Zavrieť

Porady

Pečieme domáci kváskový chlieb

taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Piekli ste, pečiete, alebo sa chystáte piecť domáci chlieb ? Aká múka? Ako kysnúť ? Ako na kvások ? Prečo mi chlieb nevykysol?
Pochváľte sa svojimi bochníkmi, možno poraďte iným pri problémoch, zdieľajte recepty.

Niektore recepty, podnety, zaujimavosti:
Nemieseny chlieb Sumava
Vinohradsky psenicny kvaskovy chlieb
Špaldový kváskový chlieb
Letkov pšenično-ražný chlieb
Zakladanie kvásku s ananásovou šťavou
Prečo nemraziť kvások
Kvakin kvaskovy chlebik a skúsenosti
Turbo chlebik, psenicno, spaldovo, razny, so zeleninou
Naposledy upravil taiko : 14.12.17 at 05:50
Usporiadat
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

tie odkazy nefungujú, teda mne nefungujú
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Ten odkaz sa odkazuje do tvojej g-mailovej schranky, takze ho nikto z nas neupravi. Pojde iba tebe, kedze mas do svojej schranky pristup.
0 0
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

ZALOŽENIE BEZLEPKOVÉHO KVÁSKU
Na založenie bezlepkového materského kvásku potrebujeme:
kukuričnú múku, vodu, väčší uzatvárateľný pohár
Ako postupujeme?
Približne ¾ šálky kukuričnej múky (hladkej alebo polohrubej) zalejeme vodou tak, aby vzniklo hustejšie cesto (ako na palacinky). Nesmie sa liať, ale ani byť príliš husté. Pohár prekryjeme fóliou alebo voľne položíme viečko, aby neobschol. Necháme pri izbovej teplote 2 dni stáť, pričom kvások 2x denne premiešame. Vodu, ktorá sa oddelí, opatrne zlejeme. Na tretí deň pridáme 2PL múky a vodu. Hustotu zachovávame.
Takto kvások vždy na tretí deň od posledného kŕmenia prikŕmime múkou a vodou.
Jeho vôňa bude postupne vábne voňavá po pive. V kvásku uvidíme krásne bublinky, ktoré sú prejavom života kvásku. Dobre prebublaný kvások získame asi za 7 dní. Následne kvások ešte párkrát prikŕmime : každý deň 1PL múky a vody, aby zosilnel a mal správne kultúry.
Takto vypestujeme kvalitný bezlepkový materský kvások.
Ako sa ďalej starať o bezlepkový kvások?
Z kvásku odoberieme 2 lyžice do menšieho uzatvárateľného pohára
a dáme do chladničky. Aby mal správnu silu, treba ho raz za
cca 4 dni vybrať a prikŕmiť.
Kvások, ktorý nám ostane po vypestovaní, vysušíme, aby sme sme mali pre istotu v zálohe vypestovaný kvások.


Na štartér potrebujeme:
90g pohánková múka, 110g voda, 1PL bezlepkový kvások. Suroviny dáme do misy a premiešame. Misu prekryjeme fóliou, aby cesto neobschlo. Necháme pri izbovej teplote prekvasiť 12-15 hodín.
Ďalej potrebujeme:
1PL psyllium, 100ml voda. Suroviny spolu v miske premiešame a necháme nabobtnať súčasne so štartérom cca 12hodín.
Následne potrebujeme:
130g ryžová múka, 50g pšenová múka, 30g tapioková múka, 2PL olej, 1-1,5 ČL soľ, 1ČL mletá rasca, 1 hrsť hnedý ľan, 80g voda
Postup: Štartér, nabobtnané psyllium a ďalšie suroviny spolu zmiešame. Lyžicou poriadne 3-4 minútky premiešame. Misu prekryjeme fóliou a dáme do vypnutej rúry. Vedľa misky umiestnime hrnček s horúcou vodou. Prostredie bude teplé a vlhké, čo sú optimálne podmienky pre kvasenie. Necháme kvasiť cca 2 hodiny. Cesto následne premiestnime na dosku, vytvarujeme z neho bochník a dáme do ošatky na cca 1,5 hodiny finálne vykvasiť (čas záleží od sily kvásku). Do stredu rúry si dáme plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme druhý starší plech na zaparenie. Rúru zapneme na 250´C. Chlieb vyklopíme z ošatky na rozpálený plech a do spodného plechu vylejeme hrnček vody. Rúru rýchlo zatvoríme a pečieme takto prvých 10 minút.
Následne plech s vodou vyberieme, teplotu znížime na 190´C a dopekáme ešte 25-30 minút. Či je chlieb správne prepečený zistíme tak, že zaklopeme zospodu na bochník. Zvuk musí byť jasne dutý, vtedy je chlebík hotový. Upečený chlebík necháme vychladnúť na mriežke.
Recept - Bezlepkový chlieb
www.kvaskovanie.sk

-----
Je to na dvoch stranách, neviem či sú to dva recepty, alebo to patrí k sebe ....
1 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Ešte dobre že nemám bezlepkovú. Toto by som nikdy jesť teda nechcel.
0 0
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

Nandrolon
Ešte dobre že nemám bezlepkovú. Toto by som nikdy jesť teda nechcel.
Mne alergiu na lepok zistili pred mesiacom. Kváskový chlieb sa nechystám piecť, ten čo som dnes priniesla z lekárne je celkom jedlý. (nie je kváskový)
Naposledy upravil veronikasad : 20.01.18 at 14:10
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Ono to urcite bude jedle, ale ta otrava okolo toho, specialne ingrediencie a tak.
0 0
evaj63 evaj63

evaj63 je offline (nepripojený) evaj63

Používam autolýzu zakaždým, aj kedˇpečiem makové záviny.Zmiešam kvások múku a vodu. Ostatné pridávam až potom.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Dáša_ myslela autolyzu BEZ kvasku. Teda muka + voda, odstat napr. 20 hodin a az potom pridat kvasok /alebo rozkvas/ a kvasit tak, ako s cerstvou mukou...
Ja som zatial nepouzil, nevidim zmysel, nakolko moj kvas je silnejsi ako "rozkvas", tak aj za tych 6 hodin viac stihne.
Kvas rozkvasujem vacsinou 3 dni a dodrzujem 1/3 + 1/3 + 1/3 a tohoto pouzijem napr. 300g.
Je to silnejsie ako 20g kvasu + 150g muky + 150g vody, kvasenych cca 15-20 hod (toto je rozkvas).
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

evaj63
Používam autolýzu zakaždým, aj kedˇpečiem makové záviny.Zmiešam kvások múku a vodu. Ostatné pridávam až potom.
autolýza by mala byť iba múka a voda. Bez kvásku. Kvások až neskôr.
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Ja robím "rozkvas" cca 12 hodín, je dosť silný na to, aby prvé kysnutie (zrenie) bolo 2,5 až 3 hodiny a druhé kysnutie v ošatke trvá rovnako, teda maximálne 6 hodín spolu. Nemávam hutný chlieb, akurát mi niekedy vybehne v rúre viac do výšky, niekedy menej. Ten včerajší mi vybehol menej, ale aj tak je mňam.
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Dáša_
evaj63
Používam autolýzu zakaždým, aj kedˇpečiem makové záviny.Zmiešam kvások múku a vodu. Ostatné pridávam až potom.
autolýza by mala byť iba múka a voda. Bez kvásku. Kvások až neskôr.
Autolýza môže byť aj s kváskom, tu je viac o tom, http://www.maskrtnica.cz/vinohradsky...vaskovy-chleb/ je to pod textom Ten druhý.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Predpokladam, ze Dasa mysli autolyzu bez kvasku, predsa vie, ze aj s kvaskom je autolyza , a teda, ze to slovicko nie je magicke a tak vsetci, co kvaskujeme, zaroven aj autolyzujeme...
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

nuž, nemám v pojmoch jasno. Zatial som našla toto https://spinavakuchyna.wordpress.com...maceho-pekara/

jak to tam čítam, tak vidím, že sa píše o tom, že prídavky semien by mali ísť zaparené, respektíve prim povarené

no, fakt sa musím veľa, veľa učiť
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Nuž, každý robí, ako vie, ja som autolýzu chápala inak, či už s kváskom alebo bez neho, ale vždy bez soli. Čo sa týka semienok, tak som roky dávala celé, neskôr som začala ľanové hnedé pražiť na sucho na panvici, popražené mali lepšiu chuť v chlebe, teraz ľanové meliem, sezamové biele dávam celé. Myslím si, že chlebu je to jedno. Páčia sa mi tu všetky chleby, spôsob a la Nandy, on v pekáči, ja v kastróli, som používala asi tri roky, kým som začala sťahovať cesto s papierom na rozpálený pekáč. Nesmie sa však roztekať. Už mi chýba vyskúšať len kameň, ten asi drží teplotu lepšie, ako plech.
2 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Zomlete lanove semena na vzduchu rychlo oxiduju.
Nezomlete lanove semena su nestravitelne.
Ale kedze uz mam vdaka "ujom" trochu pocuchany nick :-))))
Dovi-dopi :-)))))))))))))))
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Niektorí ľudia sú ako oblaky. Keď nevidím v debate ich nick, hneď je krajší deň. ...viac
Kvaka
on v pekáči, ja v kastróli,
...
Už mi chýba vyskúšať len kameň, ten asi drží teplotu lepšie, ako plech.
Hm...a jenské sklo alebo rímsky hrniec nepoužil ešte nik z prítomných ?
https://www.google.sk/search?q=pe%C4...HQsXBA4Q_AUIBQ
0 0
Žabinka Žabinka

Žabinka je offline (nepripojený) Žabinka

nestihla som odfotiť, tak len čiastočná ukážka..
1EE77CC4-DFFA-4488-9BD4-B9C7BFA0D8EB.jpg  
4 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Ja v jenskej mise peciem..aj v keramike som uz piekla....
0 0
Žabinka Žabinka

Žabinka je offline (nepripojený) Žabinka

lujza.j
Ja v jenskej mise peciem..aj v keramike som uz piekla....
tento bol pečený v jenskej oválnej.. dala som zohriať aj s vrchnákom do rúry, a do horúcej som preložila cesto aj s papierom na pečenie.. aj som sa trochu popálila..
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

ja som tiež piekla v mise z jenského skla. Nabuduce skúšam obyčajný dvojdielny pekáč. Na liatinový hrniec totižto nemám pokrievku
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať