Ja som robila prvé daňové priznanie za mesiac júl. Horkoťažko som zistila, čo s tým mám robiť. Lekárene vo väčšine používajú program firmy NRSYS. Ja účtujem lekáreň v PU ale možno Ti to pomôže. Na páske z mesačnej uzávierky sú "Súhrnné obraty" za celý mesiac, rozpísané :
- mes. obrat O %: - za recepty včetne pokladne
- mes. obrat 19 %: - za lieky včetne pokladne
- - z toho DPH 19 %: - suma DPH včetne pokladne
treba očistiť tržby od pokladne, tá je uvedená hore na páske, takisto aj očistiť o DPH, aby si 2x nepriznávala DPH. Musíš si vypočítať základ dane (od obratu odpočítať DPH). Ja som to účtovala cez interný doklad. Faktúry do poisťovne sú včetne DPH, je tam vyčíslený počet receptov (bez sumy), ktoré nie sú pre účely DPH. Keď som si to všetko prepočítala, tak mi nakoniec nesedela suma s DPH vypočítaná zo súhrnného obratu z reg. pokladne a suma vyfakturované pre zdravotné poisťovne! Čo s rozdielom, to zatiaľ neviem, jednoducho to nechápem, pretože to majú všetko zosieťované a malo by to sedieť.
Zdravotné poisťovne po skontrolovaní posielajú protokoly, kde sa vyčísľujú rozdiely (poistenci, ktorí tam nepatria, alebo je nesprávne uvedená diagnóza ap.) a na tieto rozdiely potom lekáreň vystavuje dobropis. Sama neviem, čo bude tento mesiac, ako sa mi to bude vyrovnávať. Zdravotné poisťovne po skontrolovaní nakoniec vyfakturujú tých nešťastných 15,- Sk, je to pre Teba náklad. Faktúry sa čiastočne potom vzájomne započítavajú o túto čiastku a poisťovňa doplatí rozdiel. No je v tom riadny guláš, v JU podľa mňa je to ešte komplikovanješie. Súhlsím s eLPi, že software je nedokonalý a lekárnici tomu rozumejú asi tak ako mi liekom. Nebudem Ti motať hlavu s tým, že by sa mala počítať vlastne koeficientom, pretože tých 20,- Sk je oslobodených od DPH. Ale vraj sa tým nemáme zapodievať, po zaokrúhlení to je 1,0. Ja počítam aj ten, pretože s.r.o. vlastní jednu ambulanciu, takže to mám ešte o to komplikovanejšie. Ak by som zistila nejaké bližšie informácie, napíšem.
Prajem pekný deň.