Zavrieť

Porady

Potraviny-co kupujeme a jedavame?

Bryndza nie je bryndza,žinčica z kravskej srvátky,umelé ovocie a zelenina, dopovanie hydiny, krmenie prasat kostnou múčkou a výsledkom sú nechutné umeliny-je ešte možnost zohnat na SK ,zdravé a kvalitné potraviny? Nechápem prečo nechránime aj pravne svoje výrobky /však mame patenty EU,inde sa uplatnujú žaloby o poškodenie dobrého mena výrobku -išlo by to myslím u bryndze a ovčích syrov/Kam to všetko povedie,?
Naposledy upravil arizona : 07.06.17 at 00:14
Antea Antea

Antea je offline (nepripojený) Antea

Dáša_ Pozri príspevok
správy, politické diskusie... nemusíš sledovať, nemusíš čítať. To každému len prospeje.
A vládu a parlament máme také, aké sme si zvolili.... To máme fakt vo svojich rukách.

A spokojnosť - to musíš začať naozaj od seba - musíš sa snažiť, aby si bol spokojný ty, tvoja partnerka, deti... V rámci možností. A ide to. Ve´d nemusíš riešiť všetko naraz, ale postupne pomaly. aj keď ťa možno bude okolie považovať za blázna Aj keď začneš len paradajkami a pažitkou na balkóne a varením z prvotných surovín a nie polotovarov.
Ja som tak začala, druhý rok rajčiny, ale nie pidi, riadne veľké, síce len dva korene, vlani aj šalátovú uhorku po zábradlí, pažitka, tymián, majoranka, petržlenovú vňať. Vňaťka ešte teraz trvá, nie veľa, stačí na jeden rok. Vonku mám mätu, rozmarín, citrónovú trávu, šalviu, bobkový list,také na čo sa náhodou druhý neulakomia, z byliniek nech si zoberú, neubudne.
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

trisestri Pozri príspevok
je to debata-vody su aj mineralne a nesladene,jedine mohlo byt v ponuke viac tych v sklenenych flasiach,v akciach sa najdu aj obstojne veci,len treba vediet spravne vybrat podla infa o produktoch a treba vsimat aj ponuku tam kde je ponuka nasich domacich ci uz farmarov alebo sukromnikov-sam som tu hodil par takych linkov-daju sa takto zohnat zemiaky,vajcia,ovocie,hydina,syry,mlieko ale aj zdrave sirupy,ovocne stavy a pod.
nepochopim kupovanie vody ... co nemame pitnu vodu z vodovodu?

preco nosit vodu vo flasiach? je ta voda zdravsia, ked stoji niekolko mesiacov vo flasi? a este k tomu umelohmotnej? vieme ako bola skladovana? ci sa neprazila niekde na slniecku? a ake sajrajty sa z plastu do vody uvolnili?

v sklenena flasa by mala byt v tomto lepsia. Ale!

flase sa musia vyrobit. musia sa naplnit. porozvazat do obchodov. nasledne do domacnosti. z domacnosti do kontajnera, z kontajnera na skaldku, pripadne sklenene do vykupu a na dalsie spracovanie.

k comu je to vsetko dobre, ked mam moznost doma pustit kohutik? sak ked tu vodu pouzivam na kavu aj do varenia, tak sa mozem aj napit bez obav, ci nie?

ale uznvam, ze su situacie, kedy je dobre mat moznost si kupit balenu vodu.
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Predpokladám, že túto tému navštevujú informovaní ľudia, ktorým na zdraví záleží. Mali by sme sa tu baviť o priemere a nie výnimkách ako cukrovka či Crohn. Anketu robiť nebudem, ale skutočne by ma zaujímalo, koľkí z prispievajúcich nekupujú balenú vodu, majú naloženú kyslú kapustu, nejaké zaváraniny vrátane sirupov, nazbierané bylinky a čaje, pečú koláče aj chlieb, chodia po mlieko do mliekomatu, našli dobrého mäsiara?
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

kukučka Pozri príspevok
Predpokladám, že túto tému navštevujú informovaní ľudia, ktorým na zdraví záleží. Mali by sme sa tu baviť o priemere a nie výnimkách ako cukrovka či Crohn. Anketu robiť nebudem, ale skutočne by ma zaujímalo, koľkí z prispievajúcich nekupujú balenú vodu, majú naloženú kyslú kapustu, nejaké zaváraniny vrátane sirupov, nazbierané bylinky a čaje, pečú koláče aj chlieb, chodia po mlieko do mliekomatu, našli dobrého mäsiara?
ja okrem chleba a mlieka
trisestri trisestri

trisestri je offline (nepripojený) trisestri

nemyslim ze by fatra,sulinka,baldovska,salvator boli zavadne a vela ludi ich kupovalo aj za komunistov-mame vodu z vodovodu,taku ked jej vypijem viac tak mam bolesti brucha
to ze vodarne robia kampan,neznamena ze je aj pravdiva-zeby tie 30-40 rocne potrubia zarucovali totalne bezvadnu vodu,alebo to ze tam natrepu kopec chloru,sice dezinfikuje, ale na chuti nepridava-takze kampan jedna vec,skusenosti a chutove pohariky je druha-dakemu chuti,ale nie vsade to znamena aj identicke pomery,zdroj moze byt tie isty,ale potrubie atd nie je vsade identicke-ci uz vekom,materialom atd
Antea Antea

Antea je offline (nepripojený) Antea

kukučka Pozri príspevok
Predpokladám, že túto tému navštevujú informovaní ľudia, ktorým na zdraví záleží. Mali by sme sa tu baviť o priemere a nie výnimkách ako cukrovka či Crohn. Anketu robiť nebudem, ale skutočne by ma zaujímalo, koľkí z prispievajúcich nekupujú balenú vodu, majú naloženú kyslú kapustu, nejaké zaváraniny vrátane sirupov, nazbierané bylinky a čaje, pečú koláče aj chlieb, chodia po mlieko do mliekomatu, našli dobrého mäsiara?
Sa hlásim, okrem sirupov, tie nemusíme.
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

kukučka Pozri príspevok
Predpokladám, že túto tému navštevujú informovaní ľudia, ktorým na zdraví záleží. Mali by sme sa tu baviť o priemere a nie výnimkách ako cukrovka či Crohn. Anketu robiť nebudem, ale skutočne by ma zaujímalo, koľkí z prispievajúcich nekupujú balenú vodu, majú naloženú kyslú kapustu, nejaké zaváraniny vrátane sirupov, nazbierané bylinky a čaje, pečú koláče aj chlieb, chodia po mlieko do mliekomatu, našli dobrého mäsiara?
ja okrem mliekomatu
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

trisestri Pozri príspevok
nemyslim ze by fatra,sulinka,baldovska,salvator boli zavadne a vela ludi ich kupovalo aj za komunistov-mame vodu z vodovodu,taku ked jej vypijem viac tak mam bolesti brucha
to ze vodarne robia kampan,neznamena ze je aj pravdiva-zeby tie 30-40 rocne potrubia zarucovali totalne bezvadnu vodu,alebo to ze tam natrepu kopec chloru,sice dezinfikuje, ale na chuti nepridava-takze kampan jedna vec,skusenosti a chutove pohariky je druha-dakemu chuti,ale nie vsade to znamena aj identicke pomery,zdroj moze byt tie isty,ale potrubie atd nie je vsade identicke-ci uz vekom,materialom atd
mineralky vo flasi pijem aj ja - ale ako prilezitostne pitie

ano, chut vody je ina v BA ina v KE, ... aj to sa da vyriesit - navarit caj, ovocny, bylinkovy - mozes aj ochutit medom, citronom ... ale da sa aj uplne bez

alebo len vodu ochutit bylinkami a ovocim v sezone

ja zvyknem robievat aj caj z jablkovych supiek (samozrejme z domacich jablk) - mnam
Antea Antea

Antea je offline (nepripojený) Antea

Babilona si tiež sem tam pozriem , aj Timravu.
Nuž dioxíny... ani nenapadne dedinčanovi, že pálením plastov a iných odpadov z domácnosti, spolu s burinou, na záhrade robí medvediu službu sebe aj svojim susedom. Vtedy by som bola doslova vraždila. A keď ešte starosta povie, nech zapáli kontajner, že jeho odvoz je drahý, no ozaj len kudla. Samozrejme to povie len pošušky. Keď to ten dotyčný vždy v sobotu zapálil a na chalupe máte otvorené okná, to ako červené plátno býkovi a rýchlo utekať zatvárať, aby sa tam dalo spať.
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

mali sme taku susedku na SK co zasadne palila ked naprsalo....kadilo to aj 3 dni.fuj!
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

kukučka Pozri príspevok
Predpokladám, že túto tému navštevujú informovaní ľudia, ktorým na zdraví záleží. Mali by sme sa tu baviť o priemere a nie výnimkách ako cukrovka či Crohn. Anketu robiť nebudem, ale skutočne by ma zaujímalo, koľkí z prispievajúcich nekupujú balenú vodu, majú naloženú kyslú kapustu, nejaké zaváraniny vrátane sirupov, nazbierané bylinky a čaje, pečú koláče aj chlieb, chodia po mlieko do mliekomatu, našli dobrého mäsiara?
kyslu kapustu neznasam a mlieko z ..matu,len ked mi nasi donesu,inak bio....
aj tak nevieme ci to mlieko z automatov je tiez take kvalitne-myslim ten obsah vyzivnych latok
z akych kravieciek je?co papaju?
aby sme napokon nezistili,ze su tiez dopovane niecim a my to ani nemame odkial zistit...
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
buchač Pozri príspevok
Dáši ....prestaň , nemá význam ....

Na jednej strane beriem , na druhej strane nie ...
Dôvodov by sa našlo habadej ...
Nechce sa mi ale rozpisovať ...respektíve polemiku rozvíjať ...
Dáša_ Pozri príspevok
N páni, pokiaľ si myslíte, že o dietach nič neviem, tak len na okraj -
...
Všetko máš vo vlastných rukách.
Nemyslím , že nevieš ...ani vo sne by ma ...

Lenže práve preto to nemá význam ...ja vravím vo všeobecnosti ( aj keď som ten diabetik ) , no zvykne sa debata zvrnúť na jednotlivé prípady ...
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
kukučka Pozri príspevok
Predpokladám, že túto tému navštevujú informovaní ľudia, ktorým na zdraví záleží. Mali by sme sa tu baviť o priemere a nie výnimkách ako cukrovka či Crohn. Anketu robiť nebudem, ale skutočne by ma zaujímalo, koľkí z prispievajúcich nekupujú balenú vodu, majú naloženú kyslú kapustu, nejaké zaváraniny vrátane sirupov, nazbierané bylinky a čaje, pečú koláče aj chlieb, chodia po mlieko do mliekomatu, našli dobrého mäsiara?
....hm ....čo je priemer a čo je výnimka ???

Niekedy som dosť detailista , nuž dajme trochu tej " výnimky " vo forme diabetesu :

" Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií v Bratislave (NCZI, 2009) počet diabetikov na Slovensku vzrástol zo 122 tisíc v roku 1980 na 302 tisíc v roku 2008 (graf). Okrem toho je potrebné počítať aj s veľkým počtom pacientov, u ktorých cukrovka nie je zistená. "


http://www.viadia.sk/stranka/vyskyt-cukrovky-9.html


Tú anketu by som vyplnil kľudne ...
Niečo áno , niečo nie ...čo sa dá , tak zúžitkujem v zdravej forme
erik555 erik555

erik555 je offline (nepripojený) erik555

Antea Pozri príspevok
Už tu bolo niekým navrhnuté, aby sme si skôr radili, kde čo kvalitné kúpiť, nielen to čo je kde nekvalitné.
tak zacni menovat kvalitne potraviny, idealne skontrolovane v tvojom sukromnom laboratoriu, kde nam potom uvedies ten kvalitny vyrobok aj s datumom vyroby, resp. spotreby, aby sme mali istotu, lebo ten inokedy vyrobeny nemusi mat deklarovanu kvalitu Lebo tu na Slovensku sa vraj neda nicomu verit ...a najlepsie ked o tych vyrobkoch budes informovat, tak uved kde ich kupime konkretne v kazdom meste, lebo Rakusko mam daleko
Naposledy upravil erik555 : 08.04.13 at 13:04
erik555 erik555

erik555 je offline (nepripojený) erik555

Dáša_ Pozri príspevok
a čo sa týka ryže natural, netreba dlhšie variť, ale treba hodne dlho máčať - takže zvýšené nároky na energiu nie sú
ked mas s nou skusenosti, tak moze byt. Ale co som cital, ako sa ma pripravit, tak tam bolo namocenie den vopred a na taku tvrdsiu varit polhodinu a na kasovitu 40 minut. A znamy, ktori je chori na celiakiu, tiez spominal, ze ju vari dlhsie, nez sa vari biela. Dobre, tak energiu nechajme tak, ale 500g ryze natural za cca. 1,50€ je uz ina cena, ako ma biela nezdravsia
Naposledy upravil erik555 : 08.04.13 at 12:39
účtovník 007 účtovník 007

účtovník 007 je offline (nepripojený) účtovník 007

To by som aj ja chcela občas vedieť. ...viac
http://www.viadia.sk/stranka/vyskyt-cukrovky-9.html
Pre mňa je zaujímavé z tejto štúdie porovnanie z roku 2008, že najviav pacientov je vo veku 50-69 rokov tj. narodení od 1939 do 1958. Možno príčinu cukrovky netreba hľadať v dnešku, ale v minulosti. Možno práve lieky, ktoré boli tejto skupine podávané a u ktorých vedľajšie účinky vtedy nikto nepokladal za zdravotné riziko,sú príčinou tohto ochorenia. Myslím si, že detto bude platiť aj pre neskoršie ročníky, minimálne po 1975-1980. Telo si pamätá a všetko nám zráta.
Veď si len vezmime dnes, máš vysoký tlak, načo riešiť príčinu, keď je pohodlnejšie riešiť následok. A už je telo denne napchávané liekmi...roky napchávané...desaťročia a potom sa čudujeme sekundárnym chorobám, ktoré ale farmaceutický priemysel ako dôsledok dlhodobého užívania neprizná a ani nemá záujem s tým niečo robiť, lebo tak získava dlhodobých závislákov od liekov. A sme pri merite veci, nie je pre nich nič úžasnejšie, ako človek s desiatimi chorobami a dvadsiatimi liekmi denne.
gilda gilda

gilda je offline (nepripojený) gilda

Keďže sa na Porade za posledné dni a vo viacerých témach "varí" naturálna ryža, tiež ju "povarím". Pripraviť hnedú "naturálku" pololúpanú či nelúpanú by pre bežného smrteľníka (netransformovaného, z našej dimenzie ) nemal byť problém.Nedovarená 25 min., uvarená 30-35, rozvarená 40 a viac. Doba namáčania 0, doba kvasenia 0 a doba podobných ... 0. Treba ju riadne umyť, zaliať vodou, stačí 2:1, neprikrytú rýchlo uviesť do varu, penu ak je odstrániť. Variť napr v liatinovom hrnci neprikrytú 20 min, prikrytú 10 a pri nižšej teplote. Po 30 min odstaviť, chvíľu ponechať pod pokrievkou. Soľ, olej a ostatné až nakoniec. Z 250g 2 "bohaté" porcie (ryža zväčší objem) a porcie budú väčšie ak vmiešame napr. podusenú zeleninu. Žiadna veda.
účtovník 007 účtovník 007

účtovník 007 je offline (nepripojený) účtovník 007

To by som aj ja chcela občas vedieť. ...viac
gilda Pozri príspevok
Keďže sa na Porade za posledné dni a vo viacerých témach "varí" naturálna ryža, tiež ju "povarím". Pripraviť hnedú "naturálku" pololúpanú či nelúpanú by pre bežného smrteľníka (netransformovaného, z našej dimenzie ) nemal byť problém.Nedovarená 25 min., uvarená 30-35, rozvarená 40 a viac. Doba namáčania 0, doba kvasenia 0 a doba podobných ... 0. Treba ju riadne umyť, zaliať vodou, stačí 2:1, neprikrytú rýchlo uviesť do varu, penu ak je odstrániť. Variť napr v liatinovom hrnci neprikrytú 20 min, prikrytú 10 a pri nižšej teplote. Po 30 min odstaviť, chvíľu ponechať pod pokrievkou. Soľ, olej a ostatné až nakoniec. Z 250g 2 "bohaté" porcie (ryža zväčší objem) a porcie budú väčšie ak vmiešame napr. podusenú zeleninu. Žiadna veda.
Takto si ju varím aj ja. Najlepšie natom je, že jej zjem omnoho menej, ako "bielej" ryže. Lebo kým ju požujem, tak ma "škrane" bolia.
gilda gilda

gilda je offline (nepripojený) gilda

účtovník 007 Pozri príspevok
Takto si ju varím aj ja. Najlepšie natom je, že jej zjem omnoho menej, ako "bielej" ryže. Lebo kým ju požujem, tak ma "škrane" bolia.
Tak ju rozvar(40 a viac). Zješ jej menej aj tým,že skôr zasýti.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať