčiť o opodstatnenosti založenia spoločenstva. Žiaľ ani výpisy z plytvania našimi peniazmi ľudí nepresvedčilo. Ba dokonca dali OSBD previesť inštaláciu senzorového osvetlenia schodišťa (mimochodom vyšlo viac ako 15.000,- Sk a sú neustále sťažnosti) a a odo mňa žiadali informácie o stave bytovky ktorú OSBD odmieta vydať. Buď sa odvoláva na skutočnosti kontroly predsedov, alebo na to že vyhotoví kópie dokladov na moje náklady. Už vedenie samosprávy som zobral len pre to aby to vôbec niekto robil. Dnes už som dal ľudom ultimátum. Buď sa na začiatku januára rozhodnú pre založenie spoločenstva, alebo nechcem nikoho viac počuť nariekať (totiž to tečie strecha, opadáva omietka ...).

Ale k podstate. Závidím všetkým ktorý dokázali presvedčiť obyvateľov k založeniu spoločenstva a zároveň im aj popriať lepších spolubývajúcich ktorý ocenia ich vynakladané úsilie. Česť tým ktorý to berú zodpovedne za všetkých.

Skutočne ľuďom sa nezavďačíš.
0 0
Nella Nella

Nella je offline (nepripojený) Nella

Začiatky sú vždy ťažké. Som rada, že je tu táto stránka, kde si môžeme vymieňať skúsenosti a poznatky. K tomu SVB: My sme od 1.1.05 SVB a tiež sme do toho išli bez skúseností a vlastne z prinútenia správcu, ktorý nám dal výpoveď zo správy. Na tejto stránke som našla podporu a zvládli sme za polrok (výpovedné obdobie) novú strechu, registráciu zmluvy, ľudí presvedčiť, aby sa zúčastňovali na schôdzach a aby si uvedomili, že dom je ich, atď. Teraz som tu nebola dlhšie, lebo preberáme v týchto dňoch dokumentáciu od správcu, financie, robíme zmluvy na teplo, TÚV a pod.... , je toho teraz veľa, ale verím, že keď sa prekonajú tieto prvé prekážky, pôjde nám to.... Nie všade je to ako u nás, sme prvá lastovička v našom okolí a je možné, že nás budú aj iní nasledovať. Dala som sa na to iba preto, že som sa už nemohla pozerať na to, že správca tu nebol pre nás, ale my pre neho. Hlavne využíval to, že ľudia sú zvyknutí už takmer na všetko, ale keď som im ukázala, ako šafária a nič pre dom nerobia, otvorili sa im oči. Mám ich podporu a verím, že aj s ich podporou to dotiahneme k lepšiemu.
A nakoľko sa blíži nový rok, želám všetkým odvážlivcom a najmä obetavcom, lebo je to aj kus sebaobetovania v prospech ostatných, aby sa im darilo a aby nám domy krásneli a dobre sa nám v nich bývalo. Všetko dobré v novom roku 2005
Nella
0 0
Heni Heni

Heni je offline (nepripojený) Heni

som rada, že som natrafila na túto debatku, tiež sa chystáme založiť SVB, už sme dali správcovi výpoved a teraz sa chystáme na KU zaregistrovať spoločenstvo. správca nám však na výpovednú dobu (6 mes) prichystal nové zmluvy šité na toto výpovedné obdobie

zatial nás však upozornovali, ze ak chceme SVB, nemame pristupit na mandatnu zmluvu s doterajsim spravcom, lebo to by bolo len ist z blata do kaluze...
viete mi prosim povedat, na co si mame dat speci-pozor?
dakujem.
0 0
Heni Heni

Heni je offline (nepripojený) Heni

Janca
to Susu: neporadila by si mi dobry program na vedenia ucta pre SVB? v PU aj JU. V com to spracovavas Ty?
Janca, uz si nasla program na ucto pre SVB?
mam pre Teba tip:
v Alfe od Krosu je tiez cast pre SVB
alebo program Malý správca - výrobcu neviem, ale je to priamo pre SVB a je to rozdelene podla poctu bytov, stoji cca 9000 Sk
0 0
ludvik ludvik

ludvik je offline (nepripojený) ludvik

Odmena za vedenie učtovníctva v SVB.

