Pripájam sa do diskusie s mojimi skúsenosťami s pekárničkou a chlebom. Pekáreň mám Panasonic. Jeho najväčšou výhodou je, že keďže pečiem takmer výhradne chleby so semiačkami, nemusím čakať na pípnutie, ale pekáreň si semiačka nasype sama v pravý čas. (Teraz má Panasonic v ponuke dva typy a iba ten drahší z nich má túto funkciu). V mojej pekárničke som robila aj kolegovi dvakrát bezlepkový chlieb a na základe toho kúpil pekáreň manželke, aby nemusela každý deň piecť v rúre s neistým výsledkom.
Čo sa týka surovín: nepoužívam zmesi (to si môžem rovno kúpiť "bežný" chlieb z obchodu - aspoň čo sa zloženia týka), používam všetko čo najčerstvejšie - kvasnice iba čerstvé (so sušenými chlieb tak dobre nechutí), semiačka surové (najčastejšie kombinácia slnečnica, ľan a trocha rasce), ako tuk iba rastlinný olej (slnečnicový), cukor kryštálový.
A najčastejší môj recept (v mojej pekárni v nasledujúcom poradí): 15 g kvasníc, 250 g bielej hrubej múky, 250 g celozrnnej (nie grahamovej) múky, 1 a pol lyžičky soli, 1 a pol lyžice cukru, 30 g oleja a cca 370 ml vody. A do násypky odhadom slnečnicu, ľan a trošku rasce. Program je celozrnné pečenie s vhodením semiačok (whole wheat bake raisin, stredný chlieb). Trvá 5 hodín. Chlebík vždy vyjde ako má, ale zakaždým má inú chuť, aj keď použijem rovnaké suroviny. Asi to závisí od hviezdnej konštelácie .