Nandrolon
Ja to zase preháňať nejdem, ten môj chlieb je predpokladám už z princípu oveľa zdravší ako hociktorý najlepší z hypermarketu. A na druhej strane zamestnaného človeka tráviaceho denne hodinu v zápche a dýchaní rakovinotvorného smradu z naftových motorov, nebodaj bývajúceho v meste asi žiaden chlieb nezachráni.
Ku všetkému treba pristupovať zodpovedne, ale hlavne všetko držať v efektívnej a optimálnej miere, ktorú si musíme stanoviť každý sám pre seba...
.
Mas pravdu v tom, ze aj doma peceny chlieb z bielej muky bude stale lepsi ako s obchodu.. Ale nie ovela, iba o absenciu Ecok. Ak niekto pecie zo zmesi, ma doma tu istu kvalitu ako v obchode.
No na ten tvoj druhy argument sa pozeram inak. To je ako keby si povedal, ze ked uz musis tvoj dizel krmit naftou s podielom repkoveho oleja (lebo inu nedostanes a motorom to velmi neprospieva) a ked uz musis jazdit po rozbitych cestach, tak uz nema zmysel ani v motore vymienat olej.
Ludske telo ma velku schopnost regeneracie a eliminovania negativnych vplyvov, no netreba tahat certa za chvost. Ja osobne poznam uz velmi mnoho byvalych spoluziakov, ktori sa uchyluju k extremnym opatreniam. Stanu sa zo dna na den vegani, vitariani, drzia 42 dnovu hladovku, popritom chodia po dyalyzach, pichaju si inzulin a pod. Preco? Pretoze jeden ma odfaklene z creva, druhy nema oblicky, treti cukrovku, nadroy vsade.. a snazia si takto zachranit aspon holy zivot (ktory aj tak uz za vela nestoji). Ja som toho nazoru, ze ak clovek zacne skor s urcitou striedmostou a kvalitnou zivotospravou, nemusi ist potom az do takych extremov.
Ja mam mozno stastie, ze som "dostal upozornenie" od svojho tela. Poznam takeho, ktory lezi uz 20 rokov po prazke na posteli a velmi rad by vratil veci spat a zmenil by zivotny styl. Takze z mojho hladiska nejde o ziadny extremizmus, ale naopak o umiernenu snahu "vyhnut sa extremu".
A hlavne ja vidim dost velky rozdiel v pracnosti medzi tym, hodit chlieb do kosika pri nakupe a medzi tym pravidelne si ho piect (navyse, ak niekto nema "domacu pekaren"). Ale medzi tym kupovat muku alebo si ju doma cerstvo zomliet nevivim uz ziaden rozdiel. Naopak, nemame stres, ze ostaneme bez chleba, v ktorykovek cas v roku mozeme kedykolvek piect. Navyse, ak by sa Putin s Trumpom predsa len nedohodli, mame doma zasobu zakladnej potreviny na rok.
Samozrejme ten chlieb je iny, je hutnejsi, nikdy nevykysne do takej peny ako biely. Preto ho krajame na tenko na elektrickom krajaci, je asi 2 - 3 x vyzivnejsi co sa tyka objem/kalorie, pretoze je jednoducho hustejsi. Aj na chut si treba zvykat, hoci mne sa uz teraz biely zda uplne bez chuti. Ale musim priznat, ze ak si obcas chcem pochutit na pecive s maslom a dzemom, tak si kupim v Tescu nejaku ciabattku na prestriedanie.