Je úhrada (odmena) za vedenie učtovníctva v SVB - učtovník je členom SVB- zdaniteľným príjmom? Dočítal som sa že: podľa par. 13 odst. (2) Od dane sú oslobodené aj: písmeno d) úhrady za výkon správy bytov vo vlastníctve bytových družstiev spravovaných bytovými družstvami a za výkon správy bytov spoločenstvami vlastníkov bytov. Ale toto sa týka len právnických osôb! Ako je to u fyzickej osoby? Musi mať živnosť keď okrem vlastného SVB neučuje nič iné?
0 0
susu susu

susu je offline (nepripojený) susu

Heni
som rada, že som natrafila na túto debatku, tiež sa chystáme založiť SVB, už sme dali správcovi výpoved a teraz sa chystáme na KU zaregistrovať spoločenstvo. správca nám však na výpovednú dobu (6 mes) prichystal nové zmluvy šité na toto výpovedné obdobie

zatial nás však upozornovali, ze ak chceme SVB, nemame pristupit na mandatnu zmluvu s doterajsim spravcom, lebo to by bolo len ist z blata do kaluze...
viete mi prosim povedat, na co si mame dat speci-pozor?
dakujem.
Jednoznacne hovorim nepodpisovat!!!!
Nemoze byt predsa rozdiel v spravovani objektu pocas vypovednej lehoty a mimo nej. Ten polrok mozete prezit aj takymto sposobom:
1) Spravcovi oznamite, ze kvoli novej zmluve zvolavate zhromazdenie vlastnikov bytov.
2) Zabezpecte, aby vlastnici bytov mali moznost pripomienkovat zmluvu.
3) Zakomponujte pripomienky do zmluvy.
4) Zvolajte zhromazdenie vlastnikov bytov alebo zabezpecte pisomne hlasovanie o zmluve a o pozmenujucich navrhoch.
5) Zaslite spravcovi uznesenie a novu prepracovanu zmluvu, v ktorej budu zakomponovane pripomienky vlastnikov bytov.
Toto vsetko je potrebne stihnut v lehote do 30 resp. do 60 dni (zakon o spravnom konani tzv. "Spravny poriadok").
6) Zabezpecte aby vlastnici bytov nepodpisali zmluvu bez uznesenia zo zhromazdenia.
7) Zalozte SVB - ihned a zalozte ucet pre SVB.
8) Vykonajte u spravcu hlbovy audit za obdobie poslednych troch rokov.
9) Kazdy navrh zmluvy, ktory sa od spravcu vrati, podrobte podrobnej analyze a zopakujte uvedeny postup v bodoch 1 - 5.
Pokial by Vas donutili podpisat zmluvu, tak trvajte na tom, aby bola na dobu urcitu.
Pokial mas moznost, naskenuj predlozenu zmluvu a hod ju na verejnu diskusiu.
0 0
susu susu

susu je offline (nepripojený) susu

ludvik
Odmena za vedenie učtovníctva v SVB.

Je úhrada (odmena) za vedenie učtovníctva v SVB - učtovník je členom SVB- zdaniteľným príjmom? Dočítal som sa že: podľa par. 13 odst. (2) Od dane sú oslobodené aj: písmeno d) úhrady za výkon správy bytov vo vlastníctve bytových družstiev spravovaných bytovými družstvami a za výkon správy bytov spoločenstvami vlastníkov bytov. Ale toto sa týka len právnických osôb! Ako je to u fyzickej osoby? Musi mať živnosť keď okrem vlastného SVB neučuje nič iné?
Ako spravne uvadzas, tyka sa toto oslobodenie pravnickych osob. Fyzicky toto uctovnictvo spracuvava niekto; tzn. fyzicka osoba - podnikatel alebo nepodnikatel. Na takyto prijem sa jednoznacne vztahuju paragrafy o dani z prijmov fyzickej osoby.
Na tuto cinnost nie je potrebne mat zivnost. Takato cinnost moze byt vykonavana na zaklade zmluvy o dielo podla obcianskeho zakonnika alebo moze byt zalozena na zaklade pracovnopravneho vztahu - SVB zamestnavatel a uctovnik ako zamestnanec.
Pokial by sa jednalo o jednorazovy prijem, dovolim si upozornit na znenie par.9 odst.1 pism.h). V tomto pripade by sa vsak nemalo jednat o vedenie uctovnictva - to sa vedie priebezne ale malo by ist o spracovanie uctovnictva.
Odporucam vsak, konzultaciu na prislusnom DU.
Naposledy upravil susu : 03.02.05 at 22:31
0 0
susu susu

susu je offline (nepripojený) susu

Pre vsetkych, ktori sa budu trapit s uctovnictvom pre SVB:
Moj nazor na "profi sovtfery pre spravu nehnutelnosti" su uvedne v tomto prispevku:http://www.porada.sk/showpost.php?p=23997&postcount=76.
Ja osobne si evidenciu a cele uctovnictvo vediem vo vlastnom softe, ktory som si vytvoril v databaze ACCESS. Tato je sucastou balika OFFICE Profesional. Preco som postupoval takto:
1) Otazky:
1a) Co potrebujem aby progam dokazal?
1b) Ake potrebujem vystupy?
1c) Budem podavat danove priznanie?
2) Odpovede:
2a) Evidencia bytov, pocty osob, vodomery, predpisy preddavkovych platieb do fondu prevadzky oprav a udrzby (FPOU) podla jednotlivych bytov, uhrady do FPO podla jednotlivych bytov.
2b) Vypoctove listy, postove poukazky, vyuctovanie, prehlady prijmov a vydavkov, vypocet penale a pod.
2c) Kedze v ziadnom z objektov nie je priestor na prenajom, tak odpoved znie - nie, danove priznanie podavat nebudem (a keby aj, tak ho volajako "zbucham").
Toto vsetko zvlada zopar tabuliek - databaz:
Evidencia bytov
Zálohy a uhrady do FPOU (spolu s evidenciou poctu osob)- kniha pohladavok,
Evidencia doslych faktur - kniha zavazkov,
Penazny dennik,
Evidencia meradiel a odpocty meradiel,
a zopar malych tabuliek, podla ktorych filtrujem polozky v pdp.
Za toto mam dat 10 tisic??? Dakujem, nie, nechcem!!!
O tom, ze je to funkcne Vas presvedcia prilozene vystupy tlacovych zostav, ktore dodam cim skor.
Pozn. Dalsia priloha je v prispevku c 115. http://www.porada.sk/showpost.php?p=40896&postcount=115
Naposledy upravil susu : 08.02.05 at 08:05 Dôvod: Dalsia priloha
0 0
zlatica76 zlatica76

zlatica76 je offline (nepripojený) zlatica76

Len tak mimochodom - cely balik Office stoji tak 20.000,- Sk. Takze, pokial nechcete pouzivat cierny softver, je lacnejsie kupit "Maleho spravcu" (pouzivam), ako sa trapit s naplnanim tabuliek a vymyslanim roznych vazieb..... a to este neratam ten cas, ktory stravim nad tymi tabulkami...

Tak co je potom lacnejsie? Zaplatit 20.000,- za MS Office a este sa trapit s tabulkami a vazbami, a zostavami, alebo zaplatiť 11.000,- a mat uz vsetky zakladne problemy vyriesene???

V zaciatkoch som tiez uvazovala nad vlastnym softom - ale kvoli nedostatku casu som radsej odporucila kupit hotovy program.
0 0
susu susu

susu je offline (nepripojený) susu

zlatica76
Len tak mimochodom - cely balik Office stoji tak 20.000,- Sk. Takze, pokial nechcete pouzivat cierny softver, je lacnejsie kupit "Maleho spravcu" (pouzivam), ako sa trapit s naplnanim tabuliek a vymyslanim roznych vazieb..... a to este neratam ten cas, ktory stravim nad tymi tabulkami...

Tak co je potom lacnejsie? Zaplatit 20.000,- za MS Office a este sa trapit s tabulkami a vazbami, a zostavami, alebo zaplatiť 11.000,- a mat uz vsetky zakladne problemy vyriesene???

V zaciatkoch som tiez uvazovala nad vlastnym softom - ale kvoli nedostatku casu som radsej odporucila kupit hotovy program.
Súhlasím s Tebou, ale s kúpou nového PC Ta balik OFFICE vo verzii OEM vyjde na takú istú sumu ako komercný softvér a výhoda je tá, ze nie je jednoúcelový.
0 0
zlatica76 zlatica76

zlatica76 je offline (nepripojený) zlatica76

Vobec nie je nutne s novym kompom kupovat balik MS Office, staci kupit len OS nejak win, a kancelarsky balik OpenOffice mas zadarmo....
A ti sikovnejsi si daju Linux a ktomu zadara emulator win - aby behali dosovske proramy....
S vyhodou, ze nie je jednoucelovy suhlasim, ale odtial-potial, vacsina ludi je schopna len zapnut a vypnut pocitac....
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať