Peggynka Voľakedy sme kupovali spišské párky od Mäsospiš-u.Potom to prevzal výrobca niekde na strednom Slovensku a to sa nedá jesť.Ak poznáš výrobok roky,ani zlatá pečať slovenského výrobcu im nepomôže.To nie je o potravinovej sebestačnosti,to je o tom,že naši výrobcovia majú neuveriteľnú schopnosť zhovadiť tradičný výrobok kvôli zisku a myslieť si,že si to kúpim dvakrát.Nekúpim,dobré meno sa stratilo...Dnes už nekupujem výrobky podľa ceny,ani pôvodu,ale výrobcu.
najhorsie na tom je, ze vela ludi automaticky kupuje znamu, overenu znacku a mysli si, ze kupuje slovensky, overeny vyrobok. Lenze ti, slovenski vyrobcovia a znacky na ktore sme boli zvyknuti, uz davno nie su tym, cim byvali. Firmu kupia zahranicne firmy, znamy nazov vyrobku ponechaju, zmenia recepturu,vyrobu presunu do svojej krajiny a predavaju dalej v povodnej krajine.
Napr. take maslo Rajo
http://www.rajo.sk/sortiment/maslo
Preco sa vyraba v Nemecku?To na SK nemame dostatok schopnych ludi?A previest stroje je najmenej...Mali sme na SK rozvinuty,kvalitny mliekarensky priemysel,aj dostatok odbornikov, technologii,aj receptur.
Vsetci oponuju zmenami receptur, vraj na zvysenie kvality. Akej kvality? Predlzenia trvanlivosti,aby tovar vydrzal prepravu neraz tisicky kilometrov. Tym padom sa napcha chemiou,eckami a ostatnym svinstvom.
Zdraviu prospesne prirodne latky,ktore by mali mliecne vyrobky obsahovat su upravou znicene. Mlieko,jogurty,masla,smotany su dnes iba vzhladom a nazvom podobne tym, cim boli povodne...inak je to sama chemia a nahrady z praskov z neznamych zdrojov...