KVÁSKOVÝ CHLIEB
Pečiem iba v zime
Odhadujem to na 1,5-2 kg zmesi rôznej múky. Zmiešam, čo dom dal, hlavne polohrubé ražnú, pšeničnú, grahamovú ai. +soľ, rascu celú aj mletú, rôzne semená, (niekedy deň namočené strukoviny, majorán, či inú burinu, zvyšky masti či šťavy z mäsa, alebo čo ma napadne).
Večer, na 1,5-2kg zmesi, dám 0,7L Omniovku min. 6 dňového ražného kvásku, pridám vodu, zamiesim v plastovom lavóriku (druhým priklopím) a dám cez noc vykysnúť (kysne rôzne dlho).
Na druhý deň vypracujem cesto. ( Najskôr miesim tyčkou varechy - šialene sa to lepí na ruky, hustotu upravím múkou alebo tekutinou = voda, jogurt, kyslé mlieko ap.)
Spravím dva šulce, vložím (mám 2 obdĺžnikové) do vymastenej jenskej misy, priklopím vekom a nechám opäť kysnúť (často na radiátoru). Cez sklo pekne vidno stupeň vykysnutia. Keď už sa mi bubliny páčia, povrch cesta narežem žiletkou, aby pri pečení praskal rovnomerne.
Pečiem v uzatvorenej jenskej mise v plynovej rúre na najvyššom stupni 50-60 min. (Kôrku som zrušila, v mojej rúre bola príliš tvrdá aj keď som pridala hrniec s vodou alebo vlhčila cesto).
KVÁSOK
Používám na živý kvások múku: ŽITNÁ=RAŽNÁ hladká tmavá chlebová mlýn Havlíčkův Brod. Skúšala som aj iné, ale túto mám nejradšej.
1 Lyžica múky+ voda do 0,7 Omniovky, prikryť dať do tepla;
každý deň pridať to isté.