anithocka poradaci Oberonovi, vysvetlite mi prosim niekto co su to pravidla pre uctovanie bankovych vypisov neviem sa s tym pohnut dalej
a je to dolezite ved ide DPH a ja neviem ako na vypisi bankove, dakujem
Anithocka, nie je jasné čo sa nás pýtaš, preto zrejme nik neodpovedá. V Oberone je Demoverzia, kde môžeš skúšať a skúšať rôzne nastavenia. V prvom rade si musíš firmu nastaviť pre konkrétneho užívateľa, zadať jeho idnetifikačné údaje, aký je platca DPH, aké má pokladne a účty. Vieš si tam zvoliť ako budeš číslovať doklady, môžeš čísla zadávať i manuálne. Pri evidovaní faktúr už zadávaš predkontáciu s typom DPH a pri úhrade faktúry - je jedno, či cez účet alebo pokladňu si konkrétnu faktúru vieš vybrať podľa variabilného symbolu alebo z knihy faktúr a zadáš úhradu, kde ti zas ponúka možnosť odkiaľ to budeš uhrádzať. V peňažnom denníku hneď v ľavom rohu vyberáš, či robíš operáciu bankovú, pokladnovú alebo nepeňažnú. V zadávaní predkontácií si môžeš tvoriť vlastnú analytiku.
Oberon je neskutočne flexibilný a dokáže vyfiltrovať údaje, ktoré práve potrbuješ, len sa s ním treba pohrať a nebáť sa toho oťukávania v Demofirme a v užívateľovej firme už ideš naostro.
Neviem na aké pravidlá účtovania bankových výpisov sa pýtaš, však ak ideš účtovať v peňažnom denníku banku, tak buď tam účtuješ priebežné položky, alebo uhrádzaš nejakú došlú faktúru, ktorú už máš zaevidovanú v knihe záväzkov, alebo nabehne platba za OFA, ktorú zas vyberáš z knihy pohľadávok, alebo rozúčtovávaš mzdy na základe ID. Ak nerobíš operáciu, ktorá priamo súvisí s knihami záväzkov a pohľadávok, tak volíš už z prednastavených predkontácií. Na spodnej lište peňažného denníka máš ,,možnosti", kde si môžeš nazrieť na zostatky bank.účtov a pokladní, celkové súčty peňažného denníka atď. Peňažný denník si vieš cez filter nastaviť od zápisu do zápisu atď.
No a moja rada na záver, ak si nedáš rady s Oberonom do konca týždňa, tak DPH sprav len v exceli, napočítaj si tam DPH na vstupe a výstupe a hľadaj vo svojom okolí niekoho, čo ti ukáže Oberon v praxi. ZVLÁDNEŠ TO, LEN SA NEBOJ!!!