Pustila som sa v sobotu do chlebíka, ktorý zverejnila Gabika:
cactus 2 lyžice oleja
1 lyžica jablkového octa
350 ml teplej vody
lyžička soli
200 g hotová zmes z Lidla alebo Kauflandu.....pohánkovú, tej dávam menej, žitnú, špaldovú a rôzne iné....
350 g hl. múka 650
2 väčšie v šupke uvarené a vidličkou pretlačené zamiaky
kmín celý aj mletý
tekvica, sezam, ľan, slnečnica....
1 lyžička droždia , alebo 1/3 sáčku
Potom som našla recept od Danky:
DanielaSĽ Chlebík od Dáši na 1000 g.
350 ml vlažnej vody alebo acidofilného mlieka 2 PL oleja 1 PL octu (dávam jablkový - dočítala som sa v diskusiách, že je to proti trúseniu chleba a naozaj to tak je, overila som si, keď som ho zabudla pridať . 550 g múky - dávam zmes 400 g hladkej a 150 ražnej celozrnnej, alebo špaldovej, alebo grahamovej. 2 čl soli - Pozor ale, soľ musí ísť dostatočne ďaleko od droždia. Inak droždie nekysne. 1 čl cukru 1 čl sušeného droždia (1 balík používam na 3x) 1-2 čl mrvenej rasce 2 uvarené postrúhané a vychladnuté zemiaky. Ja som tam žiaden cukor nedávala. Je to OK?
Chlebík nám chutil, akurát som si do receptu poznačila - pridať soľ a vidím v Dankinom, že dala 2čl soli. Takže tá neslanosť je vysvetlená.
Časovač skúsim nabudúce, briošku tiež. Ďakujem za cenné rady